Skogsmiljö och Trädlära

SLU: Bättre skördar med mer kol i marken

1 inlägg 812 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SLU: Bättre skördar med mer kol i marken

Fredrik Reuter  
#840679 En nyligen genomförd studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har visat betydande fördelar med att öka mullinnehållet i jordbruksmark. Forskningen bekräftar att förbättrad mullhalt genom tillförsel av organiskt material som djurgödsel och vallväxter kan öka kolbindningen och skördeutbytet markant. Denna kunskap kanske inte bara är relevant för jordbruket utan kan också ge viktiga insikter för skogsbruket.

Försöken vid SLU visar bland annat på att vid varje procentenhetsökning av kol i jordbruksmark så ökade skörden av majs med 16 %. Studien har pågått sedan 1956 på försöksytor utanför Uppsala. Både djurgödsel och vall verkar alltså bilda gynnsam mull som i sin tur bland annat håller vatten bättre. Något som kan vara extra fördelaktigt vid torrperioder.

Kan man applicera detta på skogen också? Närmast till hands om man pratar mull och humus är väl i så fall att lövträd generellt är fördelaktigt. Al kanske är en riktig vinnare genom att trädet också fixerar kväve i marken? Omvänt så är väl också välkänt att barr från tall och gran innehåller mycket lignin och harts och bryts därigenom ned mer långsamt.

Något som kan diskuteras vidare är om blandskogar, som nu också framhålls som fördelaktiga i och med klimatförändringarna, kanske också skulle vara bättre ur ett tillväxtsperspektiv? Och hur påverkar uttaget av GROT mull och humus i skogsmarken?

Här kan du lyssna på nyheten hos SR Vetenskapsradion: https://sverigesradio.se/artikel/kol-i- ... ar-skorden   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).