Allt eftersom klimatförändringarna får isen att smälta i allt högre takt så blir luftfuktigheten högre och detta skapar i sin tur mer nederbörd. Forskarna har nu kunnat belägga att istäcken motsvarande 5 miljoner hektar smälter årligen vid Arktis. Ökningen av nederbörd i Sverige (med omnejd) beror på flera faktorer. När havsisen i Arktis smälter, avdunstar mer vatten från de isfria havsområdena. Detta gör att mer fukt kommer in i atmosfären, vilket leder till mer regn och snö. Ändrade vädermönster och vindar påverkar också, vilket kan föra den extra fuktigheten söderut till Sverige. Eftersom Sverige ligger nära Arktis påverkas vi mer direkt av dessa förändringar, vilket leder till ökad nederbörd, särskilt under vintern.
Forskningen som nu publicerats i Nature fokuserar på vintermånaderna av flera skäl. För det första är det under dessa kalla säsonger (oktober-mars) som de största förändringarna i havsisutbredning och avdunstning från de arktiska marginalhaven (AMS) observeras. Under denna period är avdunstningen särskilt påverkningsbar av minskad havsis, vilket leder till ökad luftfuktighet och därmed mer nederbörd i form av snö och regn. Det är också under vintermånaderna som förändringarna i atmosfäriska cirkulationsmönster, såsom jetströmmar och andra väderfenomen, har störst inverkan på nederbördsmönstren i norra hemisfären.
Forskningen tar alltså inte upp hur smältande havsis påverkar nederbörden på sommaren. Konsensus verkar dock fortfarande råda att vi får allt mer varierade och extrema väderförhållanden. Vad tror du om detta, är det något att ta höjd för? Ökade snöbrott, försämrade drivningsförhållanden?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto