Enligt Nilsson är det betestrycket från klövviltet, frost, ej ståndortsanpassad föryngring, törskate, dålig markberedning med mera i en mix som gör att den förväntade tillväxten i ex förädlade plantor minskar.
Det som nu händer är att 25% av de planterade skogsplantorna försvinner innan röjning och anledningen är mixen ovan. Om modellerna för ökad tillväxt ska gälla så ska som exempel en tallplantering minst ha 1.200 vitala tallplantor per hektar för att kunna bilda ett framtida tallbestånd. Enligt ÄBIN-inventeringen kommer max 60% av de inventerade bestånden att klara detta.
Vad vi får är istället en naturlig föryngring mellan de planterade skogsplantorna. Detta ger i och för sig riskspridning och mångfald men enligt SLU så tappar man tillväxt på nationell nivå.
Och det är nog här krisen kan anses ligga. Upp till sex miljoner skogskubikmeter per år kan Sverige tappa om inte ungskogarna sköts optimalt. Det är ~6% av den årliga avverkningen som står på spel och har man räknat med tillväxtökning i skogen kan man bli ganska besviken.
Skogforsk, som tagit upp detta i sin senaste nummer av tidningen Vision har gjort egna hyggesinventeringar och estimerar att 100 miljoner av Sveriges årliga 400 miljoner skogsplantor försvinner efter plantering. Hur de försvinner verkar vara svårt att reda ut då alla inte hittas döda. Men det är illavarslande att det säljs 400 miljoner plantor årligen men bara 300 miljoner blir träd i skogen.
Slarvigt räknat kan det betyda att Sveriges skogsägare tappar 1 miljard kronor årligen i inköpta skogsplantor som inte blir träd.
Vad tror du detta beror på och vad kan vi göra för att bli bättre framgent? Diskutera gärna här i tråden.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto