Skogsmiljö och Trädlära

LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

11 inlägg 1736 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Skogsvaktaren  
#853399 Regeringen har idag presenterat utredningsdirektiven till artskyddsutredningen som annonserades tidigare i somras. “Tyvärr saknas fortfarande tydlighet om ersättning och översyn av bestämmelserna kring fåglar som försvårar skogsägarens långsiktiga arbete med att bruka skogen för nästa generation”. Säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning
https://via.tt.se/pressmeddelande/35834 ... NjKQPcf5AQ



   TS
Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Skogsvaktaren  
#853401 Liberalerna strular kring uppluckrat artskydd

”Myndigheternas ingrepp i enskildas rådighet över sin egendom måste vara förutsägbara och skäligt kompenserade. Verktyg för att skydda den biologiska mångfalden behöver vara mer ändamålsenliga än dagens artskydd,”, fyllde klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i. På X skrev hennes partikollega Elin Nilsson ”Nu styr vi upp artskyddet. (…) Liberalerna värnar äganderätten, rättssäkerheten och miljön”.
Beskedet togs väl emot bland skogsägarna men Liberalerna talade med kluven tunga. Partiet har i ett halvår både motarbetat utredningens tillkomst och insisterat på att den ska skötas av den liberala delen av departementet. Ända in i det sista strulade L våldsamt om petitesser som formuleringar i pressmeddelandet.
Trots både Pourmokhtaris och Nilsson utfästelser i offentligheten talar arbetet bakom kulisserna starkt för att L inte vill ha några ändringar i artskyddet. I alla fall inte i den riktning skogsägarna och resten av regeringen vill se. Partiet ska dessutom få tacksamt stöd i kampen mot ett nytt artskydd av ett av Pourmokhtaris departementsråd. Han har tidigare varit miljöpartistisk sakkunnig åt Åsa Romson (MP) när hon var minister, men har nu en opolitisk anställning på departementet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Torbjörn Johnsen  
#853410 Har du någon källa till texten?

Avatar Fallback

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Sommar  
#853579 Detta hörts från flera håll den senaste tiden. Riktigt dåliga bestämmelser för skogsbrukets del. Man skulle kunna skriva flera A-4 med uppradade negativa konsekvenser, inte bara för skogsbrukare utan också för landets, landsbygdens, ekonomins, klimatets, den gröna omställningens skull. Har det gjorts en konsekvensanalys?

Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Skogsvaktaren  
#853585 https://www.nwt.se/2024/08/24/regeringe ... ksMMJ9I4uQ
I juni utlovade regeringen lättnader i artskyddet. Äganderätten skulle stärkas och bara de mest skyddsvärda arterna skulle – mot ersättning – få hindra skogsbruk. ”Stopp för knärotsaktivismen”, skrev landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) glatt på Facebook.

Knärot är en av landets vanligaste orkidéer. Då den är både lätt att känna igen och fridlyst har den blivit ett tacksamt verktyg för den som vill lägga krokben för skogsbruket. Även om det finns fler arter som ställer till det. Allt från svampen bombmurkla till tjäder.

Beskedet om lättnader i vissa delar av artskyddet togs väl emot, men Liberalernas strulande bakom kulisserna skvallrade om att skogsägarna inte kunde pusta ut. L hade under lång tid motarbetat en utredning, och i det fall den ändå blev av ville partiet ha kontrollen. Och så blev det. L förefaller ha fått fria händer att bemanna utredningen med personer utan synbart intresse av de lättnader Moderaterna och Kristdemokraterna så länge talat om.

I utredningen finns till exempel en kvinna som tidigare arbetat för Naturskyddsföreningen men nu är på Naturvårdsverket. Hon har bland annat varit delaktig i myndighetens motstånd mot att Cementa skulle ges förnyat tillstånd att bryta kalk på Gotland.

Det finns även en tjänsteman som varit inblandad i det så kallade bombmurklemålet, rörande en skogsägares dispensansökan för avverkning i ett område med bombmurkla. Mannen motsatte sig att ge enskilda skogsägares intresse generellt företräde framför det allmänna intresset att skydda fridlysta arter. Han ville snarare se en bedömning från fall till fall, alltså fortsatt osäkerhet eftersom varje skogsägare då fick kämpa för sin rätt.

Tredje namnet känns igen från arbetet som ledde fram till tolkningen att skogsbruk inte får störa fåglar ens på individnivå. Av de tolv domar praxis bygger på kommer åtta från den underrätt där kvinnan är chefsrådman. Fem av dem har hon själv avkunnat.

Vad som är utmärkande för dessa är att domskälen, som till skillnad från domslut inte kan överklagas, går långt utöver vad som målet egentligen rör. I dessa utvecklar kvinnan en egen långtgående syn på artskyddets omfattning. Domskälen ligger sedan till grund för praxis om individskydd för fåglar.

Hon har också varit delaktig i den hårt kritiserade artskyddsutredningen som leddes av samma L-politiker som nu leder den snart lika kritiserade miljömålsberedningen. Då bortsågs från regeringens direktiv och man hittade på egna förslag som blivit mycket kostsamma för skogsägarna.

Direktivet att stärka äganderätten kokades ner till förslaget att få sina rättegångskostnader ersatta vid process mot staten. Det är därför en provokation att regeringen skriver att nuvarande utrednings förslag skall utgöra ett komplement till artskyddsutredningen som fortsatt bereds i regeringskansliet.

M och KD har gett L kontrollen över en utredning som från början är dömd att misslyckas med att åstadkomma de lättnader som utlovats. Att sätta bocken som trädgårdsmästare är ett svek mot borgerliga väljare.

   TS
Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Skogsvaktaren  
#853586 Citat från ATL, Anna T

Tillkännagivandet understryker det delar av regeringen kampanjade hårt för innan valet: att dagens tillämpning av artskyddsreglerna medför orimliga konsekvenser för både markägare och samhället i stort. Andra delar av regeringen var inte lika tydliga i frågan, som Liberalerna. Kan det vara så att det fortfarande pågår hårda förhandlingar mellan de båda främst berörda departementen och att det är därför konkreta handlingar drar ut så på tiden? Samtidigt har både Elin Nilsson, Liberalernas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, och inte minst klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på senare tid uttryckt sig mycket tydligt i frågan.

En alternativ förklaring till att sakpolitisk oenighet orsakar dröjsmålet kan vara att lagstiftaren insett att delar av vissa myndigheter har arbetat efter andra agendor i ett antal frågor frågor och att vårt svenska system med oberoende myndigheter i dag leder till ett försvagande av den konstitutionella lagstiftningsmakten. Det i sin tur leder till nya krav på lagstiftaren för att de folkvaldas intentioner inte ska bli överkörda av tjänstemän. I färskt minne har vi de åtgärder som vidtogs för att komma till rätta med överimplementeringen av fågeldirektivet för ett par år sedan men som ännu inte har fått någon praktisk effekt, trots ändringar i förordningstexten, men det finns betydligt fler exempel.

Detta är mycket allvarligt och handlar ytterst om demokratin. Vi väljare kan rösta fram, och rösta bort, våra politiker. Men tjänstemännen kan medborgarna varken välja eller avsätta.

Till sist ett viktigt medskick till utredningen: glöm inte utredningsansvaret då myndigheternas egna omtolkningar av artskyddet även inneburit helt nya krav på skogsägare att, i vissa fall, genomföra MKB-liknande utredningar i samband med anmälningar om fortsatt pågående markanvändning. I praktiken innebär det att skogsägare själva tvingas att ta fram kostsamma underlag för de inskränkningar de kan komma att utsättas för, återigen i strid med lagstiftarens intentioner. Det korrekta tillvägagångssättet är att staten ska visa att varje rådighetsinskränkning uppfyller kraven på legalitet, objektivitet och proportionalitet. Även riksdagen menar att regeringen tydligt bör reglera att det är staten som ansvarar för att utreda förekomst av skyddade arter i ett område, inte skogsägare

   TS
Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Älgfoderodlare  
#853598 Är inte detta så typiskt för vår svenska mentalitet o förutsägbarhet i "Mellanmjölkens rike" ! ? Att, när vi tror oss vilja göra det rätta o uppnå förlikning / samförstånd, så blir konsensus det rakt motsatta ! En ökad polarisering o därmed ökade kostnader för alla. O, har vi råd med att skapa kostsamma konflikter, som inte blir vare sig konstitutionellt eller samhällsnyttiga för nåndera parten ?
Nu finns det ju en grund till allt detta, o det borde väl vara utredarens främsta utgångspunkt, att visa på just den !

" - Samförstånd ? - sa Bill. - Omöjligt ! - sa Bull !"

Avatar Fallback

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Bosse1  
#853607 Vad skulle du själv tycka om ditt "riktiga jobb" blev utsatt för denna hetsjakt från div skumma organisationer.
Staten har mycket redan "I'm from the government and I'm here to help." 🥳

https://www.pellesvanslos.se/kattaktarer/mans/

Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Älgfoderodlare  
#853627
Bosse1 skrev:Vad skulle du själv tycka om ditt "riktiga jobb" blev utsatt för denna hetsjakt från div skumma organisationer.
Staten har mycket redan "I'm from the government and I'm here to help." 🥳

https://www.pellesvanslos.se/kattaktarer/mans/


Ska jag uppfatta ditt inlägg som att du tror att jag är kritiskt till vad TS redogör för ?
I så fall; - Oj, inte undra på att det finns konflikter ! Läs igen, kanske vore bra !

" - Ord missförståelse ? - sa Bill ? - Bristande språkförståelse, - sa Bull !"

Avatar Fallback

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Bosse1  
#853631 Det första är min allmänna uppfattning sen pellesvanslöslänken var till Bill o Bull, kanske skulle delat upp lite 🤔

Användarvisningsbild

Re: LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning

Skogsvaktaren  
#853639 Det är ett otroligt komplicerat rättsosäkert läge som vi har hamnat i.
Det handlar om juridiska processer från särintressen som ska överklagas genom alla mark- och miljödomstolar, miljödomstolar som vi vet är helt överarbetade med alla andra miljöprövningsärenden som ska hanteras.
Efter deras beslut eventuellt överklagas sedan till Mark- och miljöÖverdomstolen som återigen prövar och besluta om frågorna med stor tidsspillan och stora ekonomiska konsekvenser.
🤔

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).