Traktorer och processorer

Effektivitet traktorprocessor

19 inlägg 27724 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Effektivitet traktorprocessor

rokon  
#281817 I en första gallring så kan det i och för sig vara ok att tillgodoräkna sig virkesvärdet till utrymmet för lön.
Och då passar en hypro 300 bra, när det gäller efterkommande gallringar för att inte tala om slutavverkning som beräknas ge 500 m3 eller mer så är det bästa att anlita entreprenörer med större maskiner är min uppfattning.
Det är nog bäst att skilja på intäkter och lön, lönen är det som blir över när alla omkostnader och utgifter är betalda om det tas ut till beskattning.

Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Effektivitet traktorprocessor

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#281820 Skall man räkna på vad man kan tjäna på att jobba i skogen, skall man jämföra med vad det kostar att lägga ut det. Det är de kronorna man kan tjäna på arbete, resten är kapital som man får genom att sitta framför TV:n med chips och öl.

Om vi tar lite snittsiffror från Skogforsk. Avverkning/skotning kostar ca 100:-/fub vid slutavverkning och ca 200:-/fub vid gallring. Allt beror såklart på, men det är i den storleksordningen.

http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirek ... vverkning/

Så skall du avverka, så är det de 100:-/fub som du kan jobba ihop. Men det skall räcka til motorsåg, traktor, vagn och annat.

En motorsåg kostar ca 30:-/h med bränsle, kapitalkostnad, underhåll mm.

http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirek ... /Motorsag/

En traktor får du räkna med 150:-/h för samma.

http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirek ... g/Traktor/

Griplastarvagnen kostar bara 30:-/h

http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirek ... astarvagn/


Hur mycket kan du räkna med att prestera, om du är van? Huggningen beror på medelstammen och skotningen beror på transportavståndet såklart.

Här finns lite uppgifter om prestation, och även hur man kan räkna på lönsamhet. Rekommenderar att du läser igenom och funderar.
http://www.sakerskog.se/images/motors_g ... 100222.pdf

I en slutavverkning hugger du kanske 1,5 fub/h. Kostnad per fub för motorsåg: 20:- Kostnad per fub för skördare: 50:- Din lön före skatt och sociala avgifter, ca 30:-/h. En heldag i skogen med motorsåg ger dig runt 150:- efter skatt.

Körningen då? Med traktor och vagn kör du kanske ut 5 fub/h. Kostnaden per fub för detta blir (150+30)/5= 32:-/fub. En inhyrd skotare tar ca 50:-/h, så där har du 18:-/h för att sitta i din traktor och skota. Före skatt och sociala avgifter.

Detta var för avverkning
, och siffrorna ser ju inte så fina ut. Men det blir såklart mycket bättre för gallring eller "småfix". Räkna själv på det med hjälpa av de länkar jag gett, bra övning!

Prestation för en processor vet jag inte, så det kan jag tyvärr inte räkna på.

Men du skal vara väldigt försiktigt med att investera dig till lönsamhet, så länge du inte kör heltid eller mer därtill!

Själv kör jag med hittad vajerkran, traktor från 60-talet och en gammal skogsboggie. :geek:
Senast redigerad av Mangan lör 31 maj 2014, 14:29, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Effektivitet traktorprocessor

MarkusE  
#281822
Anders_S skrev:Måste göra ett inlägg i den här debatten.
Något som jag tycker är anmärkningsvärt är att det finns väldigt få småentreprenörer som åker omkring och gör gallringar åt folk med Hypro maskiner.
Om det nu är så en "enkelt" att få ihop kalkylen så borde väl finns någon i varje by men så tycker jag inte att det verkar vara.
Är det så att kalkylen bara går ihop om du jobbar i din egen skog?



Om man i egen skog kan få till en åtminstone hyfsad lönsamhet med en Hypro, så blir det väl knappast lönt att köra åt andra, då det dels ska bli lönsamt för entreprenören och dels bli lönsamt för skogsägaren. Dom 50 000:- som Seb Macahan räknade ut att man skulle kunna hugga för på en månad, blir ju snabbt halverade om en andra part ska vara med och dela på en del av förtjänsten. Då måste det markant högre effektiviteten hos en fullstor skördare långt konkurrera ut en Hypro, eller?

   TS
Avatar Fallback

Re: Effektivitet traktorprocessor

Niklas persson  
#281829 Förstår inte heller vad virkesvärdet har med saken att göra? Då är det väl snarare avverkningslostnaden om man skulle leja in jobbet som man ska räkna på. Då blir det plötsligt en annan timpeng du kan ta ut, för virket hade ju antagligen sålts ändå..
Alltså 6,5 *avverkningskostnaden= dålig timpeng tyvärr! Men roligt

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).