Alternativt skogsbruk, blädning och hyggesfritt

Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

6 inlägg 8174 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

Torbjörn Johnsen  
#567731 Man skulle lite slarvigt kunna säga att New England är en region som lever på höstfärger. Men hur kan man göra det? Jo, alla delstaterna i New England och även grannstaten New York är i sina böljande skogslandskap helt lövdominerade, med en mix av olika trädarter. När hösten kommer exploderar landskapet i färger och folk från både USA och andra delar av världen vallfärdar dit under september och oktober. “Leaf peeping” har blivit ett begrepp och 2014 omsatte enbart höstturismen i New England mer än 30 miljarder svenska kronor. Motsvarande värde för skogsavverkningen var då i skogsägarledet ca 10 miljarder.

Det här är en del i en hel serie artiklar om New Englands skogsbruk. Du hittar länkar till de andra delarna längst ner i den här tråden.

1558679874_fall.jpg


Snöskoter och vandring
Till höstsäsongen, som står för den största turismintäkten, kan man även lägga till en hel del både vinter och sommarturism. På vintern kommer folk hit för att åka runt med snöskoter (Snowmobile) eller vandra med snöskor (Snowshoeing) och i vissa delar för skidåkning. Allt är aktiviteter som i huvudsak sker i skogen.

1558679747_snowmobile.jpg


1558679746_snoshoeing.jpg


OS-orten Lake Placid ligger t ex i norra delen av delstaten New York. Under sommaren och hösten kommer turister för fiske och vandring och under hösten även för jakt. Det börjar också bli en hel del ATV-åkande under barmarkssäsongen vilket inte uppskattas av alla skogsägare.

1558679847_img_5592.jpg


Fri jakt
I delstaten Maine är t ex jakten fri för alla som vill jaga (hjort, kalkon mm) oavsett vem som äger marken. Så länge inte markägaren tydligt har skyltat upp att det inte är tillåtet att jaga på han eller hennes mark så är det fritt fram för vem som helst. Däremot är det inte tillåtet att åka runt på skogsbilvägarna utan tillstånd utan man får parkera utefter landsvägen.

1558679847_img_5594.jpg


Vem får turistpengarna?
Nu är det ju tyvärr inte så att det betalas några pengar till skogsägarna för att se på deras höstlöv. Pengarna från turismen kommer i huvudsak från två källor och det är boende och mat. För regionen är det viktiga inkomster som ger många näringsidkare i små orter möjlighet att både överleva och tjäna pengar. Men för den enskilde skogsägaren ger det ingen direkt inkomst om denne inte själv ger sig in i turistbranschen. Vilket många gör. Stuguthyrning är vanligt. Vedförsäljning till höst- och vinterturister som har stugor i regionen är en annan möjlighet. Dessutom verkade skogsägarna uppskatta att turismen bidrar till att hålla liv i den lokala servicen. Vi besökte en lite ort som heter Long Lake i norra delen av staten New York. Här fanns i ett litet samhälle med 700 invånare t ex flera helårsöppna restauranger.

1558679771_skärmavbild_2019-05-24_kl._08.29.08.png


Decentralicerat skattesystem
Ett skäl till att det ändå verkar finnas en positiv inställning till turismen kan vara att man har ett mer direkt och ganska decentralicerat skattesystem. En del av skatterna som tas ut hamnar i respektive “Towns” kassa. En town i de glesbefolkade delarna av USA är avsevärt mindre än en svensk kommun så det är små administrativa enheter som också har stark lokal förankring bland befolkningen. Makten över hur pengarna används finns lokalt och de kommer till nytta för de som bor där hela året.
Vi tror att Sverige har mycket att lära av USA när det gäller hur man kan skapa intäkter från turismen. Även om man måste komma ihåg att det bor väldigt mycket folk i närheten till New Englands landsbygd. Kanske 100 miljoner innvånare? Utefter kusten från New York/New Jersey och norröver Atlantkusten förbi Boston bor det mycket folk som har en stark tradition av att ge sig ut på landet några dagar när man är ledig.

1558679749_vermont_landscape.jpg


1558679749_höst-maple.jpg


Här hittar du de andra trådarna i vår artikelserie från New England:

1. Skogsforums serie om skogsbruket i nordöstra USA
2. Skogsskötsel och skogsfakta - New England
3. Många olika trädarter i New Englands skogar
4. Virkesmarknad och priser i New England & New York
5. Avverkningsteknik i New England och New York
6. CTL-avverkning med fällare, processor och skotare, Maine (video)
7. CTL-avverkning med skördare & skotare, Vermont (video)
8. Helstamsavverkning med fällare & skidder, New York (video)
10. Att vara skogsägare i New England
11. Hancock Lumber - Amerikanskt tallsågverk (video)   TS
Användarvisningsbild

Re: Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#593357 Mkt intressant, just det som nämns med att behålla servicen på bygden mha turism är ett ganska förbisett ämne.

Användarvisningsbild

Re: Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

halvproffs  
#593368
Slurfi skrev:Mkt intressant, just det som nämns med att behålla servicen på bygden mha turism är ett ganska förbisett ämne.


Vad betyder mha? Hittar inte förkortningen någonstans och duger inte själv att knäcka nöten.

Användarvisningsbild

Re: Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

anersimyra  
#593371
halvproffs skrev:
Slurfi skrev:Mkt intressant, just det som nämns med att behålla servicen på bygden mha turism är ett ganska förbisett ämne.


Vad betyder mha? Hittar inte förkortningen någonstans och duger inte själv att knäcka nöten.

Med hjälp av.. :geek: 😃

Användarvisningsbild

Re: Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

Torbjörn Johnsen  
#593554 I USA kan man t o m kolla på ”lövrapporten”:

https://www.fox5atlanta.com/video/620726

   TS
Användarvisningsbild

Re: Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla

Torbjörn Johnsen  
#593560 Här är en höstlövsartikel till:

https://www.wsbradio.com/news/local/fal ... YUz62FlAP/

Eller vad sägs om den här titeln:
Regional Forester Ken Masten, the Georgia Forestry Commission’s leaf expert

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).