Återväxtkontroll inom två år och hjälpplantering utan kostnad. Det erbjuder SCA skogsägare som köper markberedning och plantering. Men läs villkoren noggrant och följ med på återväxtkontrollen.
Skogsbolaget SCA har under våren och sommaren gjort mycket reklam i riksmedia för sin tjänst ”Föryngringsgaranti”. ”När du tecknar dig för vår tjänst Ny skog med föryngringsgaranti köper du ett lyckat resultat”, lyder beskrivningen i SCA:s annons.
Vi har tittat närmare på SCA:s erbjudande. SCA:s erbjudande, som omfattar skogsägare som har skog i SCA:s verksamhetsområde (Hälsingland och Härjedalen och norrut) kräver att du som skogsägare köper föryngring i form av markberedning och plantering. Bolaget utför ingen skogssådd åt markägare.
Hur långt sträcker sig SCA:s ”föryngringsgaranti”?
Bolaget gör en återväxtkontroll på hygget senast två år efter planteringen.
”Om hela eller delar av planteringen inte håller det antal plantor av rätt trädslag och med hög kvalitet som vi utlovat gör vi om arbetet på det område som inte är godkänt – helt utan kostnad”, skriver SCA i folder där de i detalj beskriver sitt erbjudande.
Vad menar SCA med ”rätt trädslag”?
Bolaget skriver i sin broschyr att man ”strävar efter att föryngringen ska göras med det barrträd som kommer att ge dig den högsta förräntningen på din mark”.
Här bör man som skogsägare helst ha klart för sig vilket eller vilka som är de naturligt förekommande trädslagen på den aktuella marken – lita inte blint på SCA:s rådgivare. Många skogliga rådgivare har i många år ansett att granen varit det trädslag som ger bäst avkastning på marken för skogsägare i södra Sverige – trots att tallen är det naturligt förekommande trädslaget. Detta råd har många skogsägare fått betala dyrt för.
Vad menar SCA med ”godkänt resultat” för planteringen?
SCA lutar sig mot Skogsvårdslagens krav på lägsta antal plantor vid återväxtkontrollen – varken mer eller mindre. SCA hävdar dock att man ställer högre krav än Skogsvårdslagen – med hänvisning till att man gör föryngringen med det barrträd som ger ”den högsta förräntningen”på marken.
Får man följa med när SCA gör sin återväxtkontroll?
Eftersom detta inte framgår av bolagets broschyr ställde vi frågan till SCA via ett frågeformulär på bolagets hemsida, och fick svar från en av deras virkesköpare:
”Inget bra svar, men har väldigt svårt att tro att markägaren inte ska få följa med på återväxtkontrollen”, löd svaret från virkesköparen på SCA. För att förvissa sig om hur SCA bedömer föryngringen och för att kunna kontrollera att de gjort en korrekt bedömning av återväxten på hygget bör man som skogsägare kräva att få följa med när de gör återväxtkontrollen.
Rymmer SCA:s återväxtgaranti några undantag?
Ja. Återväxtgarantin omfattar inte skador orsakade av människor, till exempel skador på plantorna orsakade av att någon kört med ett fordon på hygget.
SCA:s återväxtgaranti kan inte tecknas för föryngring på mark som är impediment, nedlagd åkermark eller annan mark olämplig för skogsproduktion.
Är SCA ensam i branschen om att erbjuda återväxtgaranti?
Nja. Åtminstone Holmen erbjuder sedan 2011 hjälpplantering utan kostnad:
”Skulle oturen vara framme – att exempelvis insekter, vilt, sork, svamp eller frost skadar plantorna det första året – så går vår garanti in och vi står för en kompletterande hjälpplantering”, skriver Holmen på sin hemsida om erbjudandet som man kallar ”Återväxtgaranti”.
Men Holmens återväxtgaranti kräver till skillnad från SCA:s erbjudande att man även gett avverkningsuppdraget till Holmen gällande den skog som föryngringen ersätter.
Läs mer om SCA:s erbjudande här:
https://www.sca.com/sv/skogsagare/skogl ... gsgaranti/
Läs mer om Holmens erbjudande här:
https://www.holmen.com/sv/skog/tjanster ... xtgaranti/
Pierre Kjellin
pierre.kjellin@gmail.com....
Tel. 070-334 50 09
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto