Skogsfastigheter

Allt större andel män men färre enskilda skogsägare

4 inlägg 1978 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Allt större andel män men färre enskilda skogsägare

Fredrik Reuter  
#758787 Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att andelen män ökar i den enskilda skogsägarkåren. Samtidigt fortsätter den dystra utvecklingen med allt färre enskilda skogsägare totalt sett. 48 % av Sveriges skogar ägs idag av enskilda, privata, skogsägare. Arealen enskilt ägd skog har förvisso stigit något de senaste åren men inte alls i samma takt som ex. skogen som finns i privata aktiebolag. Mellan 2011 och 2021 har arealen enskilt ägd skog ökat 0,8 % medans arealen för privata aktiebolag har ökat med 3,6 %.

Sakta men säkert blir alltså de privata skogsägarna färre och äger dessutom allt mindre areal i relation till privata aktiebolag. Som lök på laxen minskar arealen som ägs av kvinnliga skogsägare. Mångfald är viktigt för en sund marknad och här verkar alltså både antal skogsägare, könsfördelning och arealutveckling ställt mot aktiebolag minska.

Statistiken erbjuder också att se på fördelningen per län. I diagrammet nedan kan du se hur fördelningen såg ut 2021.

1653398677_skogsagarstruktur-2021.jpg


Vidare finns statistik uppdelad på areal. Här syns en klar trend att skogsfastigheterna blir allt större. Detta syns mest tydligt för fastigheter ägda av män. På 22 år har det blivit nästan 1.000 fler skogsfastigheter i spannet 200 - 400 hektar.

1653398677_stora-skogsfastigheter-agda-av-man.jpg


Knappt 20 % av den enskilda skogsarealen (11 miljoner hektar) ägs idag av enskilda skogsägare vars areal överstiger 400 hektar. I virkesaffären särbehandlas ofta dessa större skogsägare. Man skulle därför kunna säga att den areal i Sverige som kan verka för ett högre virkespris är 38 % idag. Sveaskog plus privata aktiebolag äger idag tillsammans 34 %.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Allt större andel män men färre enskilda skogsägare

Fredrik Reuter  
#758788 Missade en bild som visar en prognos på antal privata skogsägare om dagens trend håller i sig. Den visar faktiskt att kvinnor och män möts i antal om ~98 år och om 100 år finns det bara drygt 120.000 privata skogsägare i Sverige.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Allt större andel män men färre enskilda skogsägare

Mellberg  
#758834 Detta är ju sveket mot det enskilda skogsägandet i ett nötskal och nuvarande jordförvärvslag, verkar vara ett slag i luften helt enkelt.

Att AB bolag får köpa privata skogsfastigheter rätt av är ett underbetyg till våra länstyrelser, men ingen bryr sig, verkar det som.

Om det är män eller kvinnor som äger privatskog går väl egentligen på ett ut. Men att samhället i stort godkänner att bolag som (SCA, STORA och HOLMEN, mfr) kan köpa upp enskilda skogsfastigheter utan att avträda motsvarande arealer till privat ägande, är stötande.

Alla inser ju att privat ägande alltid borde föredras i en demokrati. Men Staten(vi alla) tycker tydligen annorlunda. Vad säger S och C i denna fråga egentligen? Vad MP och V tycker vet de flesta redan. :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Allt större andel män men färre enskilda skogsägare

Hema  
#758916
Fredrik Reuter skrev:Missade en bild som visar en prognos på antal privata skogsägare om dagens trend håller i sig. Den visar faktiskt att kvinnor och män möts i antal om ~98 år och om 100 år finns det bara drygt 120.000 privata skogsägare i Sverige.

O vad gör det om 100år? :)

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).