Skogsmiljö och Trädlära

Avståndet ökar mellan stad och skog

3 inlägg 2000 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Avståndet ökar mellan stad och skog

Torbjörn Johnsen  
#493347 Debattören Edward Hollertz skriver en intressant men skrämmande artikel om hur kunskapsklyftan om skog växer hos den breda allmänheten i Sverige och hur därmed avståndet mellan "stad och land" ökar allt mer:

En undersökning genomförd av Svensk skogskommunikation (2016) visade att tätortsbor inte längre upplever skog som något relevant. Många av storstädernas unga i åldern 20–25 år kunde inte ens definiera vad en skog är. Enligt samma undersökning var till och med kunskapen om att träbaserade produkter kommer från skogen låg.

Kunskapsbrister är visserligen inget nytt. År 2002 sade den dåvarande partiledaren för Centerpartiet, Maud Olofsson, till Lantbrukets affärstidning ATL att kunskapen om skog är dålig i riksdagen. Så verkar även vara fallet i EU,


Här finns nog en del av förklaringarna till varför det ser ut som det gör idag med allt mindre förståelse för skogsbruk och allt sämre respekt för äganderätten. Skogen är inte längre en näring i de flesta människors förståelse utan bara en "miljö". Hollertz rubrik är ganska träffande:

Framtidens skog – ett helgresmål för storstadsbor


Hollertz skriver vidare om utvecklingen av naturturism för "den kreativa klassen" och hur kopplingen mellan stad och landsbygd blir allt sämre. Stockholm växer idag av "egen kraft", d v s utan nettotillskott från landsbygden. Därmed minskar kopplingen till och förståelsen för areella näringar som skogsbruk. Skogen och landsbygden blir allt mer exotisk men den ligger forftarande under de urbana människornas beslutandemakt i egenskap av deras politiska dominans.

Ett talande exempel på den här utvecklingen är att samtidigt som näringsministern pratar om skogen som viktig för Sveriges framtid så håller det MP-ledda Miljödepartementet en konferens "Folk & Natur 2017" under hösten 2017 på temat "Konsten att sprida intresse för naturen, känna igen och hitta arter och dela fynden med andra". På den här konferensen fanns representanter från alla tänkbara organisationer som har naturen som centralt fokus på ett eller annat sätt, t ex Naturskyddsförening, ornitologer, friluftsfrämjande, jakt- & fiskeorganisationer. Men INGEN representant från markägarsidan. Jag tycker att det säger allt om situationen!

Hollertz avslutar sin artikel med följande sammanfattning:

När Sveriges ekonomiska historia bottnar i skogen och stålet innebär den nuvarande skogspolitiska inriktningen att vi rör oss ut på djupt vatten. Storstadsperspektivets allt mer dominerande ställning i synen på skog får diskussionen att handla om miljö, friluftsliv och detaljer som markägares ansvar för att stigarna ska hållas fria. Men hur skogsbruket fungerar och bidrar till ett hållbart samhälle är kunskap som verkar väga allt lättare.

De sociala och ekonomiska betydelserna av skogsbruk hamnar också i skymundan när visionerna för den kreativa klassens natur- och ekoturism utvecklas i städerna av representanter för samma kreativa klass. Och samtidigt som det finns positiva värden i att utveckla turismen ska vi inte glömma varför det finns så lite fattigdom på den svenska landsbygden. Skogen byggde välståndet.


Här hittar ni hans senaste analys av den skogliga situationen.

Det finns även en tidigare artikel som handlar om skogen och som är mycket läsvärd:
Äganderätten försvagas - ett träd i taget. Läs den här.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen tis 23 jan 2018, 12:35, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Avståndet ökar mellan stad och skog

Älgfoderodlare  
#493353 ...
Senast redigerad av Älgfoderodlare sön 18 dec 2022, 05:49, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Avståndet ökar mellan stad och skog

Bosse1  
#493364
Älgfoderodlare skrev:Lite som jag sa i en annan tråd, att de hot mot vårt brukande som finns idag, behöver att vi markbrukare bör ses som eniga i den debatt som förs idag av den "onyanserade miljöstyrda allmänheten" o kallar det vi äger "våra skogar". Där våra mål med att bruka jorden, inte ses som något företagande. Oförståelsen om att många privata markbruk idag är aktiebolag, det vet knappt folk. Än värre är att det dom utnyttjar (missbrukar) på sina "helgrekreationsresor", är just det dom kallar för den miljö de tror sig själva slåss för. Men de vet inte vart den ligger. Vi vet vi som äger den, men respekteras ej i den egenskapen av det hitresta utborna. Därför kan forumets roll bli än viktigare för oss, i att framstå som en kunskapsdriven, arbetande o beslutsam samling människor som är Sveriges landsbygd. Och den skall INTE tas för given av alla !


Är du markägare så är det inte fult att vara det,men vad vet jag, markbrukare=arrendator.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).