Skogsfastigheter

Ekonomi av jordbruksfastighet

19 inlägg 15772 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Ekonomi av jordbruksfastighet

nolime  
#203942 Så om jag placerar så stor del av lånet som möjligt i verksamheten kan jag använda räntekostnaderna för att undvika 65% skatt på verksamhetsinkomster och istället amortera från min beskattade lön? Och då istället placera i skogskonto/fonder och investera i verksamheten om överskott kommer ske?
Tänker jag rätt?
Jag behöver amortera ner lånet på sikt.

haggloader skrev:Möjligen skulle det kunna gå att överta bostäderna som gåvoköp och näringsdelen som rent köp.

Är detta något som komplicerar deklarationen eller för med sig några hakar?

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Ekonomi av jordbruksfastighet

Perjos  
#204071 Om jag skule köpa såpass till fastighet skulle jag nog prata både med en erfaren revisor och nån bra gubbe på banken. Det är ju en hel del pengar det handlar om, så om revisorn tar en tusenlapp spelar kanske mindre roll i sammanhanget.

Inte för att förringa kompetensen här, men i alla fall...

/// Perjos

Avatar Fallback

Re: Ekonomi av jordbruksfastighet

nolime  
#204307 Absolut, men det är alltid tryggt att ha lite argument och kött på benen när pratar med dessa tjänstemän.

   TS
Avatar Fallback

Re: Ekonomi av jordbruksfastighet

alias  
#204464 Detta är ett minfält. Finns både civilrättsliga och skatterättsliga regler som kan ge oanade/oönskade effekter för både givaren och gåvomottagaren om man gör fel.

Det berör ju både familjerättsliga aspekter (arv->laglott, enskild egendom/giftorättsgods m.m.) och skattesituationen för samtliga inblandade.

Hur har du kommit fram till dina farföräldrars anskaffningsvärde?

Har de redovisat räntefördelningsunderlag sedan det infördes (var väl 39% av taxeringsvärdet vid 1991?års taxering minskat med gjorda värdeminskningsavdrag och ökat med det ännu oavskrivna värdet på senare uppförda anläggningstillgångar m.m.)?

Har de ej gjort detta så kan det hända att de skulle ha haft ett större räntefördelningsunderlag i dagsläget eftersom detta växer med "ränta på ränta" om det ej utnyttjas. Detta kan till viss del korrigeras i efterhand har jag för mig (vet ej hur långt tillbaka i tiden, kanske är max 5 eller 10 år?).

Kanske att du först ska överta en del av tillgångarna som gåva och sedan köpa resten, eller tvärtom (svårt att avgöra utan att känna till de exakta sakförhållandena), s.k. blandat fång?

Bara lite funderingar från min sida.

MVH
Alias

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).