SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Massaved

Massavedskartan 2017

7 inlägg 12358 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Massavedskartan 2017  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#520708 Vart i Sverige används mest massaved? Hur mycket importeras och hur ser flödena av massaved mellan Sveriges landsdelar ut? I vår massavedskarta för 2017 finns de mesta av svaren. Massavedskartan nedan är gjord utifrån data från SDC och eftersom det handlar om statistik så avser all data förra året, 2017.

Skillnader i importen
I massavedskartan syns tydligt att Region 3 importerade mycket massaved 2017, hela 1.98 miljoner m3fub. Mycket av detta kan troligtvis härledas till importen med tåg från Norge till Värmland. Men ändock så vinner inte Region 3 importpriset 2017, det gör Region 1, alltså norra Sverige med en total import om 1.99 miljoner m3fub. Det är ändå lite oväntat och frågan är hur mycket som kommer med båt och hur mycket som går över gränsen i Haparanda?

Så här ser den total importstatistiken ut för 2017:

Region 1: 1,99 miljoner m3fub
Region 2: 957.000 m3fub
Region 3: 1,98 miljoner m3fub
Region 4: 677.000 m3fub

Andelen råvara till massa ökar?
Generellt så kan man se måttliga ökningar i massavedsförbrukningen mellan 2016 och 2017. Spännande är också att lägga ihop volymen sågverksflis som blir massaved tillsammans med massvedveden (rundved). Då ser man att hela 71% av den totala volymen virke 2017 blev någon form av massa. Trävaror har alltså en relativt liten andel. Med tanke på att det är timmerpriset som skogsägaren normalt är intresserad av så är denna förskjutning intressant att följa. Och vad kommer hända i framtiden?

Nationellt flöde av massaved
Generellt så visar kartan att massaved flyttades neråt i Sverige 2017, från Region 1 och 2 till Region 3 och 4 med en övervikt från Region 2 till Region 3. Med tanke på driftsättningen av SCA Östrand i Region 1 2018 så ska det bli spännande att se vad som händer med 2017 års flöde från Region 2 till 3. Avtar det och flyttas till ett flöde mellan Region 2 och 1? Det återstår att se.

Sågverksflis
Sågverksflis kan man förenklat kalla den råvara som inte kan sågas till plankor på sågverket och som således “blir över”. Här kan man se skillnader mellan regionerna och det finns även ett procentuellt värde på kartan som talar om hur mycket av timmerstocken som blir sågverksflis. Här skiljer det nästan 10 procentenheter mellan ex Region 2 och 4 där Region 2:s sågverk får ut 16,6% sågverksflis jämfört med Region 4:as sågverk som har 26% “flisutbyte” eller flisandel. Det kan vara skillnader mellan sortiment och storlek på stockarna men man undrar också hur kombinaten och stamprislistor eventuellt påverkar detta utfall?

Vrak
Vrak, alltså virke som mäts in som otjänligt för skogsindustrin är alltid intressant att diskutera. SDC skriver i sin rapport att statistiken har ett svinn om cirka 1% vrak från sågtimmer. Vidare står i klartext att för massaved finns inget svinn, detta då all råvara (massaved) skickas in till massabruket oavsett hur mycket som vrakas vid mätstationen. Tittar man på siffror från Virkesmätningsföreningarna så varierar andelen vrak mellan sortiment, men för massaveden pendlar den mellan 1,5% och 3% i snitt.

Det skulle vara intressant att få igång en diskussion om massaveden i Sverige, tveka inte att skriva dina synpunkter här i tråden, eller fråga om du undrar över något.

Tycker du massavedskartan är bra och informativ? Dela gärna med dig till nära och kära via mail eller andra medier - tack!

Här nedan finns massavedskartan i bildformat. Vill du ha den i högupplöst version så måste du vara inloggad. Det är helt gratis att skapa ett konto och logga in på Skogsforum, det går också snabbt. Förhoppningsvis tycker du också att det är värt det!   TS
Skogssällskapet, bättre betalt för din skog
Användarvisningsbild

Re: Massavedskartan 2017

Göt  
#521592 vore intressant att veta hur många massabruk det finns i varje region lika som på sågverkskartan :-b

Användarvisningsbild

Re: Massavedskartan 2017

Fredrik Reuter  
#521626 Bra idé Göt, ska kolla på detta! 👍

   TS
Användarvisningsbild

Re: Massavedskartan 2017

Svaplo  
#523754 Mycket bra. Behövs verkligen tydligöras var ekonomin ligger i skogen.
Liten marginal på sågade trävaror, stora marginaler på det som kommer ut ur massa- och pappersbruken. Värdet på massaved borde höjas till skogsägaren.
Intressant att 71% av virket blir någon form av massa, ställ det mot den uppskruvade debatten om älgens betningsskador på skogen. Hur mycket påverkar det om träden ändå bara blir till flis/massa?

Användarvisningsbild

Re: Massavedskartan 2017

Fenrir  
#523767 Om du själv fick välja Svaplo: Skulle du helst sälja dit virke som timmer eller som massaved?

Användarvisningsbild

Re: Massavedskartan 2017

Fredrik Reuter  
#524033 Full fart på importen.
Nossan stävar just nu från Klaipeda till Gruvön med björkmassaved.

Bilden är tagen idag.

https://photos.marinetraffic.com/ais/sh ... &size=full

   TS
Användarvisningsbild

Re: Massavedskartan 2017

Fenrir  
#524102 Nossan lastar cirka 4800 m3 (https://thun.se/shipping/dry-cargo/), oklart om det inkluderar däckslasten. Om en björkavverkning håller 250m3/ha och allt blir massaved så motsvarar lasten cirka 20 ha avverkning. Inte så mycket alltså jämfört med de runt 200 000 ha som avverkningsanmäls i Sverige varje år. Dessutom har vi ju inte varit så bra på att odla björk i Sverige.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).