Föryngring

Hybridlärk

6 inlägg 6994 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Hybridlärk

Jägare  
#225530 Funderar på att plantera lärk blandat med björk och tall där det är torrare (mer sandjord) är det någon med erfarenhet av blandbestånd björk/lärk?
Har tänkt att plantera gran efter 1 par gallringar 8)   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Hybridlärk

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#225536 Vill inte lärken ha bördigare mark? Lärk och gran har jag provat i liten skala.

Avatar Fallback

Re: Hybridlärk

Anton7477  
#225625 Kör till markägare som sätter mycket lärk på sandmark. Växer bra tycker jag. kört en del 1 gallringar som ser bra ut. Dock skulle jag inte blanda med björk då lärken växer fortare och björken piskar lärkarna.

Användarvisningsbild

Re: Hybridlärk

towes  
#225802
Jägare skrev:...är det någon med erfarenhet av blandbestånd björk/lärk?
Ingen egen erfarenhet, men jag har sett exempel på lyckat resultat. Det gäller god mark i södra V Götaland, förvaltare är tvillingbröderna Eriksson i Mark.

Målet för visningen var främst ren björk och ren hybridlärk, men på området fanns även ett bestånd med hydridlärk/vårtbjörk blandade i rader. Det nämndes inte jättemycket kring just detta bestånd, jag fick uppfattningen att det mest var ett intressant experiment. Oavsett så hade det utvecklats väl och i bilden nedan från detta bestånd så vill jag minnas att åldern var 11 år. Marken är väldigt god.

lärk-björk1.JPG


Hittade en bild även på nätet. Bilden i länken nedan är från Lnu och då jag såg mig själv(!) i en annan bild i samma bildserie på flickr så lär det garanterat vara taget i samma bestånd. :smile: http://www.flickr.com/photos/lnu_teknik/5733912870/

Att björkinblandning i granskog är positivt för markförhållanden, produktion och "näringspump" av vissa näringsämnen finns beskrivet i flera rapporter från bl.a. SLU (se några exempel i länkarna nedan).
http://www.slu.se/PageFiles/33707/2001/FS01-08.pdf
http://www.slu.se/PageFiles/33707/2001/FS01-12.pdf

Dock ska man inte ta för allvarligt på detta när det gäller lärk, eftersom lärk har flera skillnader mot granen - just de egenskaper som gjort granen lämplig som "partner" till björken:
- Lärken är pionjär till skillnad från granen, "tävlar" om samma solljus som björken.
- Lärkens rötter går normalt djupare än granens (dvs lite som björkens - man "tävlar" båda lite djupare ner, beror iofs även i viss mån på marktypen).
- Lärken har en snabbare omloppstid än granen och konkurrerar mer på samma höjd som björken.

Hur relevanta mina tankar är för eller mot val av att blanda björk med med lärk istället för gran vet jag inte, men kanske kan det väcka någon tanke. I övrigt har jag som sagt inga egna erfarenheter och därmed egentligen inget mer att tillägga.

Hoppas det ändå kan ge något...

Avatar Fallback

Re: Hybridlärk

Jägare  
#225878 D gav mera kött på bena ;-)

   TS
Användarvisningsbild

Sv: Hybridlärk

Torbjörn Johnsen  
#399482 Det finns intressanta lärk-försök på Tönnersjöhedens försökspark. Bl a ett 32-årigt bestånd av hybridlärk som planterats på en bra bonitet (SI G38). Vid 32 års ålder är lärken redan uppe i 27,8 m övre höjd! Försöksledet som gallrats (relativt starkt) tre gånger hade vid senaste revisionen i fjol ett virkesförråd om 343 m3sk, medeldiameter om 26,9 cm samt en medeltillväxt under sina 32 år om 18,4 m3sk/ha. Färdig slutavverkningsskog på 30 år är ju imponerande!

Det finns jämförande bestånd av vanlig gran och sitka i samma försök och de har inte riktigt hängt med så här långt. Både granen och sitkan har en övre höjd runt 20 meter och de har hittils producerat 12-13 m3sk/ha.

I somras hade SLU tillsammans med Linneuniversitetet och SkogForsk en exkursion på Tönnersjöheden med temat "Hybridlärk, fluga eller framtid?". Den som är intesserad av lärk kan läsa hela dokumentationen här

Här kan ni se hela försöksbeskrivningen från "Trädslags- och gallringsförsök T19 hybridlärk, sitkagran och rödgran

1468527772_lärk.jpg


Samt en bild och ett videoklipp:

1468527749_img_0030.jpg


https://drive.google.com/file/d/0B5D4S- ... sp=sharing

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).