mån 24 feb 2014, 14:04#267452
Personligen tror jag inte att jordprov ger något tillförlitlig svar på vad man ska plantera eller inte.
Tror att man bör vara vaken INNAN avverkningen. Den trädsorten som verkar ha trivts bäst, det är den man fortsättningsvis bör satsa på. Naturen har nämligen själv gallrat fram rätt typ av bestånd.
Tyvärr har många av oss här i södra Sverige varit tvingade att satsa på gran i stället för tall p.g.a. det höga betestrycket från både rådjur och älg. Detta kommer självklart att straffa sig i slutänden, men vad gör man.
Trivs t.ex björken varför envisas med gran, du hinner två generationer björk på en gran och nettot i slutänden kan t.o.m. bli bättre med björkodling.
Har man närma till urberget, dock god jordmån är INTE lövträd att förakta, vid en torksommar klarar lövet oftast detta medan barrträden inte sällan får en obotlig skada.
Vid sluttande terräng kan man ha ett grunt jordlager ändå trivs barrträden bra, kanske beroende på att vatten rinner med berget.
Nu sätter troligtvis växthuseffekten vissa käppar i hjulet, klimatförändringarna påverkar troligtvis mer än man först anat, hurudant klimatet kommer att bli går nog endast att sia om.
Läste i en historiebok att någon gång i forntiden har det t.o.m växt (odlats) vindruvor så långt upp som runt Luleå = inte första gången det tydligen varit varmt i Sverige.