Skogsmiljö och Trädlära

Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

11 inlägg 3368 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40950 Jag har retat mig en hel del på alla krav på "frivilliga" naturvårdsavsättningar, krav på att lämna 5-10 % av virkesvärdet vid avverkningar m.m. utan en endaste krona som kompensation (snarare sanktioner så fort vi inte uppfyller kraven till punkt och pricka).

När vi skogsägare får tåla dessa dumheter från diverse naturvårdsmyndigheter, så borde det inte vara för mycket begärt att varje enskild naturvårdshandläggare som motprestation på dessa myndigheter frivilligt satte av 10 % av sin disponibla inkomst till svensk naturvård. Den naturvårdshandläggare som inte uppfyller detta krav borde följaktligen inte få fortsätta med att handlägga naturvårdsfrågor på dessa myndigheter, då personens engagemang för arbetsuppgiften kan ifrågasättas.

Det är i grund och botten en förtroendefråga som jag ser det. jag menar att ytterst få svenskar skulle finna sig att få sin deklaration underkänd av en handläggare som visar sig vara skattesmitare/nolltaxerare... eller finna sig stoppad och bötfälld av en trafikpolis som privat skiter i allt vad trafiklagar och regler heter (eller är medlem i Hells Angels e.dyl.).

Vad tycker de ärade medlemmarna på skogsforumet om mina funderingar?
/Niklas


Senast redigerad av Niking sön 14 dec 2008, 02:56, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40993 Vad som retar mig mest är att man från naturmuppshåll vill få det till att det ät min skyldighet att avsätta ditt o datt frivilligt,annars är jag en miljömarodör.
Det stämmer illa in på mig o känns som en ren förolämpning.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

nässjömåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#43878 Här hemma är det genomgående yngre miljötomtar som får i uppdrag att se till den nya "reservats bildningen". Jag får intrycket att de försöker göra sig en karriär på enklaste populist vis i ett område som de vet att de inte kommer vara aktiva i under någon längre tid. Detta är ett utslag av inkompetens och dålig social kompetens. De flesta områden som de vill avsätta i dessa byggder är marker som har skapats av människan genom genarationers brukande och inget naturligt som har växt fram av sig självt. Om man inte har förstått det enklaste utav ekologiska sammanhang eller de mest grundläggande ekonomiska modellerna har man nog gått alla år i skola och universitet helt i onödan. Det är skrämmande vilken makt olika naturvåd/miljövårds organisationer kan skaffa sig utan att de har något kunnande eller erfarenhet att bidra med. Hos mig blir det inga reservat . Jag sköter min mark som jag vill och skapar på så vis en rik flora och fauna på de ställen det passar. Den dag de kommer och vill ta min skog i anspråk så huggs den ned omedelbart. Alternativt skall jag nog hålla dem med tillräkligt mycket arbete för att de skall tröttna.

Användarvisningsbild

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#43891
nässjömåla skrev:Här hemma är det genomgående yngre miljötomtar som får i uppdrag att se till den nya "reservats bildningen". Jag får intrycket att de försöker göra sig en karriär på enklaste populist vis i ett område som de vet att de inte kommer vara aktiva i under någon längre tid. Detta är ett utslag av inkompetens och dålig social kompetens. De flesta områden som de vill avsätta i dessa byggder är marker som har skapats av människan genom genarationers brukande och inget naturligt som har växt fram av sig självt. Om man inte har förstått det enklaste utav ekologiska sammanhang eller de mest grundläggande ekonomiska modellerna har man nog gått alla år i skola och universitet helt i onödan. Det är skrämmande vilken makt olika naturvåd/miljövårds organisationer kan skaffa sig utan att de har något kunnande eller erfarenhet att bidra med. Hos mig blir det inga reservat . Jag sköter min mark som jag vill och skapar på så vis en rik flora och fauna på de ställen det passar. Den dag de kommer och vill ta min skog i anspråk så huggs den ned omedelbart. Alternativt skall jag nog hålla dem med tillräkligt mycket arbete för att de skall tröttna.


Det är kanske lika dant med yngre miljöbyrokrater som med yngre befäl som måste bevisa sin makt gentemot underlydande soldater genom att vara väldgt osmidiga. Vi skogsägare förväntas ibland underdånigt buga och bocka för diverse myndigheters krav. Se bara det senaste påfundet med att upp till 10 % av virkesvärdet ska lämnas kvar på hyggena som evighetsträd - utan ersättning! Försök har dessutom visat att dessa evighetsträd hämnar ungplantornas tillväxt ordentligt, enligt http://www2.slu.se/forskning/2005/faktaskog/FS05-05.pdf Inte ens lönt att plantera närmare än 3 meter från närmsta evighetsträd!

Beträffande bortkastade biologistudier på universitet/högskola så är det dels en effekt av att "alla" ska bli akademiker, vilket är åt helvete i sig då universiteten/högskolorna bara blir massproducerande utbildningsfabriker av värsta Kina-kvalitet. Dessutom sänks kraven på att få godkänt hela tiden. Anledningen är helt enkelt att högskolorna/universiteten får betalt för varje godkänd student. Således sänks kraven för att få igenom nästan alla studenter => mer pengar till universitet/högskolorna. Studiekraven från CSN spär ju på detnna trista utveckling. Det är tyvärr ytterst få kurser som verkligen vågar ha tuffa krav på godkänt. Jag minns dock en kurs i markkemi (10 p) på Ultuna 1994 där vi var 24 studenter på kursen varav 18 gick upp på tentan och endast 1 klarade sig! Ändå räckte det med 50% av poängen för att bli godkänd... (Själv gick jag inte upp på första tentan utan pluggade som en dåre till andra tentan, som jag dock klarade galant).

Vad reservatsfrågan beträffar så ser länsstyrelserna noga till att hemligstämpla alla potentiella reservatsobjekt, så att vi markägare inte ska kunna avverka objekten i tid. Så vi kan nog glömma att få ett avverkningstillstånd från Skogsstyrelsen på dessa potentiella reservatsobjekt. Jag misstänker dessvärre att marknaden för olaglig avverkad svensk skog är rätt så begränsad då köpare saknas...
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

masterchief  
#43896 Vad är det som säger att man ska lämna 10% av virkesvärdet på hygget?
Med lite planering och allt så kan man nog komma ned till 1-3%
Det är inte de högproduktiva/kvalitativa träden som är mest miljövärde i.
Likadant gäller avsättning till naturvård. iallafall här nede i Östergötland.

Avatar Fallback

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

nässjömåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#43919 Nu var det inte olaglig avverkning som jag hade itankarna. De flesta markägare har nog en aning om vilka av deras markområden som kan bli intressanta för reservatsdöden. Det gäller helt enkelt att ständigt ha dessa bitar anmälda för avverkning. Dessutom är det inte olagligt att avverka mindre än ett tunland utan anmälan, detta förutsatt att inget har ändrats i lagen på sistone. Avsättning för virket finns det alltid, det är bara en prisfråga. Hellre lite betalt än inget alls, eller ännu värre ingen avkastning överhuvudtaget någonsin. Välj själv.

Användarvisningsbild

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

masterchief  
#43921 Kan inte neka till att jag tänker på reservatsdöden jag med, man försöker undvika den i det längsta, har gjort ett par alldeles för sena gallringar tex :oops:
Men ser inte problemet i frivillig avsättning typ den som i gröns skogsbruksplan etc.
Har inget mot den generella naturhänsynen som ska tas vid hyggen.
Rätt planerat så är de här bitarna defentivt inga 10% av virkesvärdet.
Hade en representant ute från skogstyrelsen ute i fredags och diskuterade en granplantering som var 53år.
1,5ha som växer lusigt samt ett barkborreangrepp i.
Där behövdes det inte lämnas några 10% i minsann.
Hugg ned hela skiten sade han :grin:

Användarvisningsbild

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

Skogshuggarn  
#43923 Norra Skogsägarna bryter "dödläget" och köper nyckelbiotop i Randijaur,,,,,

http://www.kuriren.nu/lokala/jokkmokk_a ... e=Jokkmokk

Avatar Fallback

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#43948 Kan inte hålla mig.
Ni som ser skogsägarföreningarna som sämre än bolagen var är ert försvar till att bolagen gömmer sig i obekväma situationer.
I det här fallet var inte brödernas virke intressant för bolagen. Bolagen behöver inte ha civilkurage de har Mamon att hålla i handen,
lite tillspetsat skrivit.
Har varit utsatt för exakt lika situation själv.

Avatar Fallback

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

nässjömåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#44204 Jag har inte något emot att det skapas förutsättningar för ovanliga och intressanta arter och miljöer. Tvärt om är det en av alla dessa ljuspunkter som skogs/markägande innebär. Jag uppskattar att kunna gå och se på olika arter av ovanliga växter/djur. Det är värt all respekt till dem som förstår att vara rädd om dessa miljöer.

Men nu till problemet:

Om jag är duktig och sköter mina miljöer så att de blir art rika och uthålliga så straffas jag för detta med att staten som inte har denna kompetens i alla sina led BESLAGTAR min mark och det jobb jag har lagt på den. Varför skall jag skapa miljöer åt staten när de själva inte kan det utan tar enklaste vägen, dvs står på mina axlar sträcker på sig och säger " se så duktiga vi är, se vad vi kan hitta".
Detta är inte ett utslag utav att jag anser att de tar äran av mitt jobb, utan jag anser att man måste ha frihet att vara rädd om det arv vi har utan att för den saken bli fråntagen sin mark. Jag har även avsagt mig alla former utav EU-stöd pga att det hindrar mig i skötseln av mina hagmarker närmast mina hus. Jag viker mig inte för någon byråkrat i Bryssel som anser att de vet bäst om hur mina miljöer skall se ut. Jag vill ha en underbar utsikt ned mot sjön genom mina hagmarker när jag dricker mitt morgonkaffe, och inte en EU-äng som mer ser ut som en dålig hyggesrensning.
Det sätt som staten gör, med all reservatsdöd de sprider omkring sig, är endast kontra produktivt.
Alla är vi oroliga om vi ser en av våra markbitar få för höga naturvärden.

Resultatet blir att man skapar miljöer men hela tiden är beredd att riva ned dem om STOREBROR kommer med sin enfald.
Alternativt hugger ned dem innan de blev något av dem.

Och se: staten har åter igen lyckats med att förstöra det miljöarbete/mijöengagemang som bedrivits i århundraden och uppnår på detta vis ett sämre resultat än om man varit klok från början!

Avatar Fallback

Re: Rimliga motkrav på naturvårdsbyrokrater

"spindeln"  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#44292 ojojoj! , då sitter vi nog i samma båt , vad det gäller staten ,länsstyrelser,kommun , naturskyddsföreningar , o.s.v ... jag sitter mitt i pisset just nu , och gallrar ett område som ÄR RIKSINTRESSE!! ... det känns ju j-vligt märkligt ? jag har "härjat" där i evigheter med min fader inräknat ca: 25 år ...vad är det nu som är så j-vla intressant? ..kan det vara det att vi verkligen skött våran skog ..eller.. man känner ett j-vulskt vemod varje morgon man vrider om tändningslåset och hör motorn brumma igång , och tankarna flyger genom hjärnan hela dagarna om huruvida staten har råd att göra en inlösen eller inte ?? ...hur hårt ska jag ta här ? vad ska jag lämna här ? .... efter alla tidningsskriverier så är man snart Hjärntvättad .. och vet varken ut eller in , men jag kör som vanligt och gör det bästa av förutsättningarna i denna trakt , men man känner pressen på sig lite extra personligen eftersom minsta "klavertramp" blir en rubrik i tidningen ... och att folk som aldrig gjort ett vettigt handtag eller tillfört detta land en enda skattekrona som inte redan betalats ut av staten via deras lön , kan sitta och ta dessa beslut är för mig fortfarande en gåta ..(det spelar ingen roll hur man röstar ? dom är lika galna allesammans) ...( jag väljer att inte skriva mer än så ) just nu :lol:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).