Dels har hon tittat på täckningsgraden av preparatet. Rekommendationen är att minst 85% av ytan ska vara täckt (forskningen visar att 100% krävs enligt SLU) men en tredjedel av stubbarna hade lägre täckningsgrad. Enbart 20% av stubbarna hade full täckning. Dels så har hon undersökt att det verkligen fanns pergamentsvamp på de behandlade stubbarna. Här visade DNA prover på bitar från stubbytor att det saknades pergamensvamp i 25% av proverna.
Sista delen analyserade hurivida stubbarna verkligen hade infekterats av rotröta. Gallringarna återbesöktes efter några månader för nya trisskap där proverna analyserades i mikroskop. Här visade sig att 45% av stubbarna var infekterade trots att bestånden stubbehandlats mot rotröta.
Tänkbara orsaker till den bristande behandlingseffekten kan enligt Mimmi Blomqvist vara att det brister i hanteringen av preparaten. Det krävs en obruten kylkedja för att pergamentsvampen ska överleva och det kan vara utmanande att få till ända ut till kapsvärdets sprutmunstycken.
Läs mer om doktorsavhandlingen här: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/ ... /mimmi.pdf
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto