ons 06 dec 2023, 22:14#821047
Primabjörkved skrev:jag sitter varje dag nu och funderar på hur jag kan få det absolut bästa med min lilla tank, har funderat på att göra en till tank runt farmartanken där man ska elda och dra in gasrören.
sen har jag funderat på om man ska mura upp väggar runt långsidan på tanken och gjort en eldningslåda under hela tanken med gasrör går in
på ett eller 2 ställen.
Jag är ingen expert men vi har byggt en ugn baserad på farmatank där vi har lärt oss en del. Vi har också en större tank likt din som ligger och väntar på att bli byggd och har funderat en del inför det bygget. Några saker vi lärt oss:
1. Isolering är viktigt för att få upp temperaturen snabbt så att man inte behöver elda så länge innan processen kommer igång. Med bra isolering gör du dels åt med mindre ved men du får också ner tiden för hela processen. Vi behöver köra cirka 14 timmar (med isolerad tank) och det är lite drygt.
2. Murar längst långsidan räcker inte. För mycket värme försvinner upp i luften och veden i övre delen av tanken kräver väldigt lång eldningstid innan den blir klar. Man kan tro att värmen skall stiga inne i tanken men inte tillräckligt. Vi hade bara väggar längs långsidorna först men fick sedan lägga till ett rundat "tak" som vilade på distanser. Värmen gick då upp längst väggarna och in under taket. Utanpå taket lade vi 10cm isolering och sedan vanlig korrigerad plåt. Det funkar ok men inte optimalt
3. Kortsidorna bör också isoleras för att inte tappa värme där.
4. Isolera även rören för gaserna eller dra dom innanför vägga/tak. Om rören går i kall luft kyls gaserna ner en del och det bildas lätt kära och avlagringar som kan täppa till rören efter ett tag.
5. Ha något sätt att justera om gasen går ner i eldstaden eller ej. I början när det mest kommer vattenånga vill du inte ha ner det i eldstaden. Senare vill du kunna reglera ugnens temperatur på det sättet. Men en stor tank skapas mycket gas och du vill inte att den går för varm när processen går för fullt.
6. På en såpass stor tank, fundera på smidig och säker hantering av kol och ved. Det är jäkligt sotigt att krypa runt i en farmatank och skrapa ut kol (tro mig). Det är också lite lurigt då det bildas kolmonoxid i tanken under processen och att gå in i en djup tank innan man är säker på att all kolmonixid är utventilerad är en dålig idé.
7. Sätt in flera termometrar på olika ställen i tanken. I början är det väldigt lärorikt för att förstå hur jämn värmen är i tanken. Senare är det intressant för att kunna optimera sin process för att få så bra kol som möjligt.
För vår tank i din storlek så funderar vi på en lösning där vi monterar in ett golv i tanken, cirka 1/3 upp i tanken. Vi skapar därmed ett större övre rum där man har veden och ett undre rum där man eldar. På "golvet" kan man lägga räls som man kan rulla korgar på som man sedan kan ta med en lastare. Observera dock att detta är ett eget oprövat påhitt som inte är testat än.
Säkraste sättet att få en bra ugn är nog annars att bygga tank-i-tank. Det är nog inte någon slump att de flesta kommersiella ugnar är byggda på den principen. Då garanteras man bra, jämn värme runt hela tanken. Dock är det lite mer kompext att bygga då man behöver öppningslucka i både inre och yttre tank.
Hoppas detta kunde ge dit lite mer kött på benen.
En glad hallänning som trivs bäst i skogen