Skogsröjning

stamkvista gran?

7 inlägg 5216 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

stamkvista gran?

forest.  
#514498 är kanske fel kategori för denna fråga men, funderar på varför en del lämnar dm långa kviststumpar när de stamkvistar stora granar? är det föra att minska rötrisken? ser det bara som fult och kommer ta många år för trädet att valla över kvisten.   TS
Stihl Motorsågar och Röjsågar
Avatar Fallback

Re: stamkvista gran?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#514499 Ja, för att minska rötrisken.

Avatar Fallback

Re: stamkvista gran?

axwell  
#514500
forest. skrev:är kanske fel kategori för denna fråga men, funderar på varför en del lämnar dm långa kviststumpar när de stamkvistar stora granar? är det föra att minska rötrisken? ser det bara som fult och kommer ta många år för trädet att valla över kvisten.


Helt av den orsaken i första skedet, sen kan den stumpen tas bort när den är helt torr något år efteråt.

Avatar Fallback

Re: stamkvista gran?

Ferguson system  
#514526 I forhold til hva jeg har lært, så skal man ikke sette igjen stumper. Det gjør ting bare vondt verre. For det første klarer ikke treet å gro over såret når det står ut en tapp, for det andre så gir det lettere inngang for råte og skadegjørere. Men, man skal heller ikke skjære for langt inn sånn at greinputa blir skadet. Det er like ille.
Det beste er et rent snitt rett på yttersiden av greinputa. Prøv å unngå barkflerring og bruk sylskarpe verktøy. Stangsag som skjærer på tilbaketrekk gir penest snitt.

Rene snitt plassert på rett sted hindrer vann, sykdommer og skadegjørere fra å få feste på snittflata. Treet gror også lettere over såret.

Användarvisningsbild

Re: stamkvista gran?

Lars Lundqvist SLU  
#514545 ... och Fergusdons inlägg stämmer med äldre skoglig praxis. Det finns ett helt kapitel om stamkvistning i Skogsskötselserien.

Avatar Fallback

Re: stamkvista gran?

Nolarn  
#514569 Då Skulle gärna veta vad du anser Ferguson gör för fel.
Och om du anser att det som står om stamkvistning av gran är väldokumenterat i skogsskötselserien så blir jag en aning konfunderad.

Användarvisningsbild

Re: stamkvista gran?

Lars Lundqvist SLU  
#514577 Jag håller med Fergusson, om det var otydligt.
Och i skogsskötselserien är det bara Hörnfeldts studie som finns dokumenterad. Resten är i princip tyckande från författaren. ;)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).