SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsvagn (Huggarvagnar)

Mowi P81DT – ny stor kran från fabriken i Bäckefors

5 inlägg 4461 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Mowi P81DT – ny stor kran från fabriken i Bäckefors  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#797864 FTG Cranes presenterade prototypen för en ny, större Mowi-kran på Elmia Wood i fjol. Nu är den nya 9-meterskranen redo för marknaden efter att ha varit ute på test under hösten och vintern. Skogsforum besökte FTG Cranes fabrik i dalsländska Bäckefors och fick en liten visning av den nya kranen. Försäljningschefen Anders Skogsberg hittade en trave med Vänerblock strax utanför samhället och spände företagets gamla Volvo BM Valmet-trotjänare framför 15-tonsekipaget. Hur det gick? Det kan ni se i videon längre ner här i tråden.

1680517519_ny_mowi-p81dt-4.jpg9,4 meters räckvidd på nya Mowi-kranen
I och med lanseringen av Mowis P81DT så finns det ett fullstort kranalternativ i både Moheda och Mowi-sortimentet. Mowis kranar är parallellkranar och Mohedas kranar är vikarmskranar. Parallellkranarna uppskattas på skogsägarnas huggarvagnar då de är relativt enkla att manövrera. Den stora P81DT-kranen har dubbelt utskjut och en räckvidd på 9,4 meter. Lyftkapaciteten på full räckvidd är 540 kg och på fyra meter lyfter den 1500 kg.

1680517519_ny_mowi-p81dt-5.jpg


1680517519_ny_movi-p81dt-2.jpg


Kranen monteras normalt på Mowis största 15-tonsvagn 1450 och den går att få med kraftuttagsdriven hydraulik. För den som har en traktor stor nog så går det utmärkt att driva kranen på traktorns hydraulik. Rekommenderat oljeflöde är 60-80 liter/min med ett arbetstryck på 190 bar.

1680517519_ny_mowi-p81dt-0.jpg


Extra kolv ger bättre parkeringsläge
Till skillnad mot andra parallellkranar så går den nya Mowi P81DT att lägga ner på vagnen precis som en vikarmskran. Det ger en låg tyngdpunkt vid transport. En extra hydraulcylinder ger parallelkranen helt nya egenskaper. P81-kranen når också högt upp. En egenskap som är värdefull om man ska lägga höga vältor eller vid GROT-körning.

1680517519_ny_mowi-p81dt-1.jpg


1680517519_ny_mowi-p81dt-3.jpg


Den nya P81DT-kranen finns nu till försäljning och Mowis sortiment av kranar och vagnar säljs av fristående traktoråterförsäljare runt om i landet.

Den större Mohedakranen M81DT lanserades för drygt ett år sedan och den kan ni läsa mer om i den här tråden på Skogsforum.


Mowi är ursprunget till Bäckeforsfabriken
FTG Cranes tillverkar kranar och vagnar av två olika varumärken i Bäckefors: Moheda och Mowi. Bäckeforsfabriken hette från början Wikhede Mekaniska Verkstad och var en underleverantör inom verkstadsindustrin. Ända tills en man vid namn Wiking Gunnarsson knackade på med ritningar till en parallellförd skogskran. Idén hade han fått från IKEAs skrivbordslampa och i början av 80-talet hade man en gemensam prototyp framme. Den döptes till Mowi efter Wikings entreprenadföretag som hette MoTrak och Adil Wikhedes företag som hette just Wikhede (Mekaniska Verkstad). Resten är, som man säger historia.

$matches[2]


Stora skördarkranar
Mängder med Mowi-kranar har utvecklats och tillverkats under åren. Under 80- och 90-talet tillverkades många stora skördarkranar och än idag levereras kranar till andra maskintillverkare som t ex Sampo, Tigercat, Malwa, Terri och Vimek. Liksom kranar till fasta industriinstallationer. Men flest kranar tillverkar man för användning på skogsvagnar.

Under årens lopp har flera varumärken införlivats i den växande företagskoncernen som idag heter FTG och ingår i den JCE-ägda företagsgruppen Bruks-SIwertell. Företag som Moheda, Källefall och V-kran har under åren köpts upp eller fusionerats.

Tillverkningen finns både i Bäckefors i Sverige men också i Litauen. Dalslandsfabriken bygger runt 300 vagnar per år och ca 150 kranar. Främst av de största Mowi- och Mohedakranarna. Fördelningen mellan Moheda och Mowi är ca 60/40 enligt Anders Skogsberg. Totalt så tillverkar FTG Cranes ca 700 vagnar och 1200 kranar per år i sina anläggningar. Många kranar används i fasta montage vid industrier som t ex sågverk runtom i världen och en del kranar levereras till andra tillverkare.

Wiking med Guldkalven
Här finns ett äldre Youtube-klipp från Traktor Power där Wiking Gunnarsson är med. Det handlar främst om Fergussons Grålle/Guldkalv men det skymtar en gammal Mowi-kran och han berättar lite om upprinnelsen till Mowi.

Här finns mer information om Mowi P81DT på FTGs sajt för den som vill fördjupa sig.


Video från Bäckefors när Anders Skogsberg lastar Vänerblock:

   TS
FTG
Avatar Fallback

Re: Mowi P81DT – ny stor kran från fabriken i Bäckefors

Amatörhuggare 62  
#797896 👍
Den blåa kranen, är den första, modellen.
Kommer ihåg, den från Elmia en gång i tiden. Då var dragarn Grålle. För att visa att det behövdes inte så stort oljeflöde. Skyddsbågen på Grållen va gulmålad.
Å det fanns broshyr m det ekipaget. Men hittar inte den. Försvann nog ,med vattenskadan ,ja haft.
Fint reportage Torbjörn 👍
Vänerblock,har man huggit, under gästspel i V-Göta. Man fick ta 5 i var gran 🌲 innan Södras skördare fick i resten

Avatar Fallback

Re: Mowi P81DT – ny stor kran från fabriken i Bäckefors

maltex  
#797902 https://solhem9.se/Broschyrbank_2015/Sk ... wi_245.pdf
Är ganska övertygad att Grållen är en MF35

Avatar Fallback

Re: Mowi P81DT – ny stor kran från fabriken i Bäckefors

Amatörhuggare 62  
#797905 [attachment=0]Skanning_20230331 (3)Blåa Mowin.pdf[/attachment]Vaaooo helt fantastiskt, min såg ut så Tack.
Men här kommer den Grållen m gula bågen, inte broshyren men saxat ur en tidning.
Sen har jag visst kommit från verkstaden, å nyfiken. Läst innan skrubbning. Så en tumme på bilden.

Avatar Fallback

Re: Mowi P81DT – ny stor kran från fabriken i Bäckefors

Amatörhuggare 62  
#797907 [attachment=0]Skanning_20230331 (4).pdf[/attachment]Saxat ur denna, som jag hittade i mitt arkiv

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).