Skogsfastigheter

Sånt här ger mig nästan ångest

47 inlägg 18811 visningar 15 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Bumpkin  
#390195 Hur ska man kunna bemöta nåt sånt här på ett vettigt vis om jag skulle vara drabbad? En del av mig vill gå ut med en dunk bensin och tändstickor och hoppas att försäkringsbolaget betalar efteråt? 😡 Den mer sansade delen av mej ger nästan upp när jag läst Lst Värmlands yttrande :cry: , och kommer på att det kanske är det som var meningen. Vräk på med text och hänvisningar till höger ocg vänster så att vi vanliga inte klarar av att gå vidare med det hela.
Är det nån som har koll på hur äganderätten behandlas i grundlagen och om det skulle kunna användas här? Jag har för mig att jag nån gång läst att äganderätten skyddas i grundlagen och att man inte får inskränka den hur som helst utan ersättning.

F-n att man måste bli jurist för att kunna vara skogsbrukare. 😡
( och ja , jag var väldigt upprörd efter att läst detta yttrande) :sad:

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

anersimyra  
#390199 Brorsans polare fick sin " vanskötta " häst avlivad av en okunnig veterinär, " vanskötseln " upptäcktes en dag av en tonårig tjänsteman på någon sorts " djurmyndighet," att hästsorten skulle se raggig och sliten ut i pälsen begrep varken tonåringen eller veterinären.. :shock: :shock:

Avatar Fallback

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

tallen100  
#390200 Så blir det tyvärr när det saknas praktisk erfarenhet, och värre lär det bli. Har ju blivit lika i stort sett alla branscher, några år i skolbänken och sen är dom experter.

Avatar Fallback

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

teinarsson  
#390205 Regeringsformen 2 kap. 15 § "Vars och ens egendom är tryggad genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller något annat sådant förfogande eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.
Den som genom expropriation eller något annat sådant förfogande tvingas avstå sin egendom ska vara tillförsäkrad full ersättning för förlusten. Ersättning ska också vara tillförsäkrad den för vilken det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad på sådant sätt att pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras eller att skada uppkommer som är betydande i förhållande till värdet på denna del av fastigheten. Ersättningen ska bestämmas enligt grunder som anges i lag.
Vid inskränkningar i användningen av mark eller byggnad som sker av hälsoskydds-, miljöskydds- eller säkerhetsskäl gäller dock vad som följer av lag i fråga om rätt till ersättning.
Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten oberoende av vad som föreskrivits ovan."

Så just när det gäller miljöskydd så kan alltså annan lag föreskriva att ersättning inte utgår. Och jag håller verkligen med om att man inte borde behöva vara jurist för att vara skogsägare, lantbrukare eller djurhållare...

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#390209
svampbob skrev:Åt vilket håll man än vänder sig här i Sverige så blir man förundrad över bristen på kompetens. Statliga verk har fått mer än sin beskärda del av tomtar och troll.
Jag säger inte att alla är lata och inkompetenta men väldigt många är det.


Lite ironi skadar väl ingen:

Regeringen med miljötalibaner där det röda står för kommunism och det gröna för Islam.
Vad kan möjligt vara värre oavsett färg? Som mobbar och exkluderar en stor del av de skattebetalande skogsföretag som försörjer den ofantliga sektorn. Svetsarn pratar nu om att ""Skallmätarpartiet" nu tagit fram 10 miljarder nya välfärdspengar" till "välfärden" för att "skapa 5000 nya riktiga icke jobb inom ofantliga sektorn". Det betyder alltså att de beskattar svenska folket på 10 miljarder till för hitta på 5000 nya icke jobb inom den ofantliga sektorn.
5000 icke jobb som kan hamna hos Länstyrelser, Naturvårdsverket mm för att skydda friluftsfolket, bombmurklan, stigar och myggor m m.
Att politiker döper om offentliga sektorns byråkrati till "Välfärd" är ju bara ett sätt att freda dem från kritisk granskning. För välfärden får man väl inte ifrågasätta ? Hur mycket det än slösas?
Vad skall 5000 skattefinansierade jobb för typ "icke utbildade" tillföra våra myndigheter, när vi istället behöver folk med goda kunskaper och sunt förnuft. Kopiera papper för ökad byråkrati !??
10 miljarder för att fixa jobb till 5000 "hitflyttade islamister" !? Gentilt och bisarrt!
Näringslivet har krav på effektivitet och papperslöshet. Privat sektor har redan nått fram dit. Svensk industri har inte längre jobbare som tömmer spåntunnor.
Offentlig sektor strävar efter att bli ineffektivt, dyrt och att kopiera papper till vansinne..
Vem vill anställa tomtar och miljötalibaner annat än den offentliga sektorn. Dagens slimmade organisationer ställer krav på specialkompetens, ökad teknisk, språklig och social kompetens.
De 5000 praktikjobben som "Svetsarn Löven" fördelar innehåller inget av ovan

Vad Löfven inte förstår är att vi kan ha islamistförespråkare i framtida myndigheter och offentlig sektor. En sådan inkvoterad personal blir en belastning som kräver ledning och de facto finns det inga jobb för dem. Offentlig sektor får man hoppas lida sotdöden då nödvändiga resurser dräneras för att ta hand om förmenta lågutbildade. Kravet att skaffa ytterligare konstgjorda jobb som inte behövs och där utbildning inte är nödvändig inom offentlig sektor leder ofelbart till systemkollaps. Grekland är ett avskräckande exempel i det avseendet!

Här har pratas ensidigt om "nyanlända högutbildade entreprenörer och man nämner inte med ett ord de svenskar som saknar jobb och även har en utbildning, de får ställa sig sist i kön för "nyanlända" är de som skall premieras med förtur och snabbspår.

Arbetslösheten ligger på ca 420.000 och kommer kraftigt att öka med närmare 200.000 till närmaste två åren. Experter säger att år 2020 har vi ca 1 miljon som går på bidrag, varför vet vi alla utom "Skallmätarpartiet".
Vad är det då att skryta med 5000 nya icke jobb!??


"För Sverige ur tiden" är uppenbart mottot för detta tvångssteriliserade rasbiologiska rödblodiga parti

Avatar Fallback

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

jannee  
#390216 Ta bara bort försörjningsstödet så ordnar nog de nu arbetslösa sig någon typ av sysselsättning (laglig eller olaglig).
Undantag är de som blivit arbetslösa och har rätt till Akassa, där borde försäkringen täcka inkomstförlusten upp till 1 år - minst.
Inte meningen att bara för man bor mitt ute i obygden ska vara tvingad att dra med familj långt bort för ett nytt osäkert jobb.

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

ChristopherO  
#390218 Upp till kamp mot förtrycket! Blir arg när jag läser sådant här, har släktingar som drabbats av expropriation, men detta är steget värre, expropriation utan betalning. Jag kommer medvetet ta död på arter som är skyddsvärda - det enda rationella en skogsbrukare kan göra i dagsläget. Likadant med fridlysta djur, skjut och gräv.

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

halvproffs  
#390219 Einstein hade rätt när han formulerade detta; Två saker är oändliga; Universum och folks dumhet.

Användarvisningsbild

Re: Sv: Sånt här ger mig nästan ångest

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#390231
halvproffs skrev:Einstein hade rätt när han formulerade detta; Två saker är oändliga; Universum och folks dumhet.


Fast han var inte helt säker på det förstnämnda...
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Fredrik Reuter  
#390245 Hej,
Jag har som hastigast kollat igenom pdf och annat runt detta. Kollade även kartan och får nog krypa tillbaka från mitt tidigare uttalande. Jag trodde avverkningen berörde naturreservatet eller på sin höjd gränsar mot det. Men skogen som är anmäld för avverkning är minst en halv kilometer från reservatet och dessutom är det två andra markägare emellan dem.

Röda prickar på kartan är statens inlösta mark samt en del avtalad med privat markägare. Blå punkt är troligt det skifte där avverkningsanmälan är gjord.

Jag tycker det är ointressant om bombmurklans vara eller inte vara, det som är intressant är att naturreservat kan smitta och död mans hand för skogsbruk även i angränsande skiften. Här känns det som att det vid bildandet av reservatet så skulle det förhandlats om större arealer...?

Läste vidare i PDF:en från Uvskogen, kan man skönja Länsstyrelsen mellan raderna öppnar för blädning alt hyggesfri avverkning?

Avatar Fallback

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Axl  
#390246 Blir ju inte lika trevligt att få besök av en lavskrika när man sitter och fikar när det betyder att man kan få skogen beslagtagen utan ersättning...

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#390250 Avverkningar som stoppas av artskyddsskäl bör ersättas av staten från allmänna medel.
Det är inte rimligt att privata enskilda skogsbrukare skall stå för kostnader och besvär av att fråntas sin nyttjanderätt och brukanderätt utan att staten som inskränker ägandet också gör rätt för sig och ersätter den drabbade.
Det är ju vi alla i hela befolkningen som måste ta större ansvar för miljö och natur. Inte bara några få enskilda skogsägare som ska ta ekonomiskt ansvar för natur & miljö
Alla förstår ju att det är rimligt att samhället bär kostnaden för artbevarande utöver vad som kan ses som en del av normalt skogsbruk.
Kostar det inget för samhället att frånta ägaren den rätt till avkastning som näringsfastigheten och skogen förväntas ge av dels det skogsköp som skogsägaren gjort och alla investeringar, arbeten utan lön och stora ekonomiska investeringar som satsas och som lagts ner på markberedning, plantering, röjningar och gallringar av skogsägaren.
Då kommer alla dessa miljöaktivister få blodad tand att visa sin makt och genom ökade aktiviter kommer de att använda sin makt i högre grad än tidigare att stoppa och sabotera, än vad som svarar mot samhällets ansvar för syselsättning och välfärds prioriteringar.
Sveriges redan i dag så viktiga och ansträngda exportinkomster kommer då också att sjunka drastiskt

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#390256 Citat från länsstyrelsens inlaga (där namnet på skogsägaren har bytts ut av mig mot skogsägare):
Frågan är också om det inte bör prövas om inte en annan lämplig lösning är
att skogsägaren inte slutavverkar skogen på det aktuella området. Möjligen
bör inte heller prövningen enbart ta sikte på vilka åtgärder som skogsägaren
kan vidta för att minimera skadorna på bombmurklorna, t.ex. vilka för den
skyddade arten mindre ingripande metoder för avverkning han skulle kunna
använda sig av. Frågan är om det inte även bör krävas att skogsägaren visar
att det verkligen är nödvändigt att han avverkar skogen och orsakar skada på
den skyddade arten. Vad riskeras om träden får stå kvar? Det bör möjligen
krävas att skogsägaren närmare redovisar varför han vill avverka skogen och
vad han ska göra med de medel som flyter in från avverkningen. Frågan
uppstår också hur skriande detta ekonomiska behov är och om han kan täcka
behovet på något annat lämpligt sätt. Kan han avverka skog inom något annat
område? Kan han sälja en del av sin fastighet? Har han andra tillgångar han
kan sälja för att täcka sitt behov? Är det möjligt för honom att ta ett lån i
stället för att avverka skogen? skogsägaren kan inte anses ha visat att det är
nödvändigt för honom att avverka det aktuella området och orsaka skada på
exemplar av bomburklor.


Man tar sig för pannan! :shock: Får man verkligen skriva så som myndighetsperson? Läge för snabb omplacering naturvårdshandläggare Per Gustafsson och Örjan Larsson.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#390267
Fredrik Reuter skrev:
Jag tycker det är ointressant om bombmurklans vara eller inte vara, det som är intressant är att naturreservat kan smitta och död mans hand för skogsbruk även i angränsande skiften. Här känns det som att det vid bildandet av reservatet så skulle det förhandlats om större arealer...?

Läste vidare i PDF:en från Uvskogen, kan man skönja Länsstyrelsen mellan raderna öppnar för blädning alt hyggesfri avverkning?

Nej det känns inte särskilt bra nu att ha natureservat direkt gränsande mot min skog på två sidor.
Det verkar lite som du tror, en manuell/ småmaskinerbaserad försiktig avverkning hade eventuellt passerat.
Fast det gör det hela värre tycker jag, första delen är ett omfattande försvar för att lagen är absolut. Ingenting får riskera skadas/förstöras. Sen kommer del två som i den del du tar upp verkar föra ett resonemang om att det finns utrymme för skönsmässiga övervägande.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Sånt här ger mig nästan ångest

Fredrik Reuter  
#390278 Hej,
Ja, jag håller med. Det kan inte gå annat än åt pipsvängen om anställda på LST'er runt om i landet ska få skjuta från höften och ge råd om andras skogsbruk efter personligt tycke. Vill de ha ingenmansland i anslutning till reservat så borde det vara lagstadgat och glasklart - staten köper de områden de vill skydda helt enkelt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).