sön 25 aug 2024, 07:18#853585
https://www.nwt.se/2024/08/24/regeringe ... ksMMJ9I4uQI juni utlovade regeringen lättnader i artskyddet. Äganderätten skulle stärkas och bara de mest skyddsvärda arterna skulle – mot ersättning – få hindra skogsbruk. ”Stopp för knärotsaktivismen”, skrev landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) glatt på Facebook.
Knärot är en av landets vanligaste orkidéer. Då den är både lätt att känna igen och fridlyst har den blivit ett tacksamt verktyg för den som vill lägga krokben för skogsbruket. Även om det finns fler arter som ställer till det. Allt från svampen bombmurkla till tjäder.
Beskedet om lättnader i vissa delar av artskyddet togs väl emot, men Liberalernas strulande bakom kulisserna skvallrade om att skogsägarna inte kunde pusta ut. L hade under lång tid motarbetat en utredning, och i det fall den ändå blev av ville partiet ha kontrollen. Och så blev det. L förefaller ha fått fria händer att bemanna utredningen med personer utan synbart intresse av de lättnader Moderaterna och Kristdemokraterna så länge talat om.
I utredningen finns till exempel en kvinna som tidigare arbetat för Naturskyddsföreningen men nu är på Naturvårdsverket. Hon har bland annat varit delaktig i myndighetens motstånd mot att Cementa skulle ges förnyat tillstånd att bryta kalk på Gotland.
Det finns även en tjänsteman som varit inblandad i det så kallade bombmurklemålet, rörande en skogsägares dispensansökan för avverkning i ett område med bombmurkla. Mannen motsatte sig att ge enskilda skogsägares intresse generellt företräde framför det allmänna intresset att skydda fridlysta arter. Han ville snarare se en bedömning från fall till fall, alltså fortsatt osäkerhet eftersom varje skogsägare då fick kämpa för sin rätt.
Tredje namnet känns igen från arbetet som ledde fram till tolkningen att skogsbruk inte får störa fåglar ens på individnivå. Av de tolv domar praxis bygger på kommer åtta från den underrätt där kvinnan är chefsrådman. Fem av dem har hon själv avkunnat.
Vad som är utmärkande för dessa är att domskälen, som till skillnad från domslut inte kan överklagas, går långt utöver vad som målet egentligen rör. I dessa utvecklar kvinnan en egen långtgående syn på artskyddets omfattning. Domskälen ligger sedan till grund för praxis om individskydd för fåglar.
Hon har också varit delaktig i den hårt kritiserade artskyddsutredningen som leddes av samma L-politiker som nu leder den snart lika kritiserade miljömålsberedningen. Då bortsågs från regeringens direktiv och man hittade på egna förslag som blivit mycket kostsamma för skogsägarna.
Direktivet att stärka äganderätten kokades ner till förslaget att få sina rättegångskostnader ersatta vid process mot staten. Det är därför en provokation att regeringen skriver att nuvarande utrednings förslag skall utgöra ett komplement till artskyddsutredningen som fortsatt bereds i regeringskansliet.
M och KD har gett L kontrollen över en utredning som från början är dömd att misslyckas med att åstadkomma de lättnader som utlovats. Att sätta bocken som trädgårdsmästare är ett svek mot borgerliga väljare.