Servicebyggnader

Nytt såghus på gården?

9 inlägg 4029 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nytt såghus på gården?

Sågad  
#788865 Hur många av er som har byggt en ny mindre ekonomibyggnad (på område utanför detaljplan ) i form av ett enklare såghus eller liknande byggnad har sökt bygglov eller fått problem för att ni inte hade gjort det?

Det går att läsa lagen som fan läser bibeln och varje kommun verka ha sina högst egna tolkningar på detta.

Min sågning är på hobbynivå för eget bruk på gården främst, eventuellt att jag drar igång det i större omfattning men då måste jag köpa in timmer.

Jag bor inte utan grannar så att smyga med bygget kommer inte att gå, och att fråga kommun är ju att bjuda in problem redan innan start om dom är på det humöret. vilket jag tyvärr tror då dom är ökända för sin oflexibilitet..   TS
Användarvisningsbild

Re: Nytt såghus på gården?

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788867 Enligt Boverket: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskaps ... mibyggnad/

I områden som inte omfattas av detaljplan får ekonomibyggnader uppföras eller byggas till utan bygglov. I områden som omfattas av detaljplan krävs däremot bygglov.

Även om en ekonomibyggnad ligger utanför detaljplanelagt område kan bygglov krävas. Det gäller när kommunen i områdesbestämmelser har bestämt att ekonomibyggnader kräver bygglov. För att kommunen ska få göra detta måste det finnas särskilda skäl för bygglovsplikt. Särskilda skäl kan vara att området är känsligt med hänsyn till landskapsbilden eller bebyggelsens karaktär eller att risken för störningar gör att krav på bygglov är motiverat. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 703)

Min känsla är att de flesta, inklusive mig själv, inte har råkat ut för problem. Så om din kommun inte har några områdesbestämmelser där du bor skall det inte vara några problem.

Användarvisningsbild

Re: Nytt såghus på gården?

Sågad  
#788869 Läste någonstans att såghus och växthus inte räknas som ekonomibyggnad om den verksamheten är självbärande och inte är beroende av gården eller att gården inte är beroende av verksamheten, rent krasst så är ju det fallet om man är en petimterfacist på kommunen..
Men då lär dom vara pålästa, vilket dom inte är enligt Länsstyrelsen som oroas över alla beviljade byggnationer inom strandskydd som exempel.. En djungel och ett lotteri hur det går antagligen..

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nytt såghus på gården?

Camaro1969  
#788874 man bygger en ekonomibyggnad, sen kanske ett sågverk hamnar där :)

Avatar Fallback

Re: Nytt såghus på gården?

Brorsan  
#789182 Om du sågar för gårdens behov och av gårdens skog så är det en del av jord och skogsbruk.
När du byggt ditt såghus och några år senare vill utvidga verksamheten får du ta den frågan då.
Sågen kan ju inte stå ute och förfaras.

Avatar Fallback

Re: Nytt såghus på gården?

dejvi  
#789190 Hur stort såghus tänker du dig? Blir ju snabbt ganska många kvadrat. Är nog själv inte helt såld på byråkratin, men vi sökte nog bygglov för vårt såghus, efter slutsyn har det nog blivit förstorat och lär väl nog skarvas i ännu nånstans utan någon byråkratisk inblandning. Det var vår kompromiss...

Användarvisningsbild

Re: Nytt såghus på gården?

Sågad  
#789192
dejvi skrev:Hur stort såghus tänker du dig? Blir ju snabbt ganska många kvadrat. Är nog själv inte helt såld på byråkratin, men vi sökte nog bygglov för vårt såghus, efter slutsyn har det nog blivit förstorat och lär väl nog skarvas i ännu nånstans utan någon byråkratisk inblandning. Det var vår kompromiss...


5x10 m är planen, vad gick bygglovet löst på?
Är klart obekväm med att öppna den dörren ifall dom inte tänker som mig..

   TS
Avatar Fallback

Re: Nytt såghus på gården?

dejvi  
#789208 Ok, nå då är det ju inte så stort hus ändå. Nu ska jag inte desto mera uttala mig då jag bor i Finland, men här är det på gränsen så att du kunde klara dig med en "anmälan om åtgärd" till den byggnaden. Upp till 40m2 enligt hemsidan, men brukar gå att diskutera har jag förstått.

För vårt bygglov fick vi ge 670€, vårt såghus är ca 125m2.

Följdfråga, ryms allt in på 50m2? Tycker vi har det trångt.

Avatar Fallback

Re: Nytt såghus på gården?

Torleif  
#794231 Såghus brukar ju vara långa och smala med en långsida öppen. I alla fall om det är en blocksåg. 5x10 låter litet opraktiskt eller är det någon annan slags såg?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).