Skogsfastigheter

Grannfejd över väg, hur göra?

14 inlägg 7410 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Grannfejd över väg, hur göra?

JD_1110  
#192761 Ja, ibland händer det som man inte vill ska hända, grannfejd.

Det är nämligen så att en granne har en väg som går över vår mark (mellan två beteshagar med stängsel på båda sidor) utan servitut eller motsvarande som dock ger denne en kortare utfartsväg än utfarten på egen mark. Vägen ger inte oss någon fördel utan vi har låtit den vara då den användes av den tidigare grannen för att lättare komma åt beteshagar belägna i den riktningen. Dessa beteshagar är sedan länge borta och nyttjanderätten är således inte aktuell längre.

För ett tag sedan fick grannen för sig att rusta upp vägen på vår mark vilket innefattade att grusa upp vägen och gräva diken. Ingen fara med det men problemet var hur det utfördes. Diket grävdes mycket närma våra stängselstolpar så att de blev instabila samtidigt som stängslet skadades och en bagge han rymma ut innan det uppdagades. Dessutom dumpades massorna i vår åker med hänvisning att det är allmän praxis att dumpa massorna på plats, även i någons åker vilket omöjliggör betesputsning. När detta uppdagades krävde vi självklart att stängslet skulle repareras och att massorna skulle forslas bort, att allt skulle återställas till ursprungligt skick helt enkelt.

Tyvärr ansåg inte vår granne att det skulle behövas och inget har hänt trots upprepade påtryckningar. Eftersom vägen inte innefattas av några servitut eller liknande och ej heller kan kopplas till nyttjanderätt funderar vi på om vi helt enkelt kan stänga av vägen?

Finns det någon lagstiftning som hindrar oss?

Vad har vi för alternativ, grind?

Har grannen rätt?

Andra tankar?

Problemet är väl grannsämjan men vi anser att det är vår grannes fel och att denne ska visa intresse i att lösa frågan, annars känns den inte så mycket värd.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

machonisti  
#192762 Grannen har fel!

Fördel: ordentlig väg även för dig?

Nackdel: massor och stängselproblem!

Lösning: skaffa fram behövliga paragrafer, dokumentera det som skett med bilder datum osv, sök efter lämplig advokat ,alltså hela baletten. Kontakta grannen, påvisa rätt och fel och framför dina önskemål. Skramla med arsenalen ifall motstånd dyker upp.

Grannsämjan: menar du att det han gjort är grannsämja?

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

JD_1110  
#192765 Känns bra att få lite stöd. Har själv lite svårt att förstå varför det har blivit som det blivit. På något vis känns det ganska nonchalant att se vår mark som sin egen och se det som en rättighet att få göra hur som helst. Värt att notera är att om grannen meddelat dennes intentioner och diskuterat detta med oss skulle vi kunna hjälpt till men nu känner vi mer att detta kan liknas vid egenmäktigt förfarande då de faktiskt grävt och lagt massor på vår mark. Gruset hade han nämnt innan och det tyckte vi var helt okej då vägen helt klart hade begränsad körbarhet.

Fördelen med bättre väg är egentligen ingen riktig fördel då vi inte har någon som helst användning för den plus att den teoretiskt skulle kunna användas som åker = generera bete och bidrag från Bryssel.

Vi har erbjudit att sätta upp två grindar och "binda ihop" de två åkrarna för att slippa stängselproblemet. Det var dock inget som uppskattades då det skulle förstöra värdet av en kortare körväg. Färist kom också upp men det tyckte grannen var för dyrt...

Funderar på att anlita en grävmaskin för att ta bort massorna och skicka fakturan till min granne. Känner mig inte jättesugen på att dra det hela vägen till rätten då det rimligen borde vara ganska uppenbart och jag ändå tror att det ska gå att nå en lösning även om det just nu känns ganska avlägset.

Angående grannsämjan så har jag faktiskt inte sett det på det sättet men det

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#192768 Varför inte slå ihop åkrarna UTAN grind? Sätt upp varningslappar så han inte kör rätt in i staketet bara.

Om han har utfart på egen mark, så be han vänligt men bestämt att använda den då!

Användarvisningsbild

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

loppan  
#192769 Man får för det första inte under några som helst omständigheter bumpa grävmassor på annans mark utan dess medgivande.
Kör grävmaskin själv och vet vilket jävla liv det kan bli.
Finns det dessutom inget servitut eller nytjanderätts avtal på vägen registrerat hos lantmäteriet så är det glasklart.
Bygga olovlig väg på annans mark är olaga intrång.
Detta är juridiken,sen kan man ju se igenom fingrarna om den inte stör eller om man har nytta av den själv.

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

JD_1110  
#192770
loppan skrev:Man får för det första inte under några som helst omständigheter bumpa grävmassor på annans mark utan dess medgivande.
Kör grävmaskin själv och vet vilket jävla liv det kan bli.


Det intressanta med detta är att grannen bedriver grävmaskinsverksamhet och verkar helt ha missat denna punkt. Vi sade till grävmaskinisten (en anställd) medan han jobbade att han minsann får ta bort massorna (hade inte upptäckt stängselproblemet då) varpå han svarade "det får jag kanske" men det blev inget med det.

Ja utan grind hade varit det smidigaste men jag tar upp de punkter som vi har försökt att medla med i processen (utan resultat).

Ska jag vara ärlig så är jag inte säker på att min granne förstått att han på ett eller annat vis kört på vår väg på nåder under dessa år och kanske borde visa ödmjukhet istället för nonchalans. På något vis försöker vi vara tillmötesgående med grind osv för att undvika att bomma igen men det finns med som ett alternativ.

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

valmet862  
#192781 bomma igen o gör vägen till åker,det skulle jag göra om jag var du om grannen ändå inte har nån vägrätt så är det ju bara att ta bort vägen,grannsämjan verkar ju ändå inte vara ömsesidit :?:

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#192788 Du kan alltid slå en signal till Lantmätaren för att kolla (om du inte redan gjort det) så att det inte finns någon sur gammal rättighet liggande. Passa på att fråga om grannen ev. skulle kunna få officialservitut om vägen passat mycket bättre än någon annan väg. Osannolikt om han har egen utfart till allmän väg förstås.

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

JD_1110  
#192792
Mangan skrev:Du kan alltid slå en signal till Lantmätaren för att kolla (om du inte redan gjort det) så att det inte finns någon sur gammal rättighet liggande. Passa på att fråga om grannen ev. skulle kunna få officialservitut om vägen passat mycket bättre än någon annan väg. Osannolikt om han har egen utfart till allmän väg förstås.


Har pratat med lantmäteriet och så vitt de kunde se fanns det ingenting skrivet. Ett officialservitut känns som du säger väldigt osannolikt och ett avtalsservitut känns ganska avlägset i nuläget...

valmet862 skrev:bomma igen o gör vägen till åker,det skulle jag göra om jag var du om grannen ändå inte har nån vägrätt så är det ju bara att ta bort vägen,grannsämjan verkar ju ändå inte vara ömsesidit :?:


Börjar bli mer och mer inne på det spåret även om det inte är så jag "brukar" göra. Gillar lösningar där båda kan vinna något men här känns det en aning svårt.

Testade grindar nu för skojs skull, funkade inget vidare då de tydligen inte stängs...

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#192793 Hänglås på grinden? ;)

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

Runtorparen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#192819 skulle tveklöst sätta upp en grind och sen en lapp att grinden ska vara stängd till stängslet är åtgärdat för att djuren inte ska smita. ökar förståelsen till varför du har satt upp den och att den faktiskt har en funktion och inte ar för att irritera.
i annat fall så kan du ju alltid ställa en vagn eller redskap i änden på vägen till han fixar de. flyttar han de så är de egenmäktigt förfarande.

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

Tall  
#192832 Nu ska ni vara snälla :lol prata med honom och red upp de på en kopp kaffe .

Avatar Fallback

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

JD_1110  
#192937 Fixade en skylt med "Djur på bete" men det hjälpte tydligen inte heller...

Kaffet är kanske något att testa på, har faktiskt försökt att bjuda in min granne för diskussion men utan att denne dykt upp. Lockar jag med kaffe och kaka kanske han kommer. Gillar att det också kommer "snälla" kommentarer. Inser dock att jag inte har någon stor anledning att vara snäll tillbaka mot min granne efter dennes beteende men jag må nog vara lagd åt det hållet.

Har flyttat djuren till en annan hage nu men det innebär att jag måste transportera hö dit då betet inte räcker längre och mitt höloft inte direkt angränsar till den hagen. Kan inte riktigt lämna gården annars då grinden inte stängs och jag inte vill riskera att de springer ut.

Måste också tacka jättemycket för alla svar, de har gett mig ett bredare perspektiv helt klart.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Grannfejd över väg, hur göra?

machonisti  
#192944 Lösningar skall väl inte sökas från "over there" men det ger en vink av hur världen utan allemansrätt ser på trådproblemet.
is.jpg

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).