sön 18 sep 2016, 12:44#408073
Niking skrev:Ser inget fel i genmodifierade grödor. Nu har man visst fått fram en potatissort som är resistent mot bladmögel och brunröta. En fantastisk nyhet om nu den resistensen håller över tiden. Tänk om den sorten hade funnits på Irland under 1845-1853...
Problemet kvarstår om man fortsätter att odla monokulturer (bara några få enstaka grödor), samt att den Irländske kungen lyssnade inte på varningsklockorna. Dagens sädesslagssorter skiljer sig från gårdagens genom att de innehåller mer/sämre gluten än vad de äldre sorterna gör, vilket skulle kunna förklara den ökade mängden människor som får problem med gluten. Väldigt krasst skulle man kunna jämföra dagens industriella jordbruk som en person som går på anabola steroider. Till en början funkar det rätt bra, men allt efter som, kommer nackdelarna bli större och större. Genom att odla en större variation av sorter och på mindre fält minskar vi riskerna och problemen med olika typer av angrepp.
Sedan är ju tveksamt om det är så lyckat att betala ut en massa bidrag för att bönderna ska få halv skörd. Särskilt om man ser det i ett globalt perspektiv. Mat måste vi ha, annars blir det revolutioner.
/Niklas
Ptja det är ju ett sätt att se på det, men det får/kan väl inte ske till vilket pris som helst? Men om vi inte bedriver ett hållbart jordbruk har vi snart förstört den odlingsbara jord vi har och/eller förstört det vattnet som vi skall dricka och bevattna våra grödor. Ska vi sedan se på jordbruket ur ett globalt kapitalistiskt perskektiv så har vi snart inget matjordbruk norr om Skåne och knappt det. Om jag minns siffrorna rätt så la vi på 70-talet ca 35-40% av vår lön på mat, medans vi nu ligger strax under 20%. Så nog har vi tagit dagens låga matpriser för givet, nästan som dagens låga räntor (även om de nog kommer hålla sig låga en tid framöver). Att ge bidrag för ett hållbart jordbruk låter iaf rätt förnufftigt, det taskiga är väl att så många väljer att köpa skräpprodukter att bidragen krävs..
//Henke månskensskogsbonde