Vi bestämde oss för att kolla upp de här träden samt ytterligare några vi fått på tips efter reportaget om högsta tallen. Vi hoppas kunna hitta den högsta svenska granen (Picea Abies). Den tidigare rekordhavaren var en gran i Lekvattnet i Värmland som var 48 meter men den föll för åldersstrecket 2011. Finns det någon gran som är lika hög nu? Eller kan vi t o m hitta en gran som är 50 meter?
Jakten på 50 plus har börjat – häng med!
Mark med bolagshistorik
De mest intressanta områdena vi ska besöka har tyvärr för mycket snödjup för tillfället men i Mölnbacka några mil norr om Karlstad chansade vi på att vi kunde ta oss fram. Där fanns enligt SLU två höga punkter som stack upp. Vi hittade det aktuella beståndet i ett område som hört till Mölnbacka-Trysils gamla ägor men som idag tillhör Bergvik Skog Väst efter en resa via Uddeholmsbolaget, Billerud-Uddeholm, Stora och Stora Enso. Granbeståndet ligger inom ett 150 hektar stort område som nuvarande markägare Bergvik Skog har lagt inom ett naturvårdsavtal.
Nordamerikansk känsla - i Mölnbacka
I nedre delen av en brant stod ett gäng mäktiga granar och en hel del gamla kämpar hade fallit offer för vinden och låg nu som stora vindfällen eller lågor. Ny granskog håller på att växa in från de gläntor och beståndskanter som skapats. Området var storblockigt och det verkar finnas gott om vatten som silar över marken på sin väg neråt. Man får direkt en känsla för att de här granarna är riktigt, riktigt höga. Man får böja nacken rejält bakåt för att se upp till toppen. Några granar var dessutom rejält grova. Den grövsta vi hittade låg runt 100 cm i brösthöjd! När man tittade uppåt kronorna fick man lite känsla av nordamerikanska jätteträd från västra USA eller Kanada. Mäktigt!
Haglöfs lasermätare Vertex Laser Geo
Företaget Haglöf Sweden AB har haft vänligheten att utrusta vår "50-plusexpedition" med en avancerad lasermätare av häftigaste modell. Vi har fått låna en höjdmätare som heter Vertex Laser Geo som ska vara både lättanvänd och exakt. Efter lite enkelt testande verkade inser vi att den är lätt att använda.
http://haglofsweden.com/index.php/se/su ... r-geo/file
Lättare sagt än gjort att precisionsmäta
Nu visade det sig att det inte var riktigt så enkelt att mäta granar som är nästan 50 meter höga. ”För att man ska få bra säkerhet i mätvärden bör man mäta från ett avstånd motsvarande dubbla trädhöjden”. Alltså nästan 100 meter i det här fallet. Det här visade sig vara mycket svårt i den aktuella terrängen. Det var helt enkelt svårt att få fri sikt till både toppskott och rot med så mycket stenblock, rotvältor och smågranar i vägen. Vi lyckades komma drygt trettio meter ifrån så mätresultaten måste tas med en nypa salt. Men det vi uppfattade var att vi fick lägre trädhöjd om vi stod för nära jämfört med om vi kunde komma lite längre ifrån. Som mest lyckades vi mäta från drygt 32 meters avstånd. Detta sagt som en reservation för att vi inte kan presentera hundraprocentigt tillförlitliga mätvärden. Det kan tänkas att de uppmätta träden t o m är högre!
Både grovlek och höjd
Vi mätte några av de granar som såg ut att vara de högsta. En grov jätte hade en brösthöjdsdiameter runt 100 cm. Den granen mätte vi in på 45,5 meters höjd! Ett otroligt mäktigt och majestätiskt träd som hade gett utslag i SLUs analys av laserdata. Frågan var om det fanns något högre träd i området? Vi hittade en imponerande grupp av granar. Tre granar som växer inom en tvåmetersradie! De två som stod närmast stod inte mer än en meter isär och som sagt ytterligare en jättegran en liten bit ifrån. Den högsta av dessa granar mätte vi till 45,3 meters höjd. Granarna snittade runt 65 cm i brösthöjd vilket innebär att det på denna fläck stod tre granar som tillsammans innehåller nästan 20 m3sk virke. Ganska häftigt! Och ett bevis om något på att trädens rumsliga fördelning inte behöver vara speciellt jämn för att träden ska växa.
Sveriges rådande granrekord?
Vi kommer att åka tillbaka till det här beståndet så snart det blir lite vårligare och då tar vi med oss @Tåndemåla för att kvalitetssäkra mätresultaten. Det kanske visar sig att vi redan hittat Sveriges högsta gran (Picea Abies) med 45,5 meters höjd? Den kanske t o m blir lite högre med mer exakt höjdmätning? Det återstår att se men fram tills vi vet något annat så hävdar vi att den här Mölnbackagranen är Sveriges högsta uppmätta gran av arten Picea Abies. Har ni något exempel på ett högre träd så får ni gärna höra av er så justerar vi rekordlistan. Hur var det med volymen då? Jo, enligt volymberäknings-snurran på skogskunskap.se så håller en gran med 100 cm brösthöjdsdiameter och 45,5 meters höjd en stamvolym om ca 12,5 m3sk. Ganska imponerande för ett enda träd!
Jakten på 50-plusgranen fortsätter- Stay tuned!
Video från granexpeditionen - Del 1 hittar ni här:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto