Stad mot land, jägare mot rovdjursaktivister och riven tamboskap. Listan över konflikthärdar när det kommer till vargen kan göras lång. SVT gör ett seriöst och digert försök att komma till roten med varför det idag finns en konflikt när det kommer till främst vargen.
I programserien är en röd tråd att få följa den av EU-kommissionen utsända medlaren i Sverige - Bernard Le Roux. Han har medlat runt om i världen i många konflikter men säger att rovdjursfrågan i Sverige är den svåraste hittills. Anledningarna till detta kan vara att intressesfärerna inte tas på allvar och att frågan om främst varg är nedärvd sedan många generationer.
Serien vandrar fram och tillbaka mellan olika åsikter och försöker ge en djupare bild av den komplexa frågan. Genom detta är den väl värd att titta på om du inte redan gjort det. En intressant del är att det kan finnas en stad/land struktur där människor på gles- och/eller landsbygd inte tas på allvar i dessa frågor. Å andra sidan finns en majoritet i Sveriges riksdag om att antal vargar i Sverige bör minska. Även detta kan vara en nedärvd fråga samtidigt som att just vargen gått från i princip 0 till 460 i antal på bara 42 år.
Dagens Nyheter valde under sommaren att spinna vidare på frågan. En del av vinkel här var att Sverige, trots stor landareal per capita har förhållandevis lite varg. Vi hamnar långt efter länder som Tyskland (1500), Italien (3200), Spanien (3000), Ukraina (2500), Rumänien (2500) och Polen (1200).
Har du sett serien på SVT? I så fall, vad tyckte du? Ovanstående är bara ett axplock ur serien, du kanske hittade något annat ur serien som du anser diskussionsvärt?
Om du inte sett den så kan du göra det direkt: https://www.svtplay.se/video/35939177/d ... g-konflikt
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto