Verkstan

Bygga verkstad!

34 inlägg 31772 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bygga verkstad!

henrik_1  
#125948 Tjenare!

Nu är det bestämt, nu ska vi äntligen bygga en verkstad på gården så vi slipper ligga ute i ur o skur o krångla.

Inför att vi ska gjuta plattan har jag en fundering. Hur gör man för att få plattan så slät o jämn som möjligt?
Man ser ju en del industrigolv osv som har riktigt fin yta på betongen, hur lyckas man få till det, de räcker väl knappast med att dra en planka o dra jämt betongen..

Tacksam för tips o ideer om det här med gjutning, är lite nybörjare på de.

//Henrik   TS
Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

JD 2006  
#125949 När betongen har blivit så du kan gå på den då ska du köra helikoptern på den då får du en kanonfin yta :grin:

OBS!!! Vänta inte för länge för då får du dåligt resultat.......EGEN ERFARENHET...tyvärr

Annars är de bara tuta o köra :lol:

Användarvisningsbild

Re: Bygga verkstad!

henrik_1  
#125951 Okej, då ska det fortfarande vara klippigt överst då?
Heter maskinen helikopter eller vad ska man fråga efter hos hyrföretaget.

Tackar för hjälpen!

   TS
Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

JD 2006  
#125952 Ja precis lite klibbigt under skon och säg bara helikopter.

Användarvisningsbild

Re: Bygga verkstad!

henrik_1  
#125962 Vad bra, då får vi hoppas på det bästa.. Så de blir lättstädat sen.. Tackar för hjälpen!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Bygga verkstad!

totte  
#125963 Kan du inte ragga upp nån kompis som jobbat med betong, det är ett rätt knepigt jobb att få en betongplatta fin. Och tänk nu på fall till golvbrunn om ni har nån sån annars fall åt porten till så det inte blir sjö därinne när man kört in ett snöigt fordon.

Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

D Brown  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#125968 ......ja och fall från portbladet och utåt också utifall du ska ha takskjutport på insidan väggen. Annars kommer regn som slår på porten rinna in i garaget.

Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

zeetorg  
#125969 Om du börjar när den är lite fuktig och kör någon gång till eftersom det härdar så kan ytan bi riktigt fin.

Bli inte rädd om det ser ut att bli sämre efter första putsningen, det går til sig om du putsar igen när det har torkat lite mer.
Men det får som sagt inte bi för torrt, då blir ytan för hård, och blir nästan omöjlig att få till.

Hur länge man skall vänta mellan slipningarna beror på vädret. Man får känna och prova sig fram helt enkelt.
Är det kallt tar det tils långt fram på kvällen innan man är klar. Men är det lite varmare så hinner man nästan inte vända sig om innan det är dags att slipa igen.

Innan du ställer in några grejor i den färdiga verkstaden så kan du måla golvet med tex oxanolja. Då dammar det inte lika mycket och blir lätt att hålla rent

Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

spjälla  
#125971 När golvet har härdat kan du lägga på ett medel som heter Lithurin ? det gör ytan damm fri och gör ytan upptill 8 gånger hårdare .sök http://www.lithurin.se

Användarvisningsbild

Re: Bygga verkstad!

molnia  
#125978 Till att börja med så är det knepigt att göra detta som ovan vid betongarbeten.
Men det finns 2 sätt att få betongen i rätt höjd. antingen med laser eller en vibrobalk. ska man bara ha en helt plan gjutning och godkänner lite svackor/knölar( (vinna lite tid på en snabbare arbetsätt) så kör man med en avvägningslaser. dvs man har en givare som sitter på ett stativ utanför plattan/gjutningen och en mottagare som sitter på en platta för att kunna få veta hur man ligger i höjd. se bild.
Mannen till höger håller en vibratorstav i höger hand och i vänster en käpp med en platta och upptill så sitter motagaren till lasern.

På bilden ser ni att manen till höger vibrerar med en vibrostav, det är främst för att få bort luften i betongen. Är betongen lagd för högt så vibrerar han lite till så flyter betongen ut men är det för lågt så får han hjälp av andra att kratta/skyffla dit mer betong. När gjutaren är nöjd med höjden så får en person ta en så kallad sloda, det är en aluminiumbräda på skaft. Den lyfter man in så långt man når eller får skjuta den framför sig. när man ska dra den mot sig så får man rycka den fram och tillbaka, några cm mot sig och någon ifrån sig tills slodan är tillbaka hos dig. Det gör man för att skaka ut betongen och undvika små svackor och knölar i betongen.
Det finns även en laser som man kan gjuta lutningar med, så kallad tvåfallslaser. Man ställer in på givaren hur många % lasern ska luta. ska man gjuta fall mot en ränna så behöver man 2 st tvåfallslaser, en på vadera sida av rännan men man kan inte ha bägge givarna igång samtidigt för då får mottagaren spelet. (jag har inte gjutit en platta med fall och använt mig av en tvåfallslaser men förstått i teorin hur man gör.)

Det andra alternativet är att man använder en vibrobalk. vanligtvis använder man det vid fallgjutningar och vilar då på rännan i ena sidan och profiler med en plastyta i andra sidan så drar man balken som det sitter en vibrator på längs med profilen och rännan som ligger i olika höjd för att få fall. Profilerna och rännan är fastgjutna dagen innan så dom inte flyttar sig när man drar vibrobalken på .När man har vibrobalk behöver man inte "sloda"

sen kommer man till det som ni har pratat om. Att skura/glätta/köra helikopter. första gången brukar man ha en hel "plåttalrik" under som man fäster i dom 4 vingarna som annars slipar ytan.
här syns glättaren/helikoptern. under har den 4 vingar som slipar till ytan.

och för att vara lite tydligare, ytan ska vara så pass hård att man bara sjunker ner ca 5mm med skorna. Sedan när man har kört med plattan så kan man köra över med vingarna dvs utan ståltalriken under. Ju fler ggr man kör desto hårdare yta får man.

Jag är inte betongare men har erfarenhet genom mitt snickaryrke, men har någon felaktighet slunkit in;rätta mig gärna :grin:

Användarvisningsbild

Re: Bygga verkstad!

viktor meck  
#125992 köra helikoptern :surp: det får du bara göra för frugan

Användarvisningsbild

Re: Bygga verkstad!

totte  
#126028 Golvbrunnar är kritiska vid själva gjutningen, det som lätt händer där är att man pressar ner för att få fall mot och då pressas betongen upp ringformigt en bit längre ut så man får en vall som hindrar vattnet från att rinna ner. När det är dags för stålslipningen är det för sent att rätta till. Har det blivit för högt närmast runt brunnen vid gjutningen måst man skyffla bort, inte pressa ner.

Har själv tyvärr ett garagegolv som gjöts av fyllehundar, 5 år innan vi köpte stället. Golvbrunnen är högsta punkten! :sad:

Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

andan  
#126033 Ingen som funderat på alternativ till betong, Densiphalt t.ex... Bärighetsmässigt jämförbart med betong, flexibelt som asfalt, färdigt att tas i bruk efter någon dag... Brukar landa på halva priset jämfört med en betong platta...

MVH
//
Anders

Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#126046 Vi valde att INTE köra helikopter på vårat hallgolv.
Vi ville nämligen inte ha ett glashalt golv :mrgreen:
Använde bara ett ,ja vet inte vad det kallas,men är som en skärbräda med ett handtag :lol: ,för att släta till betongen.
Använde vanlig 2-komponents målarfärg och dessutom tillsattes blästersand vid sista strykningen.

Ok,man får jobba lite mera med kvasten för att få det rent,men man halkar inte omkull när man kliver ner från maskin och har olja under skorna :!:

Avatar Fallback

Re: Bygga verkstad!

Jesper  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#126056 Tänk på att man måste ha oljeavskiljare osv om man bygger golvbrunn i en verkstad!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).