Vi skrev en lång artikel på iskogen.se om vedpriser, energiinnehåll och omräkningstal i december 2022. Innan artikeln grävde vi bland fakta om hur man räknar om volymer mellan olika måttslag, som t ex travat mått, fast mått på och under bark samt stjälpt mått. Det finns bra faktaunderlag för att räkna om rundvirke mellan olika enheter men när det gällde kapad och kluven ved spretade det betydligt. Vi gjorde en halv pudel och justerade ner det omräkningstal vi initialt använde mellan m3fub och m3s kapad ved. Men faktum kvarstod att det fortfarande spretade stort om vad som var rätt omräkningstal. Så vi beslutade oss för att gräva ner oss i frågan och en gång för alla verkligen försöka ta reda på fakta. Genom att göra egna mätningar och försök. Sagt och gjort! Det ”stora vedprojektet” var fött!
Tjugofem kubik björkmassaved
Vi bestämde oss för att gå grundligt till väga. Att mäta allt vi kan noggrant och att dokumentera samt beskriva hur vi har gjort. Allt startade med att vi köpte ett timmerbils-lass (enbart bilen med en trave) björkmassaved från gallringsskog i lagom dimension. Vi hade ingen möjlighet att mäta traven på bilen men chauffören uppskattade det till 24-25 kubikmeter travat mått (m3t). Virket lastades av i en trave på backen och vi mätte in den ordentligt. Travens längd, medelhöjd och virkets medellängd. Vi mätte höjden på varje meter, på båda sidorna och delade med antal mätpunkter. Vi uppskattade medellängden till 4,30 meter men när vi slutligen mätt varje bit innan kapning visade det sig att medellängden var 4,06 meter. När vi använde den faktiska, uppmätta medellängden fick vi en travad volym om 25,15 m3t (på bark). Det här var vårt första mått och vi återkommer till hur många m3fub den här traven verkligen innehöll.
Storsäckar och flakvagn
Vår målsättning var att mäta hur stor fastvolym som rymdes i storsäckar respektive i en 10 kbm flakvagn. För detta ändamål hade vi fått ett antal varianter av storsäckar från Skogma att använda. Skogma har även varit behjälpliga med klavar, märkfärg och diverse säckningsutrustning för småsäck. Veden kapades och klövs i en vedprocesor inställd på 30 cm vedlängd. De stockar (massavedsbitar) som behövdes för att fylla en storsäck med kluven ved mättes en efter en innan de processades. Antal och mått registrerades löpande i en matris och räknades sedan samman per fylld säck eller flak. Både storsäckar och flak fylldes med lite övermål så att de ska hålla rätt volym efter krympning.
Mätning av varje stock
Vi bestämde oss för att mäta och kubera (volymberäkna) varje stock så noggrant vi kunde. Måttet blir då kubikmeter fast mått på bark. Vi mätte längden med ett huggarmåttband (som vi kontrollmätte innan) och mätte sedan diametern på mitten av stocken. Diametern mättes i en-centimetersklasser efter klassbotten (d v s att 9,8 cm räknades som 9 cm osv) och längden i meter med en decimal efter klassbotten (d v s att 4,16 meter räknades som 4,1 meter).
Varje stock registrerades med diameter och längd i en matris. Volymberäkningen gjordes sedan efter klassmitten för diameter (d v s att alla som räknats in som 9 cm kuberades efter 9,5 cm) och klassmitten för längd (d v s alla som räknats in som 4,1 m kuberades efter 4,15 m). Alla mått är tagna på bark och inga mått är tagna vid matarhjulsskav eller liknande.
Formeln vi har använt för volymberäkningen ser ut så här:
((D+0,5)/2/100) x ((D+0,5)/2/100) x Pi x (L+0,05) x n
D= diameter mittmätt på bark i cm
L = längd i meter
n = antal stockar med detta mått
(Vi kommer att lägga upp våra excelfiler på drive så kan ni se hur de olika mätningarna har redovisats men jag lägger en kopia på sammanställningen längst ner här i tråden.)
Omräkning från m3fpb till m3fub
Det mått vi har mätt upp är det faktiska vedinnehållet i fast mått, inklusive bark. För att få ett mått utan bark (m3fub) har vi använt oss av omräkningstal från Skogskunskap.se. Där anges detta omräkningstal för klen björk till att vara 0,86 m3fub per m3fpb.
Omräkningstal storsäck
Vi kapade och fyllde sammanlagt åtta storsäckar. Fem säckar á 1 kubikmeter (1000 liter) och tre säckar á 1,5 kubik (1500 liter). Total volym 9,5 kubikmeter stjälpt mått. Säckarna var av lite varierande utförande. De flesta av typen som hängs på pallgafflar men vi fyllde även några engångssäckar på pall med hjälp av ”stödgrind” för detta avseende. Alla säckar fylldes ”med god marginal” och vi plockade ut ved utefter kanterna för hand för att få så välfyllt som möjligt.
När vi summerar vedåtgången för att fylla 9,5 m3s i storsäck så har det gått åt 3,41 m3fub. Våra finländska medlemmar har även efterfrågat att få m3fpb-mått så vi anger även dessa. Åtgången räknat på bark var 3,96 m3fpb. Det här ger omräkningstal från m3fub till m3s om 2,79 och från m3fpb till m3s 2,40. Spridningen varierar för m3fub mellan 2,55 till 3,10 och för m3fpb mellan 2,20 till 2,60.
Medeldiametern för alla massavedsbitarna som klövs i storsäck var (mittmätt på bark) 8,6 cm och medellängden var 4,13 meter. Medeldiametern skilde mellan 7,4 till 9,4 mellan de åtta olika säckarna men det gick inte att se något direkt samband mellan medeldiameter och omräkningstal.
Omräkningstal 10 kbm flakvagn
När vi fyllt alla storsäckarna gav vi oss på att fylla en flakvagn. Vi mätte invändigt mått till 9,9 kubikmeter stjälpt mått. För att få tio kubik exakt behövde vi fylla ytterligare två cm över lämmarna men vi rågade upp så att det var drygt 10-20 cm högre än lämmarna i stora delar av lasset. Vi var uppe i vagnen tre gånger och plockades ut ved mot kanterna för hand så att det fyllde ordentligt ända upp.
Vedåtgången för att fylla 10 m3s i flakvagnen var 3,73 m3fub. Åtgången räknat på bark var 4,34 m3fpb. Det här ger omräkningstal från m3fub till m3s om 2,68 och från m3fpb till m3s 2,30. Vi vill samtidigt hävda att vi i detta även inkluderar en marginal för virkets krympning. Björkveden beräknas krympa (volymreduktion) med 8% (5-10%) från rå ved ner till 20% fuktighet. Det här innebär att vi hade behövt åtta cm råge på vagnen och det har vi gjort med marginal.
Sammanlagt storsäck och vagn
Om vi räknar ihop medeltalen för all ved som vi fyllde i storsäckar och i flakvagnen så ser det ut så här:
Total volym i m3s: 19,5 m3 själpt mått
Åtgång i m3fub: 7,14 m3fub
Åtgång i m3fpb: 8,30 m3fpb
Omräkningstal m3s/m3fub: 2,73
Omräkningstal m3s/m3fpb: 2,35
Halv pudel
I vår artikel från december i fjol i iskogen.se så hade vi satt omräkningstalet från m3fub till m3s till 2,9, vilket enligt de mätningar vi nu har gjort är något för högt. Enligt våra mätningar landar vi i stället runt 2,7 (2,79 i storsäck och 2,68 i flak). De uppgifter som då diskuterades, med omräkningstal ner mot 2,0 för stjälpt ved anser vi dock ligger ganska långt från verkligheten enligt våra mätningar. Det gäller även räknat som omräkningstal från m3f på bark.
Volym i småsäck?
Vi hade fått med säckningsutrustning och småsäck i både 40 och 60-litersutförande frå Skogma men vi hann tyvärr inte med att mäta mer grundligt hur mycket virke det går i småsäckar. Men vi gjorde ett exempel som vi redovisar här:
En storsäck av engångstyp ”kalvade” tyvärr när vi skulle lyfta bort pallen efter att grinden tagits bort så vi packade istället denna ved i 60-literssäckar. Det blev ganska precis 11 st. Eller 660 liter.
Veden till dessa 660 liter fyllde en 1000-literssäck och till denna säck gick det åt exakt 0,334 m3fub (0,389 m3fpb). Det här innebär att omräkningstalet från m3fub till travat mått i 60 liters småsäck i det här exemplet landade på 1,97 (1,70 för m3fpb) att jämföra med omräkningstalet från m3fub till storsäck som här var 2,99.
Fastvolymprocent i lastbilstraven?
Innan vi avslutade vårt vedprojektet så mätte och klöv vi även resterande ved från den inköpta traven. Vi ville se hur många m3fub som lastbilslasset verkligen innehöll. När allt var klart hade vi mätt in 11,58 m3fpb i verkligt värde och omräknat till fub enligt skogskunskap.se så innehöll lastbilstraven 9,96 m3fub. Det här innebär att fastvolymprocenten i björkvedstraven var 39,6% mätt i m3fub eller 46,1% räknat på m3fpb. Det travmätta måttet var alltså 25,15 m3t.
En sak man kan ta med sig är att ingen massaved mäts efter fast mått idag utan allt tas fram via omräkningstal. All massavedsmätning görs i Sverige via travmätning, ofta via bildmätning och räknas sedan om till m3fub via omräkningstal. I det här projektet har vi verkligen mätt upp fastvolymen med hjälp av både diameter och längd för varje enskild massavedsbit.
Unikt projekt?
Även om det här projektet inte omfattar så stora volymer vill vi ändå hävda att det är ganska unikt i och med att vi verkligen har mätt in varje enskild stock och inte utgått från travmätning med omräkningstal. Vi kan inte hitta att det gjorts något liknande under de senaste decennierna i alla fall. Om någon har invändningar mot våra resultat så står det er fritt att göra motsvarande mätningar själva och se vilket resultat ni kommer fram till. Det skulle vara mycket intressant.
Vi är helt öppna med exakt hur vi har gjort vårt arbete och våra mätningar och kommer att komplettera med en videofilm inom kort där det går att se mer. Har ni frågor om detaljer i utförandet så svarar vi gärna på dessa här i tråden.
Tabell med mätresultat:
Bilder från arbetet:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto