Skogsmiljö och Trädlära

Stormen Hans

22 inlägg 5565 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Stormen Hans

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#809208 Efter stormen Gudrun gick myndigheten ut med det som. alla tyckte var självklart. Att det bara var att köra på

Användarvisningsbild

Re: Stormen Hans

Torbjörn Johnsen  
#809310 Här finns en officiell kommentar som Skogsstyrelsen gjorde i går:
https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslis ... dret-hans/

Så här skriver man ang avverknmingsanmälningar, 6-veckorsregeln och dispenser:

Enligt gällande regelverk behövs avverkningsanmälan även vid stormfälld skog för områden större än en halv hektar. Det är möjligt att ansöka om dispens från den rådande sex-veckors regeln för varje avverkningsanmälan. Skogsstyrelsen uppmanar dock till att fundera kring om det verkligen finns behov av sådan dispens innan man lämnar in en ansökan. Idag har Skogsstyrelsen i flera ärenden redan handlagt och beviljat ett antal dispenser för avverkningar i området.

- För att vi ska ha möjlighet att ge dispens behöver alla kriterierna i dispensansökan vara uppfyllda vilket inkluderar alltifrån hur undantaget kan vara till påtaglig fördel för miljön eller skogsskötseln till att inte medföra olägenheter för naturmiljön, kulturmiljön eller rennäringen, förklarar Joel Reisek, tillsynsspecialist, Skogsstyrelsen.

Enligt gällande regelverk för skydd mot skadeinsekter i skogen ska träd eller träddelar som överstiger fem kubikmeter per hektar och som riskerar att utgöra yngelmaterial för skadeinsekter vara utplockat innan den 15 juli 2024.


Det är ju ganska anmärkningsvärt att inte Skogsstyrelsen kan ge en generell dispens från 6-veckorsregeln för alla drabbade markägare kan man tycka. Det är ju inte så att hela området kommer att vara upparbetat inom sex veckor i så fall och om det är död ved man vill försäkra sig om så lär det inte bli någon brist på sådan. Med hjälp av kartmaterial bör ju entreprenörerna kunna parera och undvika (ytterligare) skador på ev kulturminnen som finns i området. När det gäller skyddsvärd biologi så är den ju redan radikalt störd i och med att det mesta av skogen redan avverkats av ovädret.

Tondövt och oflexibelt av Skogsstyrelsen i det här läget. Verksledningen behöver gripa in och "göra-om-och-göra-rätt".

Avatar Fallback

Re: Stormen Hans

Tralsmo  
#809313 Ja fick ju drygt 5000fub nerblåst i Gudrun på min dåvarande fastighet.

Åde va aldrig nåt tjafs att de skulle avverkningsanmälan innan avverkning påbörjades.

Däremot ville man att de averkningsanmäldes så de kom me i statistiken.

Avatar Fallback

Re: Stormen Hans

hfab  
#809317
Amatörhuggare 62 skrev:Å Fy Sjutton !
5000 hektar !
Då behöver man ju börja.

Pratade med en bekant på Norra idag som hävdar att det är närmare 15 000 hektar 😮

Användarvisningsbild

Re: Stormen Hans

Elis76  
#809319 Det stämmer nog bra det.
Jag har hört 20.000 hektar, men sista ordet är nog inte sagt än eftersom inventering fortfarande pågår.

Användarvisningsbild

Re: Stormen Hans

generationsskifte  
#809335 Hur många hektar blåste det omkull i Gudrun? Har bara läst siffror på hur många kubik som gick omkull men aldrig i hektar.

Ungefär 5000 fub gick omkull på denna fastigheten under Gudrun. Men det var inte den största tragedin, en nära anhörig och förebild för en annan som inte var så gammal gick bort i en olycka under uppröjningsarbetet efter stormen.

Avatar Fallback

Re: Stormen Hans

alias  
#809673
generationsskifte skrev:Hur många hektar blåste det omkull i Gudrun? Har bara läst siffror på hur många kubik som gick omkull men aldrig i hektar.

Ungefär 5000 fub gick omkull på denna fastigheten under Gudrun. Men det var inte den största tragedin, en nära anhörig och förebild för en annan som inte var så gammal gick bort i en olycka under uppröjningsarbetet efter stormen.


Man har ju sagt att den volym som blåste ner i Gudrun var ca 75 milj. m3sk och att det motsvarade ca 1 årsavverkning i landet vid den tiden. Ett normalår så ligger väl hyggesanmälningarna på i storleksordningen ca 200 000 ha. Nu höll sannolikt de drabbade bestånden i de södra delarna av landet högre virkesvolym per ha än snittet för riket under ett normalår, samtidigt så fanns det ju på många ställen kraftigt utglesade bestånd som var tvungna att avverkas för att få till någon vettig produktion för framtiden och likaså små orationella remsor som klarat vindpåfrestningarna. Det blir ju viss skillnad på direkt och indirekt påverkad areal.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).