Behåll vraket på massaved!

 Svara  6 inlägg  1746 visn.  2 följer
Användarvisningsbild

Behåll vraket på massaved!

 
#524570 Ja, den rubriken kanske fick dig att sätta kaffet i vrångstrupen. Men jag lägger fram denna tes för diskussion så får vi se vart vi hamnar.

Anledningen är Förslag till nytt mätsystem för massaved utan vrakavdrag. Idag bedömer en virkesmätare från en av virkesmätningsföreningarna varje virkestrave och vrakar en egenbedömd procentandel av traven som hen anser vara ej leveransgillt virke till massabruket. Denna vrakprocent ligger enligt SDC idag på mellan 3 - 4 procent.

Tidningen ATL har idag en låst artikel som tar upp det nya systemet och i denna framkommer mer information som jag väljer att analysera i denna tråd.

1 augusti 2019 vill “marknadens parter” inom virkeshandeln byta ut vraket mot att traven bedöms vara Prima eller Sekunda. SDC tror att 95 - 100% kommer hamna i det fullbetalda och vrakfria Prima och därför är ett förslag att man sänker massavedpriset med motsvarande 3 - 4%. Skogsägarföreningarna står bakom förslaget enligt Lars Björklund på SDC som intervjuats.

Tja, det känns väl fair, eller?

Betänk då följande:

A - Det finns egentligen inget vrak. SDC skriver själva i sin årsrapport att vrakat virke regelmässigt går in i produktionen på massabruket (se bild nedan).

B - Skogsägarna har varit med och bestämt detta genom skogsägarföreningarnas medverkan. Ordföranden i den största föreningen är även ordförande i Skogsindustrierna.

C - Vissa leveranser av massaved ligger idag under spannet 3 - 4% i vrak.

D - Ersätts vraksystemet mot P/S så finns mångt sämre förhandlingsläge, både på enstaka leveranser och på nationell basis för att få fram ett bättre system.

Som grädde på moset så föreslår SDC möjligheten till ett system där skogsägaren, oavsett hur massaveden ser ut, ska få betalt i Prima. Om det då bedöms som Sekunda så ska det falla under tillredningsfel och belasta skogsentreprenören eller maskinförarna.

Men det skulle väl vara en utopi att massaindustrin skulle lyckas med konststycket att sänka massavedpriset 4% och sedan även sänka ersättningen till avverkningslaget med kanske lika mycket, trots samma fibervolym in i flishhuggen på bruket?

Vad tycker du? Skriv gärna din åsikt här i tråden!   TS
Haglöfs
Avatar Fallback

Re: Behåll vraket på massaved!

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#524571 Förslaget Prima och Sekunda kan de skicka i huggen direkt, och de behöver inte sänka priset heller, för lågt som det är.

Användarvisningsbild

Re: Behåll vraket på massaved!

 
#524576 Enda skälet till bytet är övergången från manuell mätning till bild-/fjärrmätning, då får de svårare att skatta vrakandel. Fast SDCs egna kontrollmätningar visar att den är i princip omöjlig att skatta rätt vid travmätning redan idag. Att det inte utgår ersättning för vraken är naturligtvis orimligt, det måste ju minst ha bränslevedsvärde och om det rör sig om övergrovt kan det rent av vara timmer. Det sägs att systembytet ska vara ”prisneutralt”. Men för skogsägare kommer det vara omöjligt att avgöra hur deras ersättning påverkas av systembytet, och jag tror inte köparsidan tänker bjuda på något. I slutänden är det väl så att säljarsidan är för svag och köparna kan diktera villkoren som de vill. Vem skulle annars köpa massaveden?

Avatar Fallback

Re: Behåll vraket på massaved!

 
#524578 Ytterligare en anledning att aptera klentimmer till 10 cm och bränsleved 2-10 cm. Färre sortiment att hålla reda på och inget snack om kvalite på bränsleveden. Detta kom jag fram till efter Gudrun då jag fick 4% vrak på manuellhuggen färsk granmassaved där varje plutt var synad och sorterad manuellt. Jag står fortfarande fast vid detta och har inte levererat en pinne till massaved på 13 år.

Användarvisningsbild

Re: Behåll vraket på massaved!

 
#524644 Hej,
@fenrir, ja, det styrker väl hela teorin egentligen. Systembytet behövs egentligen inte och används för att få billigare virke?

Något vi kan lägga på här är att betalning sker i fast mått under bark också fast skogsägare är ålagd att leverera på bark. Vissa säger att marknadskrafterna ska göra att industrin redan betalar för barken trots att den inte redovisas. Vissa andra säger att industrin får typ 10% gratisvolym i form av bark för bioenergi utan kostnad från skogsägarna.

Detta är något vi diskuterat tidigare, bland annat i trådar som Får betalt i m3fub, levererar m3fpb och Barkvolym på mätsedeln.

   TS
Avatar Fallback

Re: Behåll vraket på massaved!

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#525349 http://www.atl.nu/skog/annu-mycket-okla ... matningen/

Vi bedömer att det inte ska ha någon påverkan för skogsägarna. Det blir en rationellare hantering, men för skogsägarna ska det bli helt neutralt, säger han.


Läser man mellan raderna i artikeln om fjärrinmätningen så vill dom höja sin vinst men skogsägaren ska inte får mer för virket. Sånt som dom vrakar får dom väl lägga i en speciell hög så kan man hämta det sen. Men i verkligheten så vrakas virke och sen används det i alla fall.

1 augusti 2019 vill “marknadens parter” inom virkeshandeln byta ut vraket mot att traven bedöms vara Prima eller Sekunda. SDC tror att 95 - 100% kommer hamna i det fullbetalda och vrakfria Prima och därför är ett förslag att man sänker massavedpriset med motsvarande 3 - 4%.


Varför ska jag få sänkt pris med 3-4% om jag levererar 100% Prima? Säljer jag min massaved som ved så slipper jag både transportavdrag, ett avdrag på 3-4% och risken att det klassas som sekunda.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
528kr/m3fub för bränsle/massaved av Zalman - mån 10 jan 2011, 01:21
i Skogsnyheter
6 svar
4256 läst
av Tosca     
tor 26 okt 2017, 21:31
Tolerans massaved! av Pidden - ons 02 mar 2011, 21:40
i Massaved
5 svar
5468 läst
av skogerik     
mån 11 apr 2011, 22:45
Lagringstid massaved/brännved? av boksson - ons 06 apr 2011, 09:03
i Bioenergi
2 svar
2174 läst
av boksson     
tis 10 maj 2011, 17:06
Prisökningar av massaved i västra USA av Zalman - mån 04 jul 2011, 17:56
i Skogsnyheter
0 svar
896 läst
av Zalman     
mån 04 jul 2011, 17:56
Aptering, dubbeltopp massaved av Robertberg - ons 08 feb 2012, 23:36
i Massaved

12
18 svar
18995 läst
av ÅsaNisse     
sön 12 feb 2012, 18:39
Annonser