Alternativt skogsbruk, blädning och hyggesfritt

Nya trädslag ska ersätta 500 000 hektar barkborreskog

3 inlägg 1194 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nya trädslag ska ersätta 500 000 hektar barkborreskog

Torbjörn Johnsen  
#819741 I Tyskland har 500 000 hektar granskog avverkats på grund av tork- och barkborreskador. Vilka trädslag ska man nu välja när ny skog ska växa upp?
Tidningen Norsk Skogsbruk gjorde några intressanta artiklar från Tyskland tidigare i höstas och vi har fått tillstånd att publicera innehållet på svenska. På iskogen.se finns nu en intressant text om hur Tyskland tvingas att fasa ut enskiktade granskogar till förmån för andra trädslag. Tyskarna verkar gå hårt in för att säkra upp sina skogar för ett allt mer utmanande frantidsklimat. Utöver torkan och barkborreskadorna så handlar det paradoxalt nog om att skogen ska klara att hålla mer vatten längre, för att minska stora översvämningsskador.

Den tyska staten går in med ett stödpaket på 10,2 miljarder kr för att ställa om tyska skogar mot stabilare ekosystem. Syftet är att "skogsbruket ska säkerställa en stadig tillgång på råvaror även i framtiden".

Läs hela artikeln här på iskogen.se:
https://iskogen.se/skog-eu-glesbygd/tys ... ya-skogen/

Här finns också en äldre artikel på iskogen.se som handlar om stora politiska ambitioner att stötta det tyska skogsbruket. Exakt vilka beslöut som tagits efter att artikeln skrevs (april 2021) eller om det stora omställningspaketet på 900 miljoner Euro är en del av detta låter jag vara osagt.   TS
Användarvisningsbild

Re: Nya trädslag ska ersätta 500 000 hektar barkborreskog

skogshare  
#819746 Apropå den sorgliga skadeproblematiken i de tyska granskogarna vore det också intressant med information om hur läget är i framför allt de äldre bokskogarna i bl.a. Tyskland, som jag förstår tar mycket stryk av varma/heta och torra somrar och dör uppifrån och ner. Stämmer detta och måste i så fall även boken ersättas av andra trädslag?

Användarvisningsbild

Re: Nya trädslag ska ersätta 500 000 hektar barkborreskog

skogshare  
#819770 Eftersom allt värre stormfällningar i kombination med långa omloppstider, utöver torra och extremvarma vårar/försomrar, förmodligen är avgörande för de förödande barkborreskadorna i Tyskland, bör en  viktig dellösning vara att minimera både stormfällnings- och barkborreriskerna genom tillämpning av ett gallringsfritt skogsbruk i kombination med kortare omloppstider och förmodligen mer blandskog.  

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).