Föryngring

Förslag på trädslag?

20 inlägg 2869 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Förslag på trädslag?

Martin_Gustaf  
#746269 Hej,

Har två G32-or som snart ska avverkas, båda på drygt en hektar. Frisk mark. Kalmar län.
Vill inte sätta gran igen. Fått nog av barkborrar, toppbrott och röta + har tillräckligt med andra granbestånd.
Så det lutar nog åt att det blir björk istället/alternativt försöka skapa ett blandbestånd. Men vore kul att höra andra trädslagsförslag + hur jag ska tänka kring björken (stängsel/viltbehandla) + hur man på bästa sätt skapar ett blandbestånd med kvalitet.   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

LesterCGarreth  
#746271 Hybriklärk kanske? Stängsel om betestrycket är hårt, är nog ett måste påstås det.

Ska själv sätta 1 hektar sibirisk lärk nästa år och skall inte stängsla, fast att jag vet att djuren här är helt stolliga i de fåtal hybridlärkar jag satt tidigare. Anledningen till sibirisk är att jag bor nog för långt norrut för hybrider och jag hittar dem enbart som barrot vilka jag helst undviker. Efter vad jag hört ska det gå bättre om man sätter många, så jag tror stängsla ska vara onödigt. Satsar även på naturligt föryngrad björk på tre små avdelningar på ca 0,5ha. Gillar i övrigt blandskog och bodde jag inte så långt norrut skulle jag prova en massa annat än vanlig gran. Väga vägra gran!

Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

LesterCGarreth  
#746273 I övrigt hur man skapar ett blandbestånd är väl att man markbereder och sätter både gran och tall väldigt glest och hoppas på löv i mellan? Behöver man fundera så mycket mera? Röja i tid och välja stammar som ska vara kvar så att det verkligen blir en blandskog.

Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

jannee  
#746274 Hybridlärk, sibirisk lärk eller varför inte Västamerikansk lärk.
Ingen vet idag hur efterfrågan eller priset blir på lärk, sa allt är en chansning.
Säkrast/bekvämast är nog ändå glesplantering av gran och förvänta sig ett bra lövinslag (björk)
Tyvärr bör man hägna in om man planterar lärk eller vakta den mot det vilda annars finns det nog inget som slår lärken i tillväxt.
Har provat med Douglas men den tålde varken blötsnö eller rådjur/älg.

Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

fri  
#746275 Jag skulle göra en lätt markberedning (dra nått järnskrot) eller repa marken lätt med en gammal potatiskup med mitt 'billen' borttagen efter traktor eller 4hjuling på 1-2 m avstånd på 1:a skiftet i midsommartid och hoppas på en lagom fuktig augusti så att det naturliga fröfallet från den lokala björken tillvaratas och har goda förutsättningar att gro.

Det 2:a skiftet kunde väl vara intressant att prova förädlade plantor av björk, poppel eller balsampoppel eller ädellöv som ek om marken är lämplig om du har intresse, kanske med hägn?

Användarvisningsbild

Re: Förslag på trädslag?

Martin_Gustaf  
#746282 Har funderat på att prova lärk på något av skiftena, men kan inte bestämma mig vad jag tycker. Ser den inte ganska tråkig ut på vintern? 😀 Sen vill jag helst slippa hägn också.
Har kämpat med stora planteringar de sista åren + mycket barkborrehuggningar så en markberedning och eventuell glesplantering och sen hoppas på bra självsådd låter ju lockande.

Någon som har erfarenhet av blandlövskog?

   TS
Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

Chainsaw Charlie  
#746284 Ska du satsa på björk på så goda marker bör du plantera förädlat material i stället för att självföryngra. Ekebo 5 är den bästa proveniensen för tillfället. Nästa år verkar det som att Ekebo 6 kommer att vara tillgänglig.

Planterar du våren efter avverkningen går det bra att plantera utan markberedning. Viltbehandla två säsonger så är den utom fara för betesskador från rådjur (men inte fejningsskador). Finns det mycket älg kan det vara idé att hägna men det brukar inte behövas.

Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#746293
LesterCGarreth skrev:I övrigt hur man skapar ett blandbestånd är väl att man markbereder och sätter både gran och tall väldigt glest och hoppas på löv i mellan? Behöver man fundera så mycket mera? Röja i tid och välja stammar som ska vara kvar så att det verkligen blir en blandskog.

Kollar man Skogspodden så planterar man gran och sår tall för bäst resultat.

Användarvisningsbild

Re: Förslag på trädslag?

Vildmark  
#746296 Förädlad vårtbjörk eller masurbjörk, eller varför inte nåt helt annat som fågelbär eller lönn. Eller så driver du upp en skärm av björk och sätter bok eller avenbok, skärmen borde göra så boken sträcker på sig och blir rak och fin. Hybridasp växer så det knakar, det kan ju också vara kul. Masurbjörk borde vara det som betalar sig allra bäst och redan första gallringens virke kan ge bra intäkter.

Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

LesterCGarreth  
#746325
Martin_Gustaf skrev: Ser den inte ganska tråkig ut på vintern?


Med lärk kommer det in mer snö vintertid och mer ljusinsläpp på våren, kanske väger det upp torrträdskänslan?

Användarvisningsbild

Re: Förslag på trädslag?

Rohdin  
#746326 Stängsla och plantera Poppel eller Hypridasp kan ju vara spännande på mindre områden.

Avatar Fallback

Re: Förslag på trädslag?

jannee  
#746359 Viktigast är vad du förväntar dig att få av det du tänker odla.
Bekymmer eller minst bekymmer.
Tänk då på vilka trädsorter som är viltbegärliga.
Lägga ned pengar och energi för att senare får allt förstört av det vilda är inte direkt bra för varken psyket eller plånboken.
Det otacksamma är att förädlad björk tyvärr också är viltbegärlig, kanske inte i samma grad som poppel, hybridasp.
De trädslag som växt bra tidigare kommer förmodligen fortsättningsvis att växa bra.

Användarvisningsbild

Re: Förslag på trädslag?

Jrp  
#746390 Jag satte ca 1ha ekebo 5 på g30 de åt och fejade rådjuren upp andra året vågar inte sätta de igen utan hägn kanske om man bor på fastigheten och kan ha god uppsyn över de. Hybridlärk är ett träd som jag uppskattar mer o mer är väldigt trevligt med skiftande årstider istället för ständigt grönt, också varit uppskattat av viltet. Finns många försök med gran o lärk blandat om man vill ha inspiration. Om man ska blanda kanske man ska ha nät runt lärken. Bifogar bild på mitt blandbestånd med gran björk lärk, först planterat lärk mycket uppskattad av viltet, stöd planterade med gran och själv sådd björk

Användarvisningsbild

Re: Förslag på trädslag?

Martin_Gustaf  
#746400
Jrp skrev:Jag satte ca 1ha ekebo 5 på g30 de åt och fejade rådjuren upp andra året vågar inte sätta de igen utan hägn kanske om man bor på fastigheten och kan ha god uppsyn över de. Hybridlärk är ett träd som jag uppskattar mer o mer är väldigt trevligt med skiftande årstider istället för ständigt grönt, också varit uppskattat av viltet. Finns många försök med gran o lärk blandat om man vill ha inspiration. Om man ska blanda kanske man ska ha nät runt lärken. Bifogar bild på mitt blandbestånd med gran björk lärk, först planterat lärk mycket uppskattad av viltet, stöd planterade med gran och själv sådd björk


Du hade inte viltbehandlat? Mycket rådjur här i trakten så om det blir förädlad björk kommer jag viltbehandla. Stängsel går bort för mig, i alla fall som jag tänker nu, dels för kostnaden men också för att jag inte vill stänga eventuella naturliga vägar för viltet. Bor också på fastigheten och jagar en del själv + att båda beståndet ligger relativt nära gården och vägar.
Kul att se en bild!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Förslag på trädslag?

Knagge  
#746401 Markberedning harv
Sedan röja fram en bra lövskog av det som kommer av sig själv.
När sedan granen börjar komma gallras du bort en del björk så granen får plats och bildar kubik.
Avverka när beståndet är 20 m +.
Jag har aldrig vågat göra detta själv.
Men det vore roligt att testa för att jämföra med en planterad granskog.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).