SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmiljö och Trädlära

Besök i Björn Ferrys 160-åriga skog

2 inlägg 1807 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Besök i Björn Ferrys 160-åriga skog  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#861564 Förra veckan åktre jag runt i Västerbotten och var bl a i trakterna av Storuman. Jag passade då på att träffa en av våra skogsforum-medlemmar och trogna poddlyssnare: Björn Ferry. Han var med i ett avsnitt av vår podd (avsnitt 134 av Skogsfredag, 7 oktober 2022) där han berättade om hur han blev skogsintresserad och skogsägare.

Vi gick runt och tittade lite på en planerad gallring i växtlig tallskog där Björn konstaterade att rotnettot blir allt bättre. Vi tittade även på ett 46-årigt gran-björkbestånd som såg ganska skraltigt ut när Björn köpte skogen men efter en röjning och en gallring så ser det nu riktigt vettigt ut. Granarna växer bra och Björn konstaterade att trädhöjden indikerar ett betydligt högre ståndortsindex än vad som står i planen. Långsluttning med rörligt markvatten matar kubik även på dessa breddgrader.

Det mest intressanta var dock att gå runt i en 160-årig gammelskog med höga naturvärden. Två rejäla avdelningar av denna skog har lösts in med biotopskydd med tillhörande ersättning, vilket enligt Björn är en vettig affär. Han har annars en produktionsinriktad syn på sitt skogsbruk. Det är en verksamhet som ska ge ekonomisk avkastning men där det finns höga naturvärden är han och Heidi intresserade av att bevara dem. Därför har de ansökt om att skydda ytterligare några hektar av den 160-åriga skogen men än så länge ser det ut att vara knapert med medel för ytterligare biotopskydd.

1731422606_björnferry-lunglav.jpg


Det aktuella området anmäldes först för slutavverkning efter förvärvet 2015. Det blev ingen reaktion från Skogsstyrelsen i samband med avverkningen utan det var när Björn själv gick runt för att snitsla upp aspar och andra träd som skulle sparas, som han uinsåg att den här skogen var speciell. Histiriken verkar vara skogsbrand för ca 160 år sedan och sedan har det kommit upp asp, björk, gran och en del tall. Granen har tagit över det mesta av herraväldet men en del gigantiska aspar finns i beståndet. Runt de större asparna och björkarna har Björn ringbarkat granarna med motorsåg för att ge lövträden ytterligare livsutrymme och lite längre liv. I beståndet finns också en och annan sälg med tjocka lager av lavar (lunglav bl a) och det finns längst ner i sluttningarna en hel del gran som är både grov och lång. Mycket död ved p marken och ett rikt fågelliv. Området andas nyckelbiotop så det skriker om det!

1731422606_björnferry-jätteasp.jpg


Passion för fåglar
Björn verkar ha ett stort intresse för fåglar. Han hör och ser en massa olika arter och han berättar att det finns tretåig hackspett i det här området. Ett duvhöksbo ser vi också och flera gånger större hackspett. Just när det gäller hackspettarna så ligger Björn på en lite högre nördnivå än vad gemena skogsägare troligtvis gör. Det finns som sagt tretåig hackspett i området och på många ställen kan man se de karakteristiska, horisontella ringarna en bit upp i olika trädstammar. Framför allt på granar. Ringarna anses vara tydliga indikatorer på att det finns tretåig hackspett och därmed finns en stor risk (beroende på hur man ser det) att skogen är skyddsvärd och inte kan avverkas. Har man tur så kan man då som Björn få lösa in till biotopskydd mot en vettig ersättning men har man otur så finns inga pengar i stadsbudgeten för sådan inlösen samtidigt som man fortfarande är förhindrad att avverka.

Forskningsprojekt med hackspetts-DNA
Björn har en teori om att även större hackspett kan göra liknande hack-ringar runt trädstammar som den tretåiga gör. För att testa denna tes försöker han samla in DNA från dessa hackmärken. DNA som en forskare sedan kan analysera och bedöma som antingen tretåig eller större hackspett. Utmaningen är att medelts "topsning" lyckas extrahera DNA men det har lyckats i några fall och arbetet går vidare. Vi får hålla oss uppdaterade om resultatet då det är klart intressant.

1731422606_björnferry-tretåig.jpg


Här nedan finns några bilder från Björn och Heidis gammelskog och det var en intressant upplevelse att gå runt där. Man kan möjligen ana någon gammal mossbeväxt stubbe och kanske fanns det grova tallar som överlevde skogsbranden för 160 år sedan och som därefter har avverkats. Men bortsett från ringbarkade granar runt megastora aspar så går det inte att se några spår av mänskligt skogsbruk i den här skogen.

En mycket intressant eftermiddag i en speciell skog och i mycket kunnigt sällskap😁



   TS
Avatar Fallback

Re: Besök i Björn Ferrys 160-åriga skog

Bjärven  
#861573 Kul med besök!
Gallringen är igång, dom har hunnit hälften redan.
Medelstam 0,08.
Gallringskvot 0,86.
Bara stickvägsgående, inga slingerstråk.
Uttag ca 55 m3fub per hektar.
Kvar står 1200 stammar per hektar.
Planterad tall med inslag av självsådd gran, enstaka björk.
38 år gammalt.
Övrehöjdsträden drygt 15 meter redan!
Stod ca 200 m3sk per hektar innan gallringen.
Inte dåligt för Lappland!

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Vreten skogsvagnar
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).