Skogsfastigheter

Gården överlämnad

14 inlägg 5709 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Gården överlämnad

Skogstomte  
#288246 Med visst vemod men med stor lättnad har jag nu lämnat över gården till min bror. Det ständiga tänkandet och oroandet är över. Jag slipper ha ont i magen när det blåser, snöar, isregnar eller ännu hellre för vad tjänstemän får för sig när de studerar ens verk utan min vetskap, många gånger på ett kontor någonstans långt bort. Slipper bli invald i styrelser mot min vilja, slipper bli förbannad på folk som tar sig friheter. Behöver inte hugga baggaträd mitt i sommaren.

Jag har Skogsforum att tacka för mycket. För alla för givande stunder på forumet. En sak är säker - det finns gott om bra folk på Skogsforum. Sköt om er. Det ska jag göra nu...   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#288247 Helt rätt, är det inte roligt så finns det annat att pyssla med. Lycka till!

Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

rikard_e  
#288248 Känner man som du gör så låter det som en lättnad att du kan släppa taget om det.
Hoppas du du hittar något annat att pyssla med!

Tackar dig för dina bra inlägg och din tid här. Ta hand om dig!

Användarvisningsbild

Re: Gården överlämnad

Skogstomte  
#288249 Tack, era ord värmer!

Jag har heltidsjobb (som jag haft under hela min tid som skogsägare), en underbar sambo, bonusbarn på väg hit och en gammal kåk så jag lär inte gå sysslolös inom överskådlig framtid :)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Gården överlämnad

machonisti  
#288251 Lycka till i valet av väg.

OBS!

Det ÄR tillåtet att logga in på skogsforum fastän man lämnat över gården till brorsan. :wink:

Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

haggloader  
#288274 Kan du berätta lite om hur övertagandet gick till, för jag antar att det blev lyckat?

Användarvisningsbild

Re: Gården överlämnad

Skogstomte  
#288280 machonisti: Blir nog svårt att låta bli :) :)

haggloader: Det började förra året då jag talade med brorsan vad jag tyckte och kände. Han var väl inte överlycklig men vi sa att vi måste prata med någon och vi bestämde att vi inte för allt i världen skulle bli osams. Vi tog kontakt med konsulten vi hade -99 när vi övertog gården från föräldrarna, en bra man som varit både guide och jurist på samma gång.

Under vintern/våren har vi träffats hos konsulten några gånger och diskuterat olika möjligheter och från detta skulpterat fram formerna för överlåtelsen. Strax innan semestern var vi klara men beslöt att vänta tills efter semestern för att spara problem - man vill ju helst tala med ordinarie personal hos alla som ska kontaktas. Nu i veckan var vi inne och skrev under alla papper.

Så här ser lösningen ut:

Det fanns lite slantar på gårdskontot. Dom delades rakt av.

Inventarier och maskiner värderades enligt "Blocket-metoden", alltså vi kollade runt på blocket och fick fram ungefärliga siffror som vi sänkte något då prutmån brukar ingå. Han köpte min halva av inventarierna rakt av.

Då jag sa att jag kunde nöja mig med taxeringsvärdet för min halva föreslog konsulten gåva istället. Det heter så om man håller sig under taxeringsvärdet. Han räknade av skatten som skulle falla ut och drog av det från gåvovärdet. Jag fick lika mycket men brorsan slapp betala skatten. Men han åker på skatten ifall han skulle sälja istället.

Betalningen sker med en revers. I princip lån från mig till brorsan. Ränta löper som på ett lån till en bestämd eller indexerad ränta.

Jag hade kanske kunnat klämma ut någon krona mer men till resultatet av en massa skatt och kanske till priset av osämja. Det är det inte värt tycker jag. Brorsan tar över utan att låna upp en masse på banken. I mitt tycke en god lösning.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Gården överlämnad

machonisti  
#288288 Bra gjort skogstomte!!!

Menar inte att avyttringen i sig var bra gjort utan att våga ändra ett mönster. Viktigaste är att alla mår bra.

Strongt!!

Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

haggloader  
#288302 Låg det en uppdaterad och välgjord skogsbruksplan som grund till taxeringsvärdet

Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

jannee  
#288303 Helt rätt att "sälja" för taxeringsvärdet oberoende hur "lågt" det än var. Varför skinna brodern, du kan ändå inte ta något med dig när du en gång vandrar vidare.
Eftersom ni nu båda är nöjda kommer ni med största sannolikhet att fortsätta med era goda relationer.
BRA GJORT, detta hedrar dig verkligen.

Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

Stante  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#288304 Det är riktigt trevligt läsning när syskon kan komma överens så. Jag tror säkert era föräldrar är stolta över att ni kunde komma överens på detta viset.

Användarvisningsbild

Re: Gården överlämnad

Skogstomte  
#288314 Om man ska bli lite filosofisk så består ju livet av en lång rad förändringar. Desto bättre man kan hantera dessa, desto bättre borde livet i sig bli. Det är vad jag tror på.

machonisti: Tack, det känns redan en lättnad här.

haggloader: ja och nej, det fanns en uppdaterad skogsbruksplan, högst tre år gammal. Taxeringsvärdet sätts ju av Skatteverket. Vi justerade dock ned det eftersom det gjorts en större avverkning nyligen och ingen återplantering är gjord ännu. Då kunde vi använda planen som stöd.

jannee: det beskriver väldigt bra hur tänket har varit.

Stante: ja, vår mor som är den enda i livet numera av våra föräldrar sa "bara ni är sams" så hade hon inget mer att tillägga.

Om man skulle våga sig på lite råd till andra som känner likadant:

* Gå inte för länge under förhållanden som inte känns bra.

* Prata med varandra innan det går för långt. Anklaga inte den/de andra utan förklara hur du känner. Då är det lättare att nå acceptans.

* Ta hjälp. Hör gärna efter på byn om ni inte känner till någon bra konsult. Våga byta konsult om ni inte klickar. Det är ändå ett lågt pris. Ta hjälp även om det inte går hela vägen till ett överlåtande eller försäljning, så att man har riktig information att värdera.

* Bli inte småsnåla. Lätt att de känslorna smyger på så se upp.

* Tänk på den som ska driva gården vidare så att han eller hon får rimliga förutsättningar.

* Gammal skit räknas inte. Har man inte tagit upp det innan så är det preskriberat.

   TS
Avatar Fallback

Re: Gården överlämnad

haggloader  
#288316 Om man använder rätt rådata från den uppdaterade skogsbruksplanen och skriver in det till skatteverket och justerar för taxeringsvärdets kvot blir det en riktigt bra värdering. Det är skogsstyrelsen som tar fram värderingsmodellen till skv.

Användarvisningsbild

Re: Gården överlämnad

Skogstomte  
#288333 Det är sant haggloader. Vi gjorde det enkelt för oss och räknade av istället. Förr eller senare får man ju ändå skriva till skv och ändra, de beräknar ju bara tillväxt, inte avverkningar.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).