Sida 1 av 1

Malwas batterimaskin - besök i fabriken (video)  ARTIKEL

Postat: ons 01 jun 2022, 12:12
av Torbjörn Johnsen
Malwas utvecklingsprojekt för att ta fram en el- och batteridriven skogsmaskin är redo att visas upp. Maskinen, som i grunden är en Malwa 560 Kombi, kommer att visas upp på Elmia Wood 2022 nu i dagarna och den ska vara klar att köra. Skogsforum fick en titt bakom kulisserna i Malwa-fabriken och en lång intervju med Magnus Wallin som berättar mer om tekniken. Ni kan se hela intervjun i den här videon:


Re: Malwas batterimaskin - besök i fabriken (video)

Postat: ons 01 jun 2022, 19:58
av JAndersson
Intressant reportage, kom fram ny information och detaljer som jag ej hört om tidigare. Har läst om detta projekt på Ny Teknik och då nämndes det mer om själva idén med om varför man ville ha ett utbytbart batteri. Nu lyckades jag inte söka rätt på den artikeln, men hittade denna information om själva projektet hos Rise som jag tror kan vara av intresse, se https://www.ri.se/sv/press/batterierna- ... kogsbruket

Tror att detta kan bli riktigt bra på sikt. Men så klart mycket som måste redas ut och undersökas så bra att man startat detta projekt nu även om det nog tar några år innan tekniken är fult mogen.

Re: Malwas batterimaskin - besök i fabriken (video)

Postat: ons 01 jun 2022, 20:30
av Mangan
Fint reportage! Kommer det något runt provkörningen?

Re: Malwas batterimaskin - besök i fabriken (video)

Postat: tor 02 jun 2022, 05:15
av generationsskifte
Intressant! Man kan fråga sig hur mycket det sänker avverkningskostnaderna i slutändan om det blir att maskinerna i framtiden går på rent batteri.

Re: Malwas batterimaskin - besök i fabriken (video)

Postat: tor 02 jun 2022, 06:46
av HannuRöj
😀 Säkert har en skotare med batteridriven hydraulpump sitt ägen plats i marknaden. Finns ju forklift, hjullastare mf som har visat sig pålitliga och ekonomiska.

Det som jag skulle föredra för nästa utväcklingsfas är ersätta hydrauliska navmotorer med elmotorer eller med en elmekaniska drivlina. Hydraulisk drift är det som tar mest energi vid skotning. Oavsett är energikällan batteri eller diesel/dieselgenerator.


Lycka till med projektet och företaget, Magnus!

Re: Malwas batterimaskin - besök i fabriken (video)

Postat: tor 02 jun 2022, 21:24
av JAndersson
generationsskifte skrev:Intressant! Man kan fråga sig hur mycket det sänker avverkningskostnaderna i slutändan om det blir att maskinerna i framtiden går på rent batteri.

Min väldigt förenklade beräkning kom fram till att besparingen per m3fub borde bli ca 30 kr med en eldriven skotare. Detta baserat på;
Förbrukning diesel 2 liter per m3fub
Energiinnehåll diesel: 9,8 kWh / liter
Energiförbrukningen eldriven skotare ca en fjärdedel av energiförbrukning dieseldriven skotare
Bulkkostnad diesel: ca 19 kr / liter exklusive moms
Elkostnad ca 1 kr per kWh exklusive moms