Skogsfastigheter

Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

8 inlägg 9080 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

Fredrik Reuter  
#328736 Hej,
Det var lite oväntat utfall får man väl ändå säga. Har han förankrat det hos chefen? :wink:

Det skulle vara kul om vi kunde sparka igång denna fråga igen. Den har ju diskuterats i flera trådar genom åren och det är en intressant fråga.
Personligen är jag lite kluven, generellt är jag för fri marknadsekonomi, fast här tvekar jag lite.
Jag tror inte det blir bra om man bara släpper in AB i nuvarande utformning. Risken är överhängande att konsortium bildas för att placera pengar.

20 år framåt kanske det då bara finns typ 200 skogsfastigheter á x antal 1000 hektar efter omarronderingar.

Tanken är annars god utifrån ett gräsrotsperspektiv, och jag skulle kunna tänka mig att äga skog i AB själv, men det känns som att det kanske måste till en hel del restriktioner för att inte nuvarande system ska krascha och då riskerar restriktionerna att hämma fördelarna med AB... :surp:

Jag tror det trots allt är viktigt att se vilka krafter i kapital man släpper lös om man släpper in AB i skogsfastighetsvärlden, eller vad tycker du?

Avatar Fallback

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

Hema  
#328737 Jag är dåligt insatt i frågan, men visst finns det iaf sågverk som äger skog. Så vad är det som hindrar någon att köpa ett sågverk för att sedan köpa upp mark? Kanske finns det någon restriktion hur mycket ett sågverk får äga eller om det har o göra med sågverkets godkända kapacitet?

Men jag håller med Fredrik att man får nog va lite försiktig, för annars kommer det bara vara våra marker som kommer vara värda att bevaras och då sitter vi i skiten. Fin skog, men får inte röra den..

Användarvisningsbild

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#328739 Jo, jag vet att frågan varit uppe tidigare.

Ett grundläggande problem är ju att reglerna för aktiebolag och enskilda företag skiljer sig en hel del. Där borde ju staten se till att reglerna blev betydligt mer harmoniserade än idag.

Ett annat problem är ju de höga fastighetspriserna.

Slutligen så växer inte pengarna på träd, de växer i dem... :wink:
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

Fredrik Reuter  
#328741 Ja, i princip kan man säga att frågan gäller 50% av skogen i Sverige, den som ägs av privata skogsägare. Den andra halvan (den du avser Hema tror jag) är bolagsskog och kyrkans domäner och det är skog som mycket länge varit bolagsskog alt sk kronskog, statsskog mm som bolag sedan kommit över. När sådan blir till salu kan man starta ett AB och vara med och bjuda, tyvärr brukar det bli rätt dyrt, och det är delvis detta jag menar att risken blir med resterande 50% om det inte sköts rätt vid en ev lagändring.

Avatar Fallback

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

TheJo  
#328753 Skulle gissa att det skulle bli på samma sätt som när diverse saker ska privatiseras.
Som skolorna t.ex. "vi trodde ju det var pedagoger och intresserade lärare som skulle starta skolor".

Sen får man väl tycka vad man vill om det. Jag tror iaf inte det kommer gynna de lantbruksföretagen han pratar om.

Hemma räcker det med att vi har Akademieförvaltningen med alldeles för stor plånbok :roll:

Användarvisningsbild

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

JörgenO  
#328754 Nuvarande jordförvärvslag har tre huvudsyften:
1-främja sysselsättning och boende i glesbygd
2-förenkla omarrondering (Dalarna?)
3-behålla balansen mellan olika ägarkategorier

Punkt 3 kan förklaras enligt "När det gäller påverkan på skogsbruksfastigheter, inskränker jordförvärvslagen olika ägarkategoriers möjlighet att förvärva mark. Detta sker främst genom att juridiska personer totalt sett inte tillåts att utöka sitt markinnehav, vilket begränsar scenariot att några få stora markägare köper upp väldigt stora arealer och bildar allt större fastigheter. Vidare innebär lagen att skogsbolagen i de flesta fall bara kan köpa till mark när det sker i samband ett markavstående på annan plats. De fastighetsregleringar som görs av dessa borde då i första hand vara i syfte att förbättra bolagens markinnehav och leda till en bättre arrondering eller andra vinster ur skogsbrukets eller naturvårdens synvinkel. Eftersom aktiebolagen i högre grad än andra köpare använder sig av fastighetsreglering när de köper skogsmark, har deras köp också en större påverkan på fastighetsindelningen."

Ovan citat är från
http://www.lantm.lth.se/fileadmin/fasti ... eander.pdf

Jag tycker det är bra att AB inte får nettoköpa skog i Sverige.

Användarvisningsbild

Re: Bucht vill låta aktiebolag köpa mark

Bredsjön  
#460686 Lyfter denna tråd lite...

Jag tycker det är en bra idé att AB får äga skog. MEN, då i så fall ENDAST FÅMANSBOLAG som redovisar enligt kontantmetoden och har en omsättning på under tre miljoner. Då finns ingen risk att storspelare går in och köper upp all skogsmark via AB.

Ägande i AB skulle göra att de stora mängder skattade medel som idag sitter bundna i de enskilda firmorna (för att möjliggöra positiv räntefördelning), skulle kunna frigöras och komma ut i rullning. Detta skulle kanske kunna ge en bra skjuts till ekonomin i Sverige :-bd (Den som vill kan ju fortfarande låna ut pengar till sitt AB...)

Nu när skatt på utdelningen i fåmansbolag ska ändras till 25 procent istället för 20 så är skillnaden bara ca 3,5 procent mindre mot brutto vs den som idag är passiv näringsidkare och hamnar under statlig inkomstskatt . (Tot skatt ca 55% vs 58,5% i AB utd)

Det blir såklart en stor fördel för den som ligger över statlig inkomstskatt, men det lär nog vara ytterst få som då skattar ut pengarna som inkomst av tjänst.

Industrin skulle kanske också få lite jämnare flöde då folk kan avverka när det är dags utan att behöva oroa sej för en skattesmäll.

Sen behövs det ju nåt bra sätt att dela isär bebodda fastigheter med taxkod 120. I avseende privatbostad och näringsdel. Så man inte blir förmånsbeskattad för boendet.

Det var några tankar så här kvällskvisten... :smile:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).