Öppna kategorin

Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

142 inlägg 65923 visningar 28 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Rivaren  
#329361 Är inte så hemmastadd i detta forum och därför startar jag tråden här, och hoppas att moderator placerar den på lämpligare ställe om så finnes. Nu till saken:

Jag är 24 år gammal och saknar utbildning, bortsett från grundskola, truckkort och ställningsbyggnad 2-9 meter. Trots det har jag ändå lyckats få en tills vidare-anställning på heltid. Änglarna vet hur, men det har jag alltså klarat av utan vare sig körkort eller utbildning. Nu är jag dock inte anställd som lantmätare eller läkare, utan som rivare, vilket är bottenskrapets bottenskrap. Därmed inte sagt att vilken usling som helst klarar av det. Man måste passa tider som på alla andra arbetsplatser, man måste vara noggrann i sitt arbete och framför allt får man inte vara rädd att bli vare sig smutsig eller svettig - för man är, i alla fall i början, anställd som armar och ben.

Vad jag själv har fått av mitt dryga år i branschen är att jag har stark rygg, ett djävlar anamma och en kärlek för kroppsarbete. Jag trivs med rivningen, men en morgon i vintras när jag skulle klättra upp för trapporna på byggnadsställningen och sätta igång med fogfräsningen, så fick jag syn på ett par arborister. Mina fötter och fingrar var redan frusna och jag ville komma igång och jobba, men jag var bara tvungen att stanna och titta en stund. Det var Hartills killar. Det röda lönnlövet fångade min blick och texten på bilen ("Professionella trädklättrare") fick mig att tänka tanken som löd: "Vad f*n gör jag här?". Jag tittade mig nöjd på deras arbete och återgick till mitt, men mina tankar drog annorstädes. Bort från infernon av damm, boss och kablar, bort från gipsväggar, glasfibrer och asbest, bort från ansiktsmask, bilhammarens bullerljud och gnälliga snickare... de löpte till skogs.

Ett par dagar gick och även om jag, som då var provanställd, skickade in en ansökan till Hartill på chans, så sansade jag mig och insåg att trädklättrandet kanske inte är det optimala då jag är lite höjdrädd. Skogen däremot är väl värd att ha som mål. Jag ger mig ut ett par gånger i veckan efter avslutad arbetsdag och löper några kilometer i skogen nedanför där jag bor. Vid tillfälle åker jag ut på dagsturer. Och en sak vet jag: Jag vill jobba i skogen. Jag vill jobba Med skogen. Mina erfarenheter är begränsade dessvärre. Lite aptering och gått vid sidan av när pappa varit ute och fällt träd, det är allt, men det förtar inte min vilja att bli skogsman!

Jag undrar därför hur jag skall gå tillväga och vad jag behöver för detta. Körkort och motorsågscertifikat klarar jag ju av att lista ut på egen hand. Men vad mer? Jag arbetar ju heltid som nämnt och det tänker jag inte sluta med. Jag vantrivs inte med rivningen så jag kan mycket väl tänka mig att knega på ett par år, samtidigt som jag viker kvällar och helger åt kurser av olika slag, med förhoppningen att något skogsbruk tycker det är tillräckligt för att ge mig en chans den dagen jag tröttnat på rivningen. I den händelse någon inte begripit det ännu så är jag alltså inledningsvis mest intresserad av att gå framför de stora maskinerna och röja, aptera och andas frisk luft.

När detta väl är avklarat: Var finns jobben i Göteborg med omnejd? Vilka företag är det som är ledande och vilka är inte rädda för att ge hungriga nykomlingar en chans?

Med vänlig hälsning och tacksam för svar
Rivaren!



   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#329368 Du kan inte tänka dig att bli författare? Du skriver bra. :)

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Rivaren  
#329370 Jo då, men först skall jag fälla träd som skickas till pappersbruken, så boken kan tryckas på dem. Tidscykeln för det lär väl motsvara den tid det tar för mig att slita ut kroppen.

Skämt åsido: Skriva kan man göra på fritiden, jobba kan man göra i skogen. Tack för berömmet i alla fall. :)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

machonisti  
#329371 Beröm mättar inte magen på barnen, men det är ju svunnen tid....

Användarvisningsbild

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

anersimyra  
#329389 Likt Mangan föreslår jag en akademisk utbildning då du behandlar språket på ett föredömligt sätt.. :smile: Annars finns klätterutbildning på några ställen i landet, jag föreslår att du helt enkelt söker på nätet efter något lämpligt.. :smile:

Användarvisningsbild

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Vardon  
#329402 Skulle kommun kunna vara något, tex Park och Natur. Du lär väl bli utmobbad om du gillar kroppsarbete samtidigt kanske många gärna ser att de slipper. Skämt å sido, inte riktigt skog men skulle tro att de har en del såna jobb i parker / bostadsområden. Kan ge erfarenheter och kommuner brukar väl iofs betala dåligt men kan vara bättre på att utbilda.

Det jag har sett av deras arbete inom göteborg har inte imponerat på mig så kan du bara ta till dig utbildning för motorsåg lär du kunna konkurrera bra (tex att inte lämna halvfällda träd i några dagar brevid ett dagis utan avspärrningar etc)

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Schmidt  
#329424 Inledningsvis, ditt sätt att skriva kan inte annat än anses som föredömligt!

Satt i en liknande sits (tror åldern är exakt ta mej sjuttan!) för några år sedan (har även truckkort:) ). Nöjd med mitt jobb men skogen kallade ändock och jag såg mig om efter alternativ. Jobbade vidare och skaffade terränghjulingkort, började läsa på om motorsågskort och snubblade som av en händelse över sk. skogligt basår. Ett läsår innehållandes de skogliga kurserna från skogsbruksskola samt 6 månaders praktik, det hela är anpassat för den inte så erfarne inom skogen. Jag själv hade främst arbetat motormanuellt tillsammans med min far på ett mindre hobbyskogsbruk. Det skogliga basåret ger i sin tur behörighet till exempelvis Skogsmästarskolan. Min tanke var att satsa ett år av mitt liv för att se om skogen var något för mig och lära mig vad för jobb det finns. Ordnade tjänstledigt och ångrar absolut ingenting.

Förstår att det inte riktigt var detta du är på jakt efter men de skogliga basår som finns i landet kan verkligen vara en ögonöppnare. Tror bestämt det finns i Värnamo, med tanke på den relativa närheten till Gbg. De är också studiestödsgrundande.

Jag hade som sagt inga planer på att studera på högskola när jag började mitt skogliga basår men nu sitter jag här med min examen efter några år och ångrar ingenting! Avslutningsvis så tror jag man hinner jobba hur mycket som helst så lite studier är nog inte så dumt - om man har möjlighet vill säga.

Hoppas jag rörde till det alldeles lagom och att det på något sätt kan hjälpa till lite grann - lycka till!

Användarvisningsbild

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Peteflamingstar  
#329432 Gick samma väg som Schmidt här ovanför ^^ fast ett skogligt basår på Jälla utanför Uppsala. Satt på ett kontor i Uppsala för nästan femton år sedan och tänkte att, är det såhär man ska spendera resten av sitt arbetsliv? Näpp! Efter två år som kyrkogårdsarbetare gick jag basåret, sedan skogsmästarprogrammet. Trivs dock väldans bra med skogsarbete så istället för att sitta på ett nytt kontor är jag mest ute i busken. Tjänar dåligt men åker oftast till jobbet med ett leende på läpparna! Lycka till!

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Hema  
#329445 Efter att ha läst denna tråd kom jag och tänka på denna annons:http://www.blocket.se/alvsborg/Bortforsling_av_trad_ris_och_stubbar_58213562.htm?ca=17&w=3.
Bild

Känns som att det här finns möjligheter att testa på, både det ena och andra. Trädtransport i väst AB, kanske kan passa som hand i handsken för börja komma in på detta område? Dock är körkort något du omgående bör satsa på.

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

åberg  
#329453 Oavsett vilken väg du väljer och var du hamnar, om det blir med en motorsåg, klave eller penna i handen så blir det säkert bra. Hoppas du fortsätter här på skogsforum. :-BD

Ps. respekt för höjder ska man ha, det är bra för hälsan. :smile:

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Rivaren  
#329536
Vardon skrev:Skulle kommun kunna vara något, tex Park och Natur. Du lär väl bli utmobbad om du gillar kroppsarbete samtidigt kanske många gärna ser att de slipper. Skämt å sido, inte riktigt skog men skulle tro att de har en del såna jobb i parker / bostadsområden. Kan ge erfarenheter och kommuner brukar väl iofs betala dåligt men kan vara bättre på att utbilda.

Det jag har sett av deras arbete inom göteborg har inte imponerat på mig så kan du bara ta till dig utbildning för motorsåg lär du kunna konkurrera bra (tex att inte lämna halvfällda träd i några dagar brevid ett dagis utan avspärrningar etc)

Nja. Alla vägar in är väl till godo, men inte ens jag är så imponerad av Park och Natur. Träffade en gammal kollega som jobbar för dem, med just trädskötseln, och han beskrev hur deras effektiva arbetstid är cirka 3-4 timmar per dag och sedan sitter de och räknar timmar, tills dess att deras chef (!) säger tack och adjö vid 14-tiden och låter alla få betalt för full arbetsdag. Vore bara pinsamt att "jobba" på det sättet, då är väl nästa skolbänken att föredra. Men jag stänger ju inga dörrar...
Schmidt skrev:Inledningsvis, ditt sätt att skriva kan inte annat än anses som föredömligt!

Satt i en liknande sits (tror åldern är exakt ta mej sjuttan!) för några år sedan (har även truckkort:) ). Nöjd med mitt jobb men skogen kallade ändock och jag såg mig om efter alternativ. Jobbade vidare och skaffade terränghjulingkort, började läsa på om motorsågskort och snubblade som av en händelse över sk. skogligt basår. Ett läsår innehållandes de skogliga kurserna från skogsbruksskola samt 6 månaders praktik, det hela är anpassat för den inte så erfarne inom skogen. Jag själv hade främst arbetat motormanuellt tillsammans med min far på ett mindre hobbyskogsbruk. Det skogliga basåret ger i sin tur behörighet till exempelvis Skogsmästarskolan. Min tanke var att satsa ett år av mitt liv för att se om skogen var något för mig och lära mig vad för jobb det finns. Ordnade tjänstledigt och ångrar absolut ingenting.

Förstår att det inte riktigt var detta du är på jakt efter men de skogliga basår som finns i landet kan verkligen vara en ögonöppnare. Tror bestämt det finns i Värnamo, med tanke på den relativa närheten till Gbg. De är också studiestödsgrundande.

Jag hade som sagt inga planer på att studera på högskola när jag började mitt skogliga basår men nu sitter jag här med min examen efter några år och ångrar ingenting! Avslutningsvis så tror jag man hinner jobba hur mycket som helst så lite studier är nog inte så dumt - om man har möjlighet vill säga.

Hoppas jag rörde till det alldeles lagom och att det på något sätt kan hjälpa till lite grann - lycka till!

Du smider orden väl du också, min bäste herre. Inlägget är lika givande som välskrivet, men jag är rädd att det faller på en punkt: gymnasiekompetens! Det är nämligen någonting jag saknar. Jag har betyg i Engelska A och Svenska A... skolan var aldrig min grej riktigt. Finns det några bakdörrar in till detta basår du skriver om? Väldigt matnyttigt tips, det tackar jag för! Även om det jag söker är den gamla vägen så att säga, att jobba sig upp.
Hema skrev:Efter att ha läst denna tråd kom jag och tänka på denna annons:http://www.blocket.se/alvsborg/Bortforsling_av_trad_ris_och_stubbar_58213562.htm?ca=17&w=3.
Bild

Känns som att det här finns möjligheter att testa på, både det ena och andra. Trädtransport i väst AB, kanske kan passa som hand i handsken för börja komma in på detta område? Dock är körkort något du omgående bör satsa på.

Ja, körkortet är en sten i skon. Medlen för att skaffa det saknas ännu och min rivarlön är inte så märkvärdig. Det får ta den tid det tar. Tusen tack för länken dock, skall titta närmare på den och känner jag mig själv så har de nog en ansökan att titta igenom imorgon bitti ;)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Peteflamingstar  
#329573 Skulle tyvärr tro att bakdörrarna till skogliga basår är stängda utan gymnasiekompetens. Ytterligare ett alternativ är att du börjar hos någon skogsentreprenör som jobbar småskaligt och "arbetar dig upp" så att säga! Man ska alls inte underskatta arbetsvilja och god inställning, finns många som tvärtom har all papperskompetens men ogärna arbetar... :wink:
För en massa år sedan jobbade jag med en kille från en arboristfirma från Stockholm. Han hade börjat som "markgubbe"och sedan lärt sig såga, sedan lärt sig klättra osv...
Men, att skaffa körkort är kanske bland det viktigare prioriteringarna du ska göra i nuläget.

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Rivaren  
#329659
Peteflamingstar skrev:Skulle tyvärr tro att bakdörrarna till skogliga basår är stängda utan gymnasiekompetens. Ytterligare ett alternativ är att du börjar hos någon skogsentreprenör som jobbar småskaligt och "arbetar dig upp" så att säga! Man ska alls inte underskatta arbetsvilja och god inställning, finns många som tvärtom har all papperskompetens men ogärna arbetar... :wink:
För en massa år sedan jobbade jag med en kille från en arboristfirma från Stockholm. Han hade börjat som "markgubbe"och sedan lärt sig såga, sedan lärt sig klättra osv...
Men, att skaffa körkort är kanske bland det viktigare prioriteringarna du ska göra i nuläget.

Ja det verkar så ställt, vad gäller alla utbildningar i branschen förutom motorsågs- och röjsågskort och dylika. Så det är väl där jag får börja om jag skall kunna jobba mig upp. Bör jag börja med motorsågskort eller bilkörkort för att göra mig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden inom skogsarbeten?

En annan sak jag tänkte på är att jag kan ju sikta så lågt som möjligt och annonsera ut mina arbetstjänster utanför mitt ordinarie arbete om det så bara skulle gälla vedklyvning. Vad tror ni om det? Var skulle jag i så fall annonsera ut dessa? En fot in kan göra mycket, då en tusenmila resa börjar med det första steget! Får jag vantarna på något sådant så har jag en möjlighet att få ihop extrapengar till körkort, motorsågskort och annat.

   TS
Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Hema  
#329666 Bilkörkort och sedan helst bil också, om nu inte firman har lokaler i närheten av kollektivtrafiken och utgår därifrån varje dag. Det kanske får bli något hundår eller två, så att du kan skapa dig ett bra utgångsläge för din fortsatta resa.

Avatar Fallback

Re: Att bli skogshuggare - hur gör man då? - Göteborg

Schmidt  
#329740 Precis som peteflamingstar säger är det nog lurigt med bakdörr, men ringa o fråga om alternativ eller lösningar går alltid:

http://www.jallagymnasiet.se/sv/vara-ut ... igt-basar/

Annars finns det nog ingen som inte är intresserad av någon "som vill". Röja ledningsgator eller sommarjobba som planterare (om det finns någon som använder sig av den modellen nu för tiden?) kanske? Är dåligt insatt i sydvästra Sverige tyvärr... Men som alla säger, körkort är nog det mest grundläggande. Lycka till igen!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar