Traktorer och processorer

Mest prisvärda traktorn runt 125hk

43 inlägg 17860 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Mest prisvärda traktorn runt 125hk

JohannesG  
#520210 Läste lite i Rymligaste hytten på en traktor under 100hk? Mest för nöjes skull. Och så tänkte jag att det hade varit roligt med lite liknande diskussioner fast om modellen större traktor.

Vilken traktor är mest prisvärd runt 125hk? Ja, svårt att säga, prisvärt kan vara 50 000kr eller 5 000 000kr beroende på vad man pratar om och vill ha. Men om vi tänker en begagnad traktor som relativt många skulle ha råd med. 150-250tkr.

Valmet/Valtra anses av många vara det bästa om man ser till skogen. Och det är väl min inställning också även om jag ännu inte äger någon.
Men om man räknar in lite andra faktorer än rena skogsgrejer.

Några punkter jag tänker på, finns säkert många fler:
• Transmission (knappkoppling, kopplingsfri, powershift m.m.)
• Rymlighet i hytt (för att kunna vända eller vad som helst)
• Ergonomi
• Sikt från hytten
• Frigångshöjd och utsatta delar under
• Hållbarhet och servicevänlighet
• Reservdelars pris och tillgänglighet
• Vikt
• Bränsleförbrukning, 4 eller 6 cylindrar


Senast redigerad av JohannesG sön 05 aug 2018, 19:40, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#520214 MF 6290 är go att köra och fin sikt

Avatar Fallback

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

Forestboy  
#520215 Valtra 6650, eller M120,eller N121 de har turbin och hitech. 😊

Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#520275 Pris är en viktig komponent, men jag anser att ålder är väl så viktigt.
Ska man verkligen kolla på 20 år gamla traktorer? Borde det inte vara en
åldersgräns på säg 10 år åtm?
Jag tänker såhär att om jag ska jobba med en maskin och kosta på den diverse ombyggnad
och avancerade reparationer så ska den ha nån sorts livslängd kvar så att jag kan sälja
den vidare sen när jag vill uppgradera.

Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

stegmaster  
#520299
Slurfi skrev:Ska man verkligen kolla på 20 år gamla traktorer?

Ja, snakker vi valmet/valtra så ska man absolut det. (Eller redan ombyggda traktorer av andra märken)
Men håller med om att man inte ska bygga om gamla traktorer, men dessa valmeter funkar fint som dom er.
Och tro att en ny traktor er befriad för fel er åtminstone helt fel, enligt min erfarhet.
Min jobbarkompis hadde tidligare en feilfri Ford 4830 som bare rullade på(likt mina 2 valmeter), men av någon anledning så fick han före sig att det vore trevlig och "säkrare" med en helt ny.
Så han köpte en sprillans ny Case jx80 2013, och det har inte vore annat en tröbbel med denna.
Denna har vore klyvd 3 gånger, fiksad läckage i bakhjulet, som kostat ca 25000tkr. (nu läckar den på andra sidan)
Dom 3 första åren var det ju garanti så då var det lungt, bortsett från avsaknaden av traktoren när den sto på verkstad (fått lånetraktor vid 2 tilfällen), men numera får han ju stå för dessa rep. själv.Just nu står den med läckage i bromssytemet och läckage vid ena bakhjulet.
Så ser man til driftsäkerhet, så ska man absolut inte döma bort 20 år gamla traktorer med lagom antal timar.
Jag köpte min 18 år gamle valmet 6400 kort tid efter han bytte från gammal Ford til ny Case, och vi kör ca samma antal timar varje år, Valmet 6400`n har det inte varit nån enda fel under denna tid.
Valmet 665 har jag haft i 15 år nu, och enda som lagt av på den under dessa år er dieselmäteren, annars har den varit felfri. (har inte brydd mig med att byta givare, då jag fyller tanken efter varje pass.)
Så min mening er bare att säga att nytt inte er nån garanti för felfri och "säkar" traktor, slik både min kompis och even jag trodde.
Men ser man på traktorer generelt på ca 20 år, så bör man nog hitta en som redan vore til ombyggnad hos ôlmstad smide, annars er det egentlig bara valmet som gäller.
Håller med om att man inte bör lägga stora pengar i ombyggnad av så gamla traktorer, som kanske kommer på samma belopp som själva traktoren. Det låter inte vettigt.
Sen er det nästan bättre med 20 år gamle traktorer enn 10 år gamle, då dessa nyare har mer plast och datorgrejor, even hos valtra, t.eks er det vel plasttank på sidan av alla modeller från 2008 och nyare.
Så 15-20 år er precis lagom, om man hittar et objekt med relativt lite timar och i övrigt bra skick.
Altså Valmet/valtra 6000/6x5x eller 8000 serien. (Näckdelen med 8000 serien er vel avsaknad av Turbin, bortsett från just modellen valmet 8000, och något lengre traktor med 6 cylinder motor som vel er lite törstigare.)
Vel detta er bara mina 5 öre til denna debatten, finns säkert lika mange åsikter som det finns traktorer. :wink:

Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

JohannesG  
#520308 Vad gäller ålder håller jag med stegmaster.

En sprillans ny traktor kan krångla på många sett, eller fungera felfritt.
En gammal traktor kan krångla hela tiden eller fungera bättre än en ny. Det beror både på kvalité (fråga, vilka har bäst kvalité?) och hur de är skötta.

En traktor kan vara slutkörd efter 1000 timmar, eller fungera felfritt när mätaren passerat 10 000 timmar om service är gjord som den ska.

Och så är det ju olika vad service innebär beroende på ägare. För vissa innebär service att traktorn alltid är nytvättad och nyvaxad, men att oljan inte är bytt på fyra år och att några växlar hoppar ur ibland gör inget, det är "normalt slitage", det får man leva med. Och så finns de där traktorn till det yttre ser ut som hej kom och hjälp mig, men fungerar felfritt både mekaniskt och elektroniskt. Och så givetvis allt däremellan, där de flesta befinner sig.

Om man hittar en traktor som man trivs med och som fyller ens behov tror jag att man kan ha den i många år även om den redan är "gammal". Bara den sköts. Så gott som alla barnsjukdomar är borta på äldre traktorer. Och ju längre man har ett fordon ju bättre lär man känna det. Man vet vad som kan komma behöva göras och vad som är gjort. Även om det kan ta mycket tid med att skruva ibland så lär man känna sin maskin och blir mer insatt i hur det fungerar, och vad grejerna tål. Och ju mer insatt man blir desto mer problem och dyra haverier kan man förebygga. Sedan är det klart, har man varken kunskap eller lust att skruva är det bättre med en nyare traktor, då löser verkstaden alla problem.

En äldre traktor är även oftare betald, så om något skulle hända är det bara reservdelskostnaden och eventuellt arbete som ska betalas, inte något lån som man är bunden till oavsett vad som händer.


Något som är nog så viktigt som ålder är ergonomi. Det kvittar hur bra traktorn fungerar maskinellt om du får värk eller blir onödigt trött av att använda den. Där är något som blivit mycket bättre med tiden, men även där finns stora skillnader inom samma årsmodell och prisklass.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#520319 Ett dilemma när man kikar på 125hk traktorer under 250K:- är att de har gått typ 8000h
Det skulle göra mig en smula eftertänksam även om man får den billigare så har den nog
gått väl så mkt för att vara intressant.

Avatar Fallback

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

Forestboy  
#520321 Man kör 10000h till med en valtra ht.

Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

stegmaster  
#520346 Lite kommentarer til JohannesG:
Jo sevice er viktig tycker jag med, så det var det första jag frågade om da jag köpte 6400`n.
Som tur var så hadde den komplett servicehefte från Valtra sen ny.
Så båda mina valmet har komplett servicehefte från valtra mek. sen nya.
Efter service provkör han ochså traktorna för att kolla att alt mek, fungerar, som växlar, bromsar m.m............................


När det gäller detta med 125HK, så kom ihåg att 20 år gamla traktorer ofta er angivet med DIN HK och inte dessa nya typ av mätninger, så man kan legga til drygt ca 10% mer på dom gamla. (altså den 20år gamla 100hk har 110hk efter dagens typ av mätning). Att pimpa upp dom sista 10-15hk er ju heller inget större problem va jag fatttat.
Dessutan har oftast vikten ökt endel med åren, så tror knappast en ny 125hk er sprekare enn en 20år gammal 100hk.


Sen håller jag med Slurfi att 8000t er lite drygt, maks 5000t skulle jag säga, gå heller ner lite i HK (om detta er ett måste, så pimpa upp en 90-100hk til ca 120hk, det ska inte vara nåt större problem va jag fattat). :smile:

Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

JohannesG  
#520363 Söker man efter en traktor med exempelvis 125hk så är man antagligen ute efter så många hk, för att man behöver dem. Sen finns det så klart de som gärna vill skryta med stor traktor. Men att köra med för stor traktor blir sällan riktigt bra, går åt mer diesel i onödan. Att skruva upp för att få mer effekt kan vara en sak om det bara är PTO kraft som saknas. Men om man även vill ha en tyngre och stabilare traktor hjälper inte detta alltid trots extra vikter. Beror ju på om lägre effekt finns i samma chassistorlek.

Kommer inte ihåg modell nu, men hörde av en att någon New Holland (tror jag det var) fanns i två chassistorlekar, i övrigt samma traktor, och många valde bort den större för att det lät klumpigt. Men de som väl provat tyckte det var ett bättre val då traktorn överlag blev mycket stabilare. Antar att det är lite lika som korta och långa i 8000-serien. Detta handlade så klart om fältarbete och inget skogsarbete.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

stegmaster  
#520397 Kollade snabbt på konedata.net och såg att en ny Valtra N 114 väger nästan 1700kg mer enn en valmet 6800 var båda har ca samma effekt. (4400kg vs 6100kg)
Annars så er självklart en ny moderne traktor hyggeligare att köra långa pass med, spesielt då ljudvolumen i hytten er lägre, samt att det fjädrar "alla" platser(framaxel, hytt, förutom stolen), men själv har jag inga problem att sitta en hel dag i min 6400.
Luftstol med kranspaker, plant golv och relativt lågt ljudvolum i hytten, så det går fint att leva med detta under en dag. 8)
Själv gillar jag skarpt den korta hjulbasen til 6400 som gör den rett smidig i skogen, snöröjning eller på vedplatsen, men dette er vel ochså 6000serien stora näckdel om man ska köra mycket transport med den, för den börjar "gyppa" eller "wobbla" eller va man nu ska kalla det, når farten kom upp i ca 36-40km/t, sen forsvann detta när man gick från 40km/t til maks 47km/t. (åtminstone går min så, och dette var utan några vikter, med lastare och inget bakom traktoren).
Nu er inte detta nåt problem för mig då jag aldrig kör i sådana hastigheter med skogsvagnen, men kör man mycket transport så ska man nog se efter nåt annat en valmet`s 6000 serie.
Så til transport er nog en 8000serie mycket bättre skulle jag tro, och even mange andra traktormodeller.
Med detta sagt så er det vansinnigt högt pris på begagnade Valmet/Valtra, så det verkar tyvärr svårt att hitta nåt vettigt för 250tkr.

Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

JohannesG  
#520409 Ja just det där har du en till viktig sak, ljudnivå i hytt. Dock bör det inte bli för tyst. En jag pratade med tyckte att någon av John Deeres senaste var för tyst. Det gick inte höra pressen riktigt. Och ha öppen ruta känns dumt, även om jag vet många som kör så i ur och skur.

Även jag har iakttagit att Valtra står högt i pris. Bör ju tyda på att de är eftertraktade och håller god kvalité. Samtidigt tycker jag inte det borde vara så stor skillnad till vissa andra märken vad gäller kvalité, men det kanske det är. Ett ämne värt att diskutera.
Vilket märke har egentligen mest "korrekt" pris, eller är över lag mest prisvärt för vad man får för pengarna?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

JohannesG  
#520411 Gör man en sökning på Mascus i sverige med maxpris 250tkr och effektspann mellan 110-130hk kommer ganska få valmet/valtra upp. Däremot är det desto fler MF och NH, Kan ju vara en ren tillfällighet också.

Denna till exempel 120hk, under 3000h, 179 000kr + moms. Vad är felet? Eller är det bara skeva priser mellan märken?
https://www.mascus.se/lantbruksmaskiner ... gujjg.html
1533621666_screenshot_2018-08-07_massey_ferguson_-6180_kumla_pris_179_000_kr,_tillverkningsar_1997_-_traktorer.png

   TS
Användarvisningsbild

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

stegmaster  
#520531 Hadde jag inte hadde behöv av att kunne snurra sitsen och sitta bakåt, och ville ha en 120-125hk, så hadde jag kollat på en likn, dom i eks, under här.
Nu er just dessa två lite över din budget, men båda dessa bordet gå att få loss rundt 250tkr med lite prut skulle jag tro. (Annars får man lete efter en som er några år gamlare eller med flere timar)
Tror du får mest för pengerna med en sådan Zetor, dock får du nog leve med lite dårligare Comfort och ytelser mot andra märken.
Men om du inte ska sitta i traktoren 8t varje dag i veckan, hadde jag vågat mig på nåt likn.
Ska du derimot ha traktoren som arbetsplats varje dag, er nog bara kolla på premium märken.
(Dock er min erfarhet med Zetor endast av modell 7745 1990 modell, så går ju inte jamföra med dessa).
Jag hadde inga större problem med denna Zetor, bara några bagateller, som slanger som fick bytas men inget alvorligt, men hur dessa nyare står sig kvalitetmessig mot andra märken vet jag ju inte, men jag hadde gamblat på nåt likn, med en budget på ca 250tkr, 125hk och frontlastare.
Traktoren er visserligen 10år, men ca1500- 2500t drar ju upp, och båda verkar vara i bra skick va jag kan se av bilderna, naturlig nog kanske då dom rullat så lite timar.
Å andra sidan er det ju sällan man ser en Zetor med 8000t på mätaren, så det ingen enkel fråga du slengt ut här, för det finns för och bakdeler med alla alternativ.
Nu er dessa två eks. från här i Norge, men du har vel koll på marknaden och prisar i Sverige, men antar att Zetor er billigare där med??

https://www.finn.no/b2b/agriculturetrac ... =123166243

https://www.finn.no/b2b/agriculturetrac ... =125943163

Avatar Fallback

Re: Mest prisvärda traktorn runt 125hk

Hema  
#520542 Vet en MB-trac 1000, som är till salu utanför Fritsla om det skulle vara intressant.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).