Skogsfastigheter

Att tänka på vid skogsköp

155 inlägg 232832 visningar 51 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

Brickan  
#216253 Volymen är inte den enda prissättande egenskapen, men viktig. Om du har många år till avverkning så har du många års tillväxt kvar också så när det är dags för avverkning är priset på fastigheten högre.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

Anthen  
#229056 Hej!

Eftersom att någon hade skrivit i denna tråden ang eget skogsköp så hänger jag på.


Jag är ny här på forumet och även i "skogsbranschen" jag jobbar inte med skog men har föräldrar och släktningar som är engagerade och och äger och brukar skog.

Jag är nu intresserad av att köpa mig en skogsfastighet i närheten av mitt föräldrahem. Men, jag har ett problem... jag kan nämligen ingenting om det här. Det positiva är dock att jag absolut verkligen vill lära mig. Och det är därför jag vänder mig till er i första hand och inte till mäklaren.

Mitt inlägg gäller 2 olika fastighter som ligger i närheten av varandra. Här är första beskrivningen:

Två skiften som ligger i Östra Ämtervik(Värmland). Totalt ca 18 600 m3sk varav ca 7145 m3sk i S1, ca 175 m3sk i S2 och ca 9875 m3sk i G1(?).

Totalt ca 116 ha, varav produktiv skogsmark ca 109 ha. 1 ha nyckelbiotopsområde. Medelbonitet 6,3 m3sk. Tillväxten är beräknad enl. skogsbruksplanen till ca 677 m3sk årligen. Jakt.

Fastighet 2
Enligt skogsbruksplan är den produktiva skogsmarken 94,8 ha. Virkesförråd 14 104 m3sk enligt uppdaterad skogsbruksplan. Medelbonitet 8,2 m3sk/ha/år. Jakt. 2 skiften sjögräns


En genrell beskrivning av fastigheterna, behöver ni mer information? Jag skulle alltså behöva hjälp med att värdera fastigheterna(grovt) och råd om det är bra ett bra köp.

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

smirajs  
#277246 Inte meningen att tränga mig på här, men ni som följer denna tråden borde kunna svara på detta. Går det att låna pengar(med låg ränta) på skogsmark? Så här är det huset är upplånat och värderat så högt det går. Men skogsfastigheten är inte värderad, det handlar ändå om 48 ha produktiv skogsmark. Jag har ingen lust att betala ett dyrt topplån om jag inte behöver. Någon som kan detta ? :)

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#277252
smirajs skrev:Inte meningen att tränga mig på här, men ni som följer denna tråden borde kunna svara på detta. Går det att låna pengar(med låg ränta) på skogsmark? Så här är det huset är upplånat och värderat så högt det går. Men skogsfastigheten är inte värderad, det handlar ändå om 48 ha produktiv skogsmark. Jag har ingen lust att betala ett dyrt topplån om jag inte behöver. Någon som kan detta ? :)


Kort svar: Ja
Ta kontakt med din bank...

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

ance  
#277479 Du kan låna 75 % som ett bottenlån vilket brukar innebära samma ränta som lånet på ditt hus. Resterande upp till 100 % blir ett topplån med högre ränta och en amorteringsplan. Är det två olika fastigheter du pratar om nu eller är det en fastighet med både skog och hus på?

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

smirajs  
#277481 Det är samma fastighet.

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Vedproducent  
#277482 Du kan normalt bara låna på den skogen som ej uppnått lägsta ålder för föryngringsavverkning. Alltså kan fastigheter med väldigt mycket avverkningsbar skog vara mycket svåra att finansiera med lån. Några generella 75 procent har jag då aldrig hört talas om så det är felaktigt.

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

smirajs  
#277484 Ok, värderingen som bankens mäklare gjorde var bara på bostadshuset. Det var han väldigt tydlig med. Och det är den värderingen som bankens låneförslag baserar sig på. Som det förslaget är skrivet så pantsätter jag fastigheten både hus och skog men jag får bara utnyttja huset värde som bottenlån. Det är säkert rätt men det borde finnas ett värde som man kan utnyttja i skogen ?

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

Åkesson  
#277486 Enligt erfarenhet är det som vedproducent skriver ovan samt även att endast 75% av kvarvarande skogs och markvärde är belåningsbart. Men tror säkert att detta skiljer sig väldigt mycket mellan de olika bankerna. Jag forskade inte vidare i detta då affären gick i stöpet för ett antal månader sedan.

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

smirajs  
#277487 Ok, då är det säkert bara okunskap från bankens sida. Får väl lära dem :p

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

ance  
#277489 Det är sant att det skiljer sig mellan bankerna. Jag kan bara prata för mig själv och handelsbanken och där går det att låna slutavverkningsbar skog från något år bakåt (innan gick det inte att belåna gammal skog). Hos handelsbanken kan man belåna skogsmark med 75 % av marknadsvärde som bottenlån. Det går att belåna upp till 100 % men då blir det ett topplån och oftast med en covenant som innebär att vid slutavverkning ska topplånet amorteras.

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#277494 Byt bank? Kanske annan bank klarar att ta fram ett bättre alternativ. Kostar inget att fråga.

Du pantsäter ju fastigheten, inte "huset", så du har ju bättre säkerhet än bara huset. Om skogen är normalt fördelad, är det bara 80-årog granskog så kan du nog inte låna särskilt mycket på det. Men då kan du å andra sidan avverka allt och finansiera köpet med det. ;)

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

ance  
#277496 Menar ni att de andra bankerna inte kan belåna slutaverkningsbar skog? Att det var så förut vet jag men jag trodde att alla hade anpassat sig och ändrat så att det nu går att belåna äldre skog

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

smirajs  
#287075 Fick tips på en annan person på samma bank. Han skrev allt som bottenlån på ett telefon samtal, han ville inte ens se skogsbruksplanen eller värderingen på huset. Han kollade på arealen som jag ägde och sedan saken klar. Man ska tydligen vara väldigt insatt och veta vad man håller på med annars blåser banken en. Banktjänstemännen/kvinnor ska man bara se som vilken säljare som helst.

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

dåren  
#292717 s 3 såg jag tidigare var upp och att man får 400 kubiken på det
men är inte s3 naturvård?
s1 tidig/klen föryngrings avverkning
s2 mogen föryngrings avverkning
s3 naturvård
eller är jag ute på monarken å svävar?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).