Skördare

Rottne h-8

53 inlägg 20416 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback
Anders Olsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#28894 Hej!

Gissade bara på 60 stam/h eftersom ingen annan svarade på frågan :wink: ..själv kör jag nog ens det, är inte riktigt fullärd än :)

Valmet 901:an är ca 270cm bred tror jag. Däcken är väl 23,1x26 om jag inte minns fel.

Det är en Valmet 705 med en Nokka 92K som kör ut efter mig
De marker jag har kört hittils har bitvis varit både kuperade och steniga.
Blir en del funderande på vilka stenar man måste runda för att traktorn ska komma fram, om man måste lägga vägen runt ett surhål som man skulle kunnat köra genom med skördaren och sånt. Sedan brukar jag göra rundfarter så att han slipper backa med traktorn. Backa med traktor och vagn är ju inte lika trevligt som att backa med skotare liksom.

Vi brukar köra fallande längder 3-5m också, det kanske man inte hade gjort om det hade varit riktigt ont om utrymme.

Jag tycker dock att det funkar förvånansvärt bra med skotningen, kan inte klaga alls. Man får bara tänka lite extra när det är brant/blött/stenigt. Sedan kör jag ju bara skördare på fritiden. Skulle man köra heltid så hade nog traktorföraren ledsnat ganska snart :cool:

Användarvisningsbild
Skogsluffarn  
#28895 Tror att Sampon skall vara lika bred so H-8:an eller kanske nån cm smalare med 500 hjul.

Jo det är stela axlar på men den fungerar fint ändå.

Användarvisningsbild
masterchief  
#28896 En fördel med Sampon är att den delar reservdelar med skördetröskorna som sampo bygger. Axlar motorer mm
Det borgar för vettiga reservdelspriser.

Användarvisningsbild
Mowi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#28899 Jo det är väll det här med stenar som skördaren kommer över men inte traktorn. Men man ska ju hellst inte lägga en väg i ett sur hål ändå. Den där nocka körran hur mycket lastar den? Är det driv på? Det är väll inga problem att stickvägarna är för små då skördaren är 2.70m. Kör du stickvägsgående?

   TS
Avatar Fallback
jönsson84  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#28925 Om du ska ha en traktor å köra i skogen med mowie så rekommenderar ja en valmet/valtra mezzo/hitech. Med dubbelkommando å 38 hjul bak å 28 fram. Blir rätt bra frigångshöjd då,har man sen alla bukplåtar på å slirskydd runt om så är det bara å diffa,lägga i kärrdriften å gasa när det tar i under. :wink:

Man kan slingra sej med en större maskin så även en mindre maskin/skotare får det jobbigt efter. Vet inte hur d skulle va å köra traktor å vagn efter 901 som slingrat sej fram, traktorn blir ju rätt smidig me vagnstyrning å styrbroms men de kan säkert bli knepigt det med.

Högg strövinfällen i en gallring efter gudrun med våran gamla ponnse hs16 ergo(slutavverkningsskördare),markägaren skulle köra med traktor och vagn så ja högg precis så ja kom fram.
Fast sen hann han inte med allt så han lejde en rottne f9 a,han hade en del problem å komma fram på vägarna å skavde en hel del.

Fördelen bestånsgående+traktor mot slingrande stickvägsgående+traktor är ju att om det står två fina träd me säg 2,60 i mellan så måste den stickvägsgående klippa den ena för vägen men bg+ traktor kommer i mellan å kan lämna den till nästa gallring å vänta med å släppa in vinden för mycke(självklar måste d ju va en rejäl risbädd då för å inte skada rötterna)+jämn mark.

Avatar Fallback
Anders Olsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#28927
Mowi skrev:Jo det är väll det här med stenar som skördaren kommer över men inte traktorn. Men man ska ju hellst inte lägga en väg i ett sur hål ändå. Den där nocka körran hur mycket lastar den? Är det driv på? Det är väll inga problem att stickvägarna är för små då skördaren är 2.70m. Kör du stickvägsgående?


Tror att kärran är en 9 tons, han lastar så mycket det går i alla fall :cool: Den har ingen drivning men har ramstyrning.

Jag har inte kört nån riktigt tät gallring än, jag är ganska ny i branchen :) Så jag vet inte hur det skulle funka med trakor och skogskärra i ett sånt bestånd än.

Däremot har det varit en hel del surhålor och stenar. Ibland råkar det ju vara en befintlig väg med en surhåla som man kan passera med skördaren utan problem. Då är man ju inte så sugen på att göra en ny väg bredvid.
Eller så måste man köra där det är blött och stenigt för att det är branter runt om. Har man mycket sånt kan det bli tidsödande med traktor och skogkärra. Det är flera gånger han har haft problem att komma fram på ställen jag inte ens tänkt tanken att det skulle bli problem att komma fram med skördaren. Oftast är det brant eller blött då.

Har gjort stickvägar hittils, känns inte som att det riktigt är nåt alternativ att slingra sig iväg i beståndet för långt, både för att maskinen är ganska stor och för att man måste få ut virket också.

Användarvisningsbild
Mowi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#28931 Jo men man kan ju göra två bra stickvägar och sen köra imällan dom med sköradaren och slänga ut virket till väg eller?

   TS
Avatar Fallback
Anders Olsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29088
Mowi skrev:Jo men man kan ju göra två bra stickvägar och sen köra imällan dom med sköradaren och slänga ut virket till väg eller?


Hej!

Jo, jag ska testa detta när tillfälle ges. Hittills har jag inte jobbat i nåt bestånd där det har varit genomförbart. Det brukar alltid finnas en massa saker som man måste ta hänsyn till. Ojämn terräng, diken, el- och telefonledningar, surhålor, befintliga skogsvägar, gränser, stenar, ojämna bestånd, stycken med vindfällen, osv. Hade man haft ett helt platt stycke på några tiotal hektar med helt jämnt bestånd och bra bärighet och utan andra hinder så..

Avatar Fallback
Valtra  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29422 de hade ju gjort en hel del om han hade haft drift på kärran, med drift på kärran och diffa traktorn så kommer han nästan fram lika bra som skördaren där de e surt

Användarvisningsbild
Mowi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29423 det är drift på kärran jag har tänkt mig

   TS
Avatar Fallback
Runtorparen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29811 tjenixen^^


vi hade en timberjack 770 att gallra på vår fastighet i vintras å de va inga konstigheter alls att köra ut med våran 505a å driven mohedavagn sen... blev riktigt bra resultat med efter som han inte behövde hugga upp vägen för skotaren.... bättre att göra lite instick från vägen med en lång kran än att läga ett stråk inne i beståndet å riskera att knäcka flera rötter

Användarvisningsbild
masterchief  
#29817
Runtorparen skrev:tjenixen^^


vi hade en timberjack 770 att gallra på vår fastighet i vintras å de va inga konstigheter alls att köra ut med våran 505a å driven mohedavagn sen... blev riktigt bra resultat med efter som han inte behövde hugga upp vägen för skotaren.... bättre att göra lite instick från vägen med en lång kran än att läga ett stråk inne i beståndet å riskera att knäcka flera rötter

Välkommen hit :D
Det här med olika gallringssystem kan man orda om till dödagar 8)
Bägge har sina förespråkare.
Jag anser att för skogens bästa ska det in en liten beståndsgående i förstagallring. Hur man än ser så har man bättre möjlighet till att ta rätt träd i mellanzonen.
Det där med knäckta rötter, visst du har en poäng där, men risar man rothalsar så kommer man runt problematiken rätt bra.
Jag sitter med tillgång med bägge systemen och föredrar min lilla 2004a i gallring om man ska se till skogens bästa, sedan skäms inte 5005an för sig om terrängen är bökig och medelstammen lite högre. Hur man än ser så är man mångsidigare med en större skördare, kan ta fler olika jobb. 2004an har sin nisch, och där är den väldigt specialiserad.
Ska köra lite gallring hemma på egen fastighet med den i sommar, både första och andragallring. Jag kommer köra med 5005an.Att jag väljer den är att det är den jag själv kör och när jag tar semester så passar jag på o köra lite hemma med den, om inte granbarkborren slår till för fullt 😡

Avatar Fallback
jönsson84  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29852 Det är lite för kort kran på 2004;an för att köra effektivt bara från stickväg(med instick). Men så är den ju lättare än 770in,2004;an väger väl bara ca 6,5-7 ton(?) Har man sen 600 hjul och risar slingerstråket så tror ja inte det är nån större fara med rötterna. Sen ser man träden bättre när man kör i beståndet än med instick.

Känner en som kört ganska mycke 2004 a,både som anställd och numera som egen. Han säger att han aldrig kört fast med en 2004 och har ändå kört mycke "mösagallringar"(va på "studiebesök när han körde där det stod vatten under rotvältorna och det skulle skotas med terrie) Det bör väl tyda på lågt marktryck,som man inte vill ha högt när man slingrar sej fram i beståndet för att inte förstöra rötterna.(han har även kört lite gremo hpv så han har ju att jämföra med )

Har du kört fast med din 2004a nån gång masterchief?

Avatar Fallback
jönsson84  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29855 Jag hugger betesvall med 2004;an nu förresten,går rätt segt när det är en del halvgrova ekar,björkar och aspar. 😈 Skulle haft stora skördaren igentligen men vi har så mycke annat som är bråttom med den.Men håller med masterchief om att den igentligen är gasnka nischad på gallring,blir rätt tufft när det är grövre vindfällor,beteshuggning eller en lite grövre "stormrest"/ kant som ska ner. Men det måste gå ibland,för i gallringarna där den igentligen ska va går det göra riktig fint med den så ¨får man leva med att det blir lite knepigare om det är grövre.

Användarvisningsbild
masterchief  
#29866 Det ska mycket till innan man lägger ned en 2004a.
Min har vi bara kört fast en gång, och då var det undertecknad som satt vid spakarna.
Var efter stormen Per, och med facit i hand var det dömt att misslyckas, gammal möse där laggen var sönderkörd sedan Gudrun.
Tilläggas bör att vi behövde inte hjälp av skotare utan tog oss upp med att kapa och lägga under hjulen. Prisad vara pendelarmarnas uppfinnare :lol:
Gremon som skotade efter oss då kom inte åt virket vi huggit i mösen :oops:
Sedan är det som Jönsson säger, stickvägsgående är inget alternativ för en 2004a, för kort kran.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).