Skogsfastigheter

Var börjar man?

30 inlägg 11986 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Var börjar man?

Ingvar  
#12172 Jaha..så har då frugan och jag till slut blivit ägare till en gård, med bl.a ett skogsskifte på 33ha innehållande drygt 7000m3 varav ca 2000 avverkningsbart enligt aktuell skogsbruksplan. Så nu är det allt lite pirrigt, och man undrar plötsligt, jaha, vad börjar man med...? :roll:
Av skattemässiga skäl så har vi inte möjlighet att göra några större slutavverkningar, utan vi spar lite på det ifall det krisar till sig senare. Men på planen så står det att röjning och gallring är kraftigt eftersatt, och det kan jag nog tro, för Far, som hade gården förut, har inte orkat med nåt särskilt de senaste 15 åren. Men frågan är lite vad som är mest akut, där finns ett rejält skifte med tall som planterades 1971, och inget är gjort sen dess, på planen står det att det är väldigt överslutet och angeläget att gallra. Ett annat skifte är några år yngre och består mest av gran, där börjar man nu kunna gå i, och jag bedömer att grenarna är torra upp till halva höjden ungefär. Men är det inte så att granen klarar sig lite längre?eller är det akut där också nu, med så mycket torra grenar? Jag hade annars tänkt att börja med tallen, eftersom jag sett ett annat skifte där den fått stå för tätt och alla ligger runt 20 m men bara ca 25 cm diameter i brösthöjd, där känns det nästan försent att få ordning på dom, men dom kanske grovnar om jag gallrar ut det lite?
Sen finns det ett par mindre planteringar där granen har fått mycket konkurrens av lövsly (se bilder).. hur känslig är den när den är så liten? Jag vill ju helst att det ser ut som på ena bilden, men man anar ju längre bort att det är mycket sly. Ska jag ta det nu i höst eller till våren?
Sen funderar jag på om jag skulle stämpla ut nån liten post att ta ner, vad behöver jag då? Minns när jag var liten och fick skriva åt Far när han gick med klave, men det måste väl till några tabeller också som visar vad det kan bli per träd?
Ja, mycket frågor blev det, kul om nån orkar svara på nåt av det iaf, det känns ju som ett visst ansvar att förvalta och förbättra skogen man anförtrotts. :)

Bild


Bild




   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
Fredrik Reuter  
#12176 Grattis till köpet!

Det låter som du skulle kunna gallra både tallen och granen.
Gallringsmallar finns ju alltid att ta till, det kan vara en extra hjälp.

Räkna själv genom denna länk:

http://www.skogforsk.se/kunskap/kd_modu ... /main.html

MvH Fredrik

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12177 Det sägs att man skall börja där det ser som lämpligast i tiden, och inte det som är mest försenat...

Tycker din granplantering ser fin ut, du kan nog vänta 2-3 år till björken är 3m innan du gör något.

Vem är det som har gjort planen, är det Södra så står det gallring på det mesta. :-)

Börja i höst med att kolla igenom gränserna, och fixa lite stigar/vägar som du kan ta dig fram på. Låt resten vara till nästa år.

Avatar Fallback
Ingvar  
#12178 Jo, det är faktiskt Södra som gjort den :) Och det står mycket gallring...men jag håller nog igen lite på det, även om vissa partier är akuta. Men Far har alltid varit rätt återhållsam med gallringar, och det har ju trots allt lett fram till ett ganska bra skogsbeståndmed 215 m3/ha i snitt. Så frågan är ju vilket som är det rätta? Och då tänker jag inte på såna där uppenbara fall där två tallar stå ihop så en är helt kal på ena sidan, utan mer allmänt om man faktiskt inte kan ha lite fler stammar/ha...?

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12179 Ja, om det är akut, kanske det går att strunta i gallringen och avverka så fort det går. Var i Sverige bor du?

Avatar Fallback
Ingvar  
#12180 Nja, den är ju ca 40 år där det är som mest akut, så en genomgång får man väl göra och hoppas det rättar till sig.. Det är utanför Jönköping...

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12181 Då kan du ju slutavverka om 15-20 år.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#12182 Grattis Ingvar1 till skogsfastighetsköpet.

Jag tycker att Mangans förslag låter bra, även om det sas är "hemskog", som du köpt.
Ta hösten på dig att gå igenom fastigheten och lägg upp en strategi + arbetsplan.
Tips?,,,, tja?, rent konkret så jag skulle jag undersöka hur det står till med tallplanteringen från 1971. (röjnings/gallringsbehovet).

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#12183
Ingvar skrev:Jo, det är faktiskt Södra som gjort den :) Och det står mycket gallring...men jag håller nog igen lite på det, även om vissa partier är akuta. Men Far har alltid varit rätt återhållsam med gallringar, och det har ju trots allt lett fram till ett ganska bra skogsbeståndmed 215 m3/ha i snitt. Så frågan är ju vilket som är det rätta? Och då tänker jag inte på såna där uppenbara fall där två tallar stå ihop så en är helt kal på ena sidan, utan mer allmänt om man faktiskt inte kan ha lite fler stammar/ha...?


"Volym slår ofta kvalite när det kommer till avkastning per ha i slutavverkning"

Så sa en gammal skogsfaktor åt mig när vi hade exkursion på en fastighet.
En sanning med "modifikation", men anpassar man bara röjning/gallring efter bonitet så,,,,,

Nej!, nu är det bara att slurka i sig en kaffekopp och åka ut och köra ett eftermiddagspass med röjsågen,,,,

Hej!

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12191 Hej!

Grattis till köpet. Låter som god skogsmark.Mitt enda seriösa råd är att inte okritiskt följa råd,oavsett vilken expertstatus rådgivaren har!
Läs på,tex "kunskap direkt" på nätet, så greppar du snabbt vilka möjligheter som finns inom traditionell skogsskötsel.Ta det lugnt och känn efter vad just du vill med skogen,och där finns förstås bara en expert att lyssna på..

En ide jag,och många andra, har är att försöka jämna till åldersfördelningen så gott det går.Tex inga stora klumpavverkningar,blanda in trädslag med olika ålderscykler,olika röjningsmål mm.
Men är man ointresserad av skogsskötsel är det förstås ett uselt tips.Då planerar man istället för så lite arbete som möjligt.

/Nisse

Avatar Fallback
Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12217 Var försiktig med gallring i täta bestånd.
Har dålig erfarenhet av det efter stormarna Gudrun och Per.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#12224
Röjkvist skrev:Var försiktig med gallring i täta bestånd.
Har dålig erfarenhet av det efter stormarna Gudrun och Per.


Absolut!.

Det gäller att enkelställa snålt i både täta röjnings samt gallringsskogar om det är lång "slanskog" med hög avkvistning.
Bättre då att göra ingreppet i 1 eller flera omgångar med några års mellanrum så att de hinner dra iväg lite på diametern.

Avatar Fallback
Ingvar  
#12225 Tack för tipsen! Den där Kunskap direkt var ju en kul sida, tänk vad det finns på nätet.. Ja här är lite problem med åldersfördelningen, finns ju den mogna skogen som ligger runt 100 år och sen är det ett hopp ner till dom på 30-40, så det behöver ju helst rättas till på nåt sätt. Och tack för tipsen om riskerna med för kraftig plötslig gallring, det hade jag faktiskt inte tänkt så mycket på..men det är ju bra..då får man ju ut och hugga lite oftare :D
Var in till Lantmännen idag och kollade på lite grejer, och nu fanns det som jag saknat så länge..en skogshjälm med radiokåpor :D Jag har alltid krånglat med vanliga radiokåpor och sen nånting utanpå, men detta såg smidigare ut...

   TS
Användarvisningsbild
pgo_jim  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12228
Ingvar skrev:Tack för tipsen! Den där Kunskap direkt var ju en kul sida, tänk vad det finns på nätet.. Ja här är lite problem med åldersfördelningen, finns ju den mogna skogen som ligger runt 100 år och sen är det ett hopp ner till dom på 30-40, så det behöver ju helst rättas till på nåt sätt. Och tack för tipsen om riskerna med för kraftig plötslig gallring, det hade jag faktiskt inte tänkt så mycket på..men det är ju bra..då får man ju ut och hugga lite oftare :D
Var in till Lantmännen idag och kollade på lite grejer, och nu fanns det som jag saknat så länge..en skogshjälm med radiokåpor :D Jag har alltid krånglat med vanliga radiokåpor och sen nånting utanpå, men detta såg smidigare ut...


Grattis till köpet =)

Ja det är härligt med radio oftast

Vad mer har du tänkt köpa för utrustning?

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12284 Det är kul att grotta ned sig i prylträsket,men det kan vara bra att jobba en stund så man vet vad som faktiskt behövs.

Sedan köper man allt det andra..och lite till..åsså liite till..

-"Bara en såg till ,snälla..?"
-"Jaha,vad är det för fel på de andra sju?"
-"Ehh..hum.." ..och så vidare.

/Nisse

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).