Skogsmiljö och Trädlära

LRF har funderat en hel del över strandskyddet, och kommit f

4 inlägg 662 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

LRF har funderat en hel del över strandskyddet, och kommit f

Skogsvaktaren  
#666252 Jag liksom LRF anser att dagens strandskydd hämnar utvecklingen av landsbygden speciellt här i norr och behöver anpassas.
Flera har nog någon gång lekt med tanken att bo vid vattnet i en sjönära stuga på landet. Det finns bara ett problem. Det är sedan decennier inte tillåtet att bygga längre vid vatten i Sverige. Den som äger jord/mark eller en stuga vid vatten kan inte heller bygga ut den, eller ens skaffa sig en uteplats med tak vid vattnet, utan tillstånd. Det här försurar inte bara livet för dem som äger en stranden det gör det också oerhört dyrt att skaffa sig ett hus vid vattnet för alla andra då utbudet är begränsat.
Idag står många fastighetsägare maktlösa inför övernitiska tjänstemän och handläggare på myndigheterna. Här behövs en ändrad maktbalans.
Den nuvarande svenska lagstiftningen – där strandskyddet är regel istället för undantag – saknar all sans och balans.
Strandskyddet är i praktiken en aktiv politisk diktatur åtgärd som förstör möjligheten för en redan hårt ansatt landsbygd att klara sig. Dessutom är regelverket både omotiverat och ett oproportionerligt ingrepp i äganderätten som försämrar enskilda människors livskvalitet.

Ta bort strandskyddet runt de minsta vattendragen. Små sjöar, bäckar och anlagda vatten (1 ha, eller smalare än 2 meter) saknar rimligen betydelse för strandskyddet.

Inför ett ovillkorat undantag för areella näringar. Bland annat jord- och skogsbruk behöver idag inte söka dispens för sådant som hör primärproduktionen till (exv ekonomibyggnader och stängsel). Undantaget är dock villkorat med en bevisbörda där företaget ska visa att anläggningen måste ligga inom strandskyddat område, samt att verksamheten ger en betydande inkomst. Detta missgynnar de små enheterna.

Utveckla skälen för dispens. De skäl för att få dispens idag har visat sig inte fungera på landsbygden. Därför måste de utvecklas för att ge möjlighet för både bostäder och verksamheter att utvecklas strandnära.

Strandskyddet ska vara maximalt 100 meter. Idag har många vattendrag ett skydd på maximalt 300 meter och det innebär att utveckling stoppas där man inte ens kan se vattnet, vilket LRF anser vara orimligt. Utvidgningen innebär också att det i många bygder är väldigt svårt att hitta bra platser att bygga på.

LRF anser att det är hög tid att låta landsbygden få nyttja de resurser som finns nära vatten och att detta kan ske med fortsatt miljö- och naturhänsyn. I många fall förbättras allemansrätten av strandnära utveckling och det skapar jobba och tillväxt på landsbygden.

Markägare ska också kompenseras när strandskyddet utvidgas på ett område. I övrigt ska det inte råda någon reglering.
Det är den logiska ordningen.
Det är en principiellt viktig fråga att staten inte aktivt ska motverka initiativkraft och levnadsbetingelser på landsbygd utanför storstäderna.

https://www.lrf.se/strandskydd?fbclid=I ... a7fvg2pTgY

😀   TS
Användarvisningsbild

Re: LRF har funderat en hel del över strandskyddet, och komm

Elmhult  
#667035 Ja lycka till. Stadsbor hatar landsbygdens folk och anser att de har rätt över marken de inte äger. Stadsbor är ju det våra beslutsfattare är. Och hur fan skulle det se ut om lusiga lantisar plötsligt kunde smälla upp strandkåkar hursomhelst? Nej, det går då fan inte för sig förstår du väl!?

Användarvisningsbild

Re: LRF har funderat en hel del över strandskyddet, och komm

Skogsvaktaren  
#667068
Elmhult skrev:Ja lycka till. Stadsbor hatar landsbygdens folk och anser att de har rätt över marken de inte äger. Stadsbor är ju det våra beslutsfattare är. Och hur fan skulle det se ut om lusiga lantisar plötsligt kunde smälla upp strandkåkar hursomhelst? Nej, det går då fan inte för sig förstår du väl!?


Jag anser att det är fel åsikt!
Landsbygdens folk har mer rätt till naturen och speciellt vi jord & skogsbrukare som bedriver näringsverksamhet och har äganderätt och brukanderätt enligt grundlagen.

Strandskyddet är inget annat är tvångsvis expropiering av landsbygdens folk, utan rätt till ersättning!.
Det är oacceptabelt och helt orimligt.

   TS
Användarvisningsbild

Re: LRF har funderat en hel del över strandskyddet, och komm

Elmhult  
#667069 Det är ju det jag menar. Vi på landsbygden har all rätt till vår mark. Tyvärr betyder inte grundlagen ett skit här. Lite svepskäl om miljön och så konfiskeras alltihop och grundlagen kan vi ta och stoppa nånstans lämpligt. Helt livsfarlig utveckling och ett totalt utdömande av alla som bor här. Skamligt är väl det mildaste man kan säga om det.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).