fre 25 dec 2015, 16:01#359925
Det finns nog många teorier om detta så tråden kan bli lång.
Enligt min bok där jag blandat egna erfarenheter med tips från de äldre och med sånt man hört och läst så gäller följande.
Björk är det som ger mest värme, den ska dock ej vara krut torr för att funka optimalt.
Gran kommer som tvåa, rensar skorstenen bra men ajja baka att använda den i öppna spisar då den sprakar och gnistrar.
Tallen kommer på en tredje plats, torr tall säger bara "poff" i pannan.
Tall eldas om den finns till hands och blandas ut med björk.
Och så slänger vi in Contorta på fjärde plats.
Ett träslag som jag rätt nyligen kommit i kontakt med, bara i lite skala i egen kamin men i desto större i värmeverkets panna.
Däremot har vi gjort värmeanalys på laboratorium och konstaterat att den har bättre värmevärde än både tall och gran och dessutom lägre askhalt, per kilo.
Men den är så pass frodvuxen och lätt så den hamnar längst ner på listan.
Däremot har man aldrig haft så rena och fina pannor i värmeverket som när man eldat ren contorta.
Övriga trädslag som asp och sälg har vi i sån liten skala och får vanligtvis inte röras vid avverkning så det lämnar jag att bedöma till dom som kan.