nasema skrev:Intressant ämne detta med naturligt föryngrad björk. Vi hade ett granbestånd som avverkades runt millennieskiftet och som var väldigt rötskadat. För att motverka rötan valde vi att satsa på den naturligt föryngrade björken som kom upp i mängder. Förstaröjning ner till ca 4000 stammar, andraröjning till 2000 stammar och nu senast en röjningsgallring med kedjeröjsåg till ca 1200 stammar. Med facit i hand skulle vi varit tuffare i första röjningen men å andra sidan danade det verkligen stammarna och viltbetet kunde fördelas på fler stammar.
I vanlig ordning så kommer granen smygande under björken och tanken är att försöka hålla ca 15 års åldersskillnad mellan granen och björken för att undvika att granen hinner ifatt björken innan den slutavverkas. Förväxande granar som stör björkarnas krontak får därmed röjas ner alt. gallras bort i kommande björkgallringar. En tanke är också att röja ner antalet granar till ca 1200 st per ha och köra gallringsfritt i nästa generation, får se vad vi bestämmer oss för.
Sammanfattningsvis, ett roligt trädslag att jobba med men mycket jobb och framförallt måste man vara på tårna då det växer så fort. I den viktiga röjningsgallringen får man stålsätta sig och verkligen se till att komma ner i stamantal. Det tar emot att häva ner raka fina stammar men alternativet är ännu värre, björkarna måste få utrymme..
👍 Precis så ska tvåskiktade gran-björk bestånd skötas. Starkt rekommenderar det om man är själverksam och vill välja något annat än plantering.
Produktivitetet är högre än på motsvarande enskitade ett trädslags bestånd, så den kompenserar bra den ökande arbetskostnaden. Lite tidigare gallrings inkomsterna har betydelse med, specielt när rentan är hög.
😥 Men vad det blir rotröta.. Jag är tyvärr ganska säkert att björkskärmen har ingen effekt mot rotröta. Detta för att gran har i praktiskt sett hela tiden följd mer eller mindre med och levande rotsystem har hållit på näringstillgång till rotrötan.
Däremot 100% björk(löv) bestånd hade varit mycket effektiv mot rotröta.
Sägs i Finland att det tar en hel omloppstid, 40-50 år, för att rotsystemet och stubbarna av barrträd har ruttnat tillräcktligt och rotröta dör pga näringsbrist. Halva omloppstiden har redan gått från Gudrun.
Att björkblandning minskar röta stämmer dock på pappret. Mer björk betyder mindre gran och därmed mindre röta per hela virkesförråd. Liksom riskspridning på aktiemarknaden.
"Pappa trivs i skogen, verkstaden och pannrummet"