Bioenergi

Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

64 inlägg 53037 visningar 13 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Bosse1  
#409117
Niking skrev:Skoglig "hårdvara" ska bli svensk bensin http://www.nyteknik.se/energi/skogens-h ... in-6789065
/Niklas

Låter som skogsindustrin och farbror staten samarbetar för fortsatt låga vedpriser.

Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#411309 Biomassa är vägen mot fossilfritt http://www.ltz.se/opinion/debatt/biomas ... ossilfritt
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#412150 Så kan biobränsle hjälpa oss nå klimatmål http://www.svd.se/sa-kan-biobransle-hja ... liv:debatt
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Älgfoderodlare  
#412466 Du får ursäkta lite Niklas, men jag har lite svårt att få vissa saker att gå ihop. Du har startat 45 trådar inom ämnet "Bioenergi" i forumet under de sista 2 åren. Men det är via att oftast lägga in av andra publicerade artiklar, som du startar dessa trådar. När det sen i debatt, anförs saker som exempelvis jag, vill visa på att det borde finnas alternativ till hur vi kan både nå ökade energiuttag samt ökad ekonomisk tillväxt inom markägarleden som är skogsbrukare främst. Då finns det en antydan om misstro o negativism som gör att man inte riktigt förstår om dina trådar är menade som positiva ur samhällssynpunkt. Eller om du lägger ut dem för att håna skribenterna om deras välvilja för framtiden. Vad är din verkliga uppfattning om hur vår framtid kommer att se ut ? Tror du inte att det finns ett klimathot ? För att nå dit som förändringarna behöver komma, för att vända den negativa trend för vår miljö som vi verkar ha. Tror du att människor med möjligheter, kan behöva göra uppoffringar för att delta i denna förändring och anse det möjligt utan 100% ekonomisk kompensation ? För du kan som sagt röja bort 75% av din ungskog för ökad tillväxt på återstående 25%. Men inte avstå ökad tillväxt för att gynna miljöförändringar ! Det är så jag kan tolka dina inlägg i andra trådar. Det vore kul att höra din EGENTLIGA inställning till vårt miljöhot idag och om du som markägare är intresserad att delta i att söka nå en förändring ! Annars blir det lite underligt att se de antal trådar du skapar i ämnet, om du inte har någon ambition att utföra något som helst arbete för att söka nå förändringar i dito.

Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#412506 Ja, du @älgfoderodlare! De trådar jag skapat har i huvudsak varit nyheter som jag tycker är intressant för skogsforums läsare. Något som flera forumister tackade mig för under gallringsdagarna.

Vad gäller klimathot, så finns det många som tvivlar på att det är skapat av människan. För ser man längre tillbaks, hade vi bra mycket högre koldioxidhalter än vi har idag, utan att vi för den delen hade några enorma temperaturer. Det finns helt enkelt många andra faktorer som styr klimatet.

Det finns också en god anledning att noga syna de som på ett eller annat sett tjänar på att sprida ut påståendet om koldioxid som den klart dominerande orsaken till klimathotet. Det är stora pengar det rör sig om. Diverse miljöorganisationer leder drevet, ivrigt påhejade av miljöpartister och kommuni äum vänsterpartister. Vänstervriden media basunerar sedan okritiskt ut budskapet om koldioxid.

Vad biobränsle beträffar, så vill jag inte skänka bort det på något sett, vare sig till kommersiella köpare eller något påstått "allmännyttigt". Jag säljer helt enkelt mitt virke till den som betalar bäst (utan att bete sig som ett svin). Sedan är virket köparens egendom och då är det köparen som fritt bestämmer vad detta virke ska användas till. Så om kunden vill flisa ner knivfuran och elda upp det, så är det ok för mig så länge jag får rätt betalt för knivfuran. Å det var ju inte länge sedan det flisades sågad klentimmer för att eldas upp. Sedan kom soporna och saboterade marknaden för biobränslen.

Såvitt jag kan bedöma, så kommer sopimporten att fortsätta ett bra tag. Å då finns ingen större betalningsvilja för mitt biobränsle, varför jag röjer ner det tills vidare. Nu börjar dessutom den kvarvarande granen att växa och då är den svårslagen som koldioxidfångare.

Vad mina uppoffringar beträffar, så görs det redan rejält idag, genom bl.a. allemansrätt, påtvingad och frivillig naturvård, kraftledningar etc. Det är på tiden att samhället nu börjar betala för de ekosystemtjänster jag hittills har producerat gratis i min egen skog. 😡
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#412522 Torv bättre än rysk gas http://www.vt.se/asikter/ledare/torv-ba ... 31343.aspx
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Älgfoderodlare  
#412524 Det är ju bara synd att du att anslår en negativ ton när du använder andras artiklar i dina trådar. Många som ändå borde anses som seriösa, blir ju på det sättet nersablade av föraktet i din undermening. Du kanske sen bör veta att hela 31 av dina 45 trådar, har 5 eller mindre kommentarer till resp. tråd. Att du på lite likartat sätt, föringar de personer av vilka du lägger upp artiklar i ämnet Naturturism. Där har du i 25 av 31 trådar, 5 eller mindre kommentarer. Inom andra ämnes områden har du på vissa sidor, mellan 66-70 % avtrådarna. Men de får i över 85% mindre än 5 kommentarer / tråd. Och tyvärr, med lite likartad negativ ton mot respektive artikelförfattare som du startar tråden med. Det tar jag som mycket dålig respekt för andras sätt att vilja se o skapa förändring i något som vi inte än vet HUR det egentligen kommer att bli till slut. När det gäller bl.a. vår miljö o hotet däremot. Men som andra verkligen tar på ett för dem riktigt allvar. Du har inte mycket till övers för andra du kritiserar i andra forum på nätet. Och sett till antalet trådar du skapat genom åren i detta forum och den ofta genomgående negativa attityd du har till respektive skribent. Då kvalificerar du dig bara in i samma kategori du så gärna föraktar själv, när du ger mothugg i debatten. Men du tror inte kanske att det finns de som läser de flesta av nåtets sidor, som kan intressera en skogsägare. I detta forum finns det mycket ryggdunkande, medan det är rena kriget på SNF's hemsida o i Hermans blogg på SS, för att ta några exempel. Lite större ödmjukhet inför främst vår ovissa framtid, skulle man kunna begära. För jag tror nog lika lite, att du som jag. Vet HUR den kommer att bli. Men jag gör ju åtminstone något för att tro att det kan göra skillnad att jag verkligen gör något. Än att bara gå på i gamla spår o låtsas som att alla andra har fel !

Avatar Fallback

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

isteskog  
#412525 Håller inte med dig Älgfoderodlare! Att Niking lägger ut nyheter som trådar tycker jag är bra, man läser ju det man är intresserad av och för det mesta behövs det inga kommentarer. Sen är det ju upp till trådskaparen att lägga in sina egna reflektioner till tråden. Tycker tyvärr att du Älgfoderodlare tappar bort dig i debatten bara för att du får mothugg ibland. Högt i tak och mycket egna åsikter är bra för debatten.
Fortsätt du Niking, att lägga in trådar med nyheter, det är inte antalet kommentarer som är det viktigaste utan att man får möjlighet att läsa nyheter som man annars kanske missat. :smile:

Avatar Fallback

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

tallen100  
#412528 Tycker det är riktigt bra att Niking håller oss med nyheter, ibland blir det diskussion ibland inte.

Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#412531 @Älgfoderodlare! Du verkar ju inte själv har någon större respekt för folk som har andra åsikter än dig. Om du verkligen tror på dina idéer, så varsågod att implementera dem i din skog. Som jag skrev tidigare, så står det dig fritt att skänka bort ditt biobränsle, stamkvista dina tallar och ge dem en låg diametertillväxt... om du så önskar. Att göra som du vill i din egen skog - och sedan ta de konsekvenser som då blir av den skötseln - är ju själva grunden i frihet under ansvar! Men förvänta dig inte att så många andra kommer att ta efter dina metoder, så länge prislistorna ser ut som de gör.

Å det jag har väldigt svårt att acceptera, är när andra försöker ta sig rätt att bestämma över min egendom. Det spelar ingen roll om det är friluftsnördar, myndighetspersoner, virkesköpare eller entreprenörer. Mitt är mitt och då vill jag bestämma över detta. Därmed basta.
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Älgfoderodlare  
#412536 Men med prislistor från uppköparna, som de flesta verkar grymta över. Är det inte genom att själv söka en förändring, som man har en möjlighet att påverka det som sker idag, i morgondagen ? Jag skulle ju inte ens tänka på att låta någon annan komma till mina marker o gallra. Ta virket o jag skulle få betala för att ha fått det borttaget ! Då måste ju något vara fel ! Det borde väl vara så att man önskar intäkter mer kontinuerligt över tid, under en skogs omloppstid. Än bara vid slutavverkning ? Och vi borde ju ha makten att kunna styra HUR denna utveckling kommer till stånd. Genom att förstå värdet av våra skogar för oss själva först ! För om vi både röjer o gallrar bort 75 % av vad vi hade som start i vårt brukande. Då säger det i alla fall mig, att jag måste ha gjort en förlust på vägen till något som bara blir en del av hela värdet ! För att värdet ligger i en tidsaspekt o inte i mängd ! Och jag tror att det är någon annans avsikt att söka bevisa för mig, att tro på något som i själva verket är för deras egenintresse. Än att det är jag som markägare, som skall gå vinnande ur förhandlingen ! Och det bör vi gemensamt försöka ändra på !

Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#412537 Tja, det jag röjer bort är som regel självsådd löv. I förekommande fall även skadade barrträd samt små barrträd som aldrig kommer i kapp. Jag tänker inte på vilka träd jag ska ta bort, utan på vilka träd som jag ska satsa på.

För egen del ser jag ingen större möjlighet till egen förädling. Det saknas så väl grejer att få hem virket som maskinhall till dessa fordon + själva förädlingen. Hade jag haft bra förutsättningar till förädling (alstor, sågverk, vedmaskin...) hade jag kanske tänkt annorlunda.

Vad prislistan beträffar, så är det svårt för enskilda att påverka denna. Det enda man kan göra är att kolla runt bland olika aktörer och ta den som betalar bäst. Ofta skiljer det en hel del mellan olika virkesköpare, varför det är väl investerad tid att gå runt med varje virkesköpare på fastigheten.

När det gäller slutavverkning, så ska man försöka sträva efter att ha en jämn åldersfördelning i sin skog, så att man kan slutavverkning lite då och då, för att på så sett kunna få en jämnare åldersfördelning. Ibland lättare sagt än gjort.
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

skogshare  
#412548 Med tanke på

all den förnybara energi av olika slag, som tillkommer globalt i accelererande takt och som också snabbt blir billigare att producera med alltmer sofistikerad teknik och allt större volymer, med hårdnande konkurrens och fallande priser som följd ;

de enorma mängder billig bioenergi som snabbt kan komma ut på världsmarknaden i både råvaruform och
förädlad form i takt med att bl.a. de stora oljejättarna anpassar sig till den nya tiden och exploaterar befintliga potentialer för förnybart - och då inte minst bioenergi ;

bör man med våra relativt ogynnsamma, svenska produktionsförutsättningar, enligt min, uppfattning vara försiktig med att i större skala satsa på en så extremt priskänslig bulkvara som skogsbränsle ! :?:

Thomas Åkerblom

Användarvisningsbild

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

halvproffs  
#412549 Tyvärr är det nog så att det enbart är våra politiker som kan styra energianvändningen på ett för oss bra sätt men dom gör som strutsen.
Vadå... är det inte bra att elda andras sopor då?

Avatar Fallback

Re: Debatt: Biobränsle är den rätta vägen

Bosse1  
#412553 Djupt sitter oljenålen i sveriges arm,det lär bli en skakig avtändning.
Man får över 19 fat olja för ett ton massa...


http://www.indexmundi.com/commodities/? ... months=120

http://www.indexmundi.com/commodities/? ... months=120

All countries have access to the same petroleum prices of international markets but then decide to impose different taxes :mrgreen:

http://www.globalpetrolprices.com/diesel_prices/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).