Korridorgallring pressar gallringskostnaderna

 Svara  2 inlägg  2989 visn.  0 följer
Användarvisningsbild

Korridorgallring pressar gallringskostnaderna

 
#507870 Olika typer av korridorgallringar har testats i Sverige av SLU och SkogForsk. Det finns flera examensarbeten samt en doktorsavhandling från 2009 i ämnet.

Tidigare har man främst forskat i korridorgallring när det gäller stamtäta och klena bestånd, där uttaget främst är bränslesortiment (helträd eller delkvistat). Nu har våra grannar i Finland testat korridorgallring i normala gallringar med virkesuttag av massaved. Enligt Finnish Forest Association (forest.fi) så går det att få märkbart lägre avverkningskostnader om man använder en korridorgallringsmetod.

Metoden går ut på att man istället för att låggallra selektivt och noga välja ut vilka stammar som ska bort helt enkelt hugger alla träd i ett kranstråk. Kranstråken läggs vinkelrätt eller diagonalt från stickvägarna och träden inom 1-2 meters bredd i dessa stråk tas ut. Uttaget ska motsvara det man tar ut i en selektiv gallring men det blir fler grövre träd som tas ut. Lite som när stickvägen huggs. Enligt de finska försöken som främst gjorts i tallgallringar, tappar man lite tillväxt jämfört med bestånd som gallras på vanligt sätt (låggallring med stickvägsgående skördare). Finnarnas analys är att man troligen tjänar in den lägre tillväxten med den lägre avverkningskostnaden.

För stickvägsgående engreppsskördare blir metoden klart effektiv då de kan jobba i få stråk och där ta ut allt. Kranarbetet i beståndet minskar och man får en bra upparbetning av virket i stråken. I klenare bestånd verkar helträds- eller delkvistade sortiment vara en möjlighet att göra gallringen ytterligare effektiv.

Enligt de tidigare avhandlade gallringsmyterna här på Skogsforum (Myt 7 – Trädens rumsliga fördelning efter gallring är viktig) så verkar inte trädens rumsliga fördelning ha så stor inverkan på beståndens tillväxt. Det kan ju vara något som talar för att korridorgallring är en fungerande metod?

Effekterna av korridorgallring verkar bli ungefär så här:
+ lägre kostnader
+ effektivare vid klena och stamtäta bestånd
+ bättre möjlighet att få ut mer virke vid bränslesortiment (helträd/delkvistat)

- något lägre tillväxt
- högre gallringskvot ger sämre dimensions- och höjdutveckling av beståndet

I Finland fortsätter försöken och den som vill veta mer om det här i Sverige får två bra möjligheter i år. Dels så kommer vi under vår SFO-träff i Västerbotten 2018 titta på försök om rumslig fördelning i SLUs försöksparker runt Vindeln. Dels kommer vi att visa upp korridorgallring som metod på Gallringsdagarna 2018 som i år kommer att visa upp lite större variation i gallringsmetoder.

Här hittar ni information om korridorgallring hos forest.fi.   TS
Malwa Gallring
Avatar Fallback

Re: Korridorgallring pressar gallringskostnaderna

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#507884 Som vi lärde oss i tråden om gallringsmyterna: Om det inte går att göra en vettig gallring så är det ett bra alternativ att inte gallra alls.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Westan/Reaxcer pressar skogsåkare hårt av Fredrik Reuter - fre 29 jul 2016, 09:15
i Logistik, Transport
11 svar
5052 läst
av Niking     
mån 08 aug 2016, 21:51