Före och efter jobbet

Snöslunga med växelproblem

2 inlägg 4154 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Snöslunga med växelproblem

Mettämies  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#111856 Slungan har blivit besatt av hin håle själv, den kör bakåt även när neutralen är i.

Det är en gammal Toro 826 från 70-talet, har försökt kolla om allt löper som det ska i växelhuset men det är lite svårt när man aldrig har sett en sån kostruktion. Det är alltså drivning med ett gummibelagt hjul, inga riktiga växlar.
Slungan går alltså bakåt i Neutral och R, men felet började med att N och R bytte plats :shock:
Som jag fattar det så är det ingen annan skillnad i N och R lägena än att i N ska drivhjulet lyftas bort från svänghjulet, men hur?

Framåtväxlarna fungerar men spaken går bara halvvägs i spåret i panelen och jag tror nog att det också har kommit i samma veva som backmysteriet. Idag slirade friktionshjulet och slungan drev inte alls när det blev mjukt underlag, på hårt gick det bra.
Vet inte om hjulet trycks mot svänghjulet hårt nog.

Har vi nån kunnig här som kan upplysa mig om växlarnas funktion, väldigt gärna med en bild!
Bra slunga annars, visst skulle den må bra av lite bantning och avgassmällarna skickar upp hjärtat i halsgropen ibland men sånt är ju bara karaktärsdrag :grin:   TS
Användarvisningsbild

Re: Snöslunga med växelproblem

totte  
#111871 Nu har jag aldrig sett en Toro invändigt, men principen är ju att du har det här gummibelagda hjulet som går mot en plan stålskiva. Ju längre ut från centrum det går ju fortare går slungan. Och för back så flyttas hjulet över centrum av skivan. Det låter mest som länksystemet fått tuppjuck, eftersom växlarna bytt plats. Antar att du växlar med ett handtag som du lyfter lite på och sen för i sidled eller möjligen tvärt om. Det bör alltså finnas ett par länkar därifrån, en som lyfter gummihjulet och en som för det i sidled. Försök att kolla länkar/wirar hur det nu ser ut och se efter vad som rör sig åt vilket håll när du rör på spaken.

Mer kan jag inte säga om den, om du inte kan producera en hög bilder på hur det ser ut invändigt och hur länkar mm är gjorda, eller om du kan få fram en sprängskiss eller nåt sånt. Hoppas här finns nån Toro-guru som kan råda bättre.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).