SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsekonomi

Virkespriser 2024

156 inlägg 30754 visningar 38 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkespriser 2024  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#826116 Vad kommer hända med Sveriges virkespriser under 2024? Vad tror vi om virkespriserna och vad är din spaning för 2024 när det gäller virkesmarknaden, konjunkturen, politik, klimatet och vädret? Häng med i Skogsforums samlingstråd där vi diskuterar virkespriset 2024.

Gröna vågen som slog i taket?

Skogen är fantastisk. Den binder koldioxid när den växer och skapar natur- och kulturmiljöer med biologisk mångfald. Den kan ge inkomster där den står men kan också ge klimatsmarta produkter som kan ersätta ej klimatsmarta dito och samtidigt vara en kolsänka. Ett väldigt bra exempel är sågade trävaror.

Det tog ett tag för oss att inse ovanstående (om vi ens är där på bred front än). Kanske är det lite likt ett paradigmskifte? Hur som. Skogsindustrin har “kapprustat” i sågverk och massabruk, fast i tron att skogen räcker. Samtidigt har vi klimatförändringarna som gjort att vi alla genom FN m.fl., tagit beslut om att något måste göras. Detta har nu singlat ner till skogen med bland annat krav på en viss nivå kolsänka i skogen varje år.

Kapprustningen kräver mer virke (läs rekordavverkning) samtidigt som (kanske) Sveriges planterade granåkrar antingen avverkades eller slutade växa (typ 2 miljoner hektar som började planteras efter andra världskriget) och klimatförändringarna gjorde sig påminda genom förändrad luftfuktighet och en torksommar med efterföljande insektsangrepp. Att skogen delvis tog slut för statligt ägda Sveaskog kanske är ett bevis för ovanstående.

Lägg därtill ett krig i Ukraina med sanktioner mot virke från Ryssland och vips så verkar den gröna vågen ha slagit i taket. Skogsindustrins efterfrågan som i princip alltid varit lägre än tillgången förbyttes till det motsatta, importen ströps genom ett krig samtidigt som kriget skapade en energikris som gjorde att priset på bioenergi steg kraftigt. Och politiken ställer nu genom klimatförändringarna krav på kolsänka i skogen (läs faktiskt avverkningstak).

Skogsägarna vinnarna

Ovanstående scenario har både vinnare och förlorare och skogsägaren är otvetydigt en vinnare. Efterfrågan överstiger tillgången och virkespriserna stiger. Samtidigt ska klimatförändringarna motarbetas och växande träd i skogen kan få ett värde genom kolkrediter. Många experter har under 2023 vittnat om detta scenario och att virkespriserna har höjts i nuvarande lågkonjunktur är kanske ytterligare ett bevis.

Nedkokat handlar det om fotosyntes och kolsänka. Fotosyntesen binder koldioxid från atmosfären under växtsäsongen och skapar en kolsänka. Till skillnad från plast, stål och betong så gör detta att produkter från skogen kan glida in på marknader på bananskal. Som att ta godis från barn ungefär.

Men med start under 2024 så kan det bli så att kolsänkan inte bara har ett ekonomiskt värde i sågade trävaror. Ett exempel är att EU:s certifieringsram för kolkrediter ska sjösättas under 2024. Denna ram är fundamental för de som vill handla med kolsänka i skog och troligtvis kommer vi under året se starten på någon form av kolkrediter från skogen på allvar. Nasdaq har här krattat manegen genom sitt köp av Puro.Earth.

Utmaningar under 2024

Ovanstående text kan ses som att det ser ljust ut för både skogsägarna och rundvirkespriserna under 2024. Men det finns såklart utmaningar. Vädret är alltid en sådan utmaning. 622.000 privata skogsägartummar får hållas för att svåra stormar uteblir. Likaså gäller torka och bränder. Vi har tyvärr med fasa sett vad detta kan göra för både skogen och virkespriset.

Geopolitiskt får vi hålla samma tummar för att vår värld blir fri från ytterligare eskalering när det gäller krig och konflikter och detsamma gäller såklart för pandemier och bankkrascher.

Ner på enskild nivå så finns utmaningar i det politiskt olösta problemet med naturskydd. Det är oacceptabelt att inte svensk politik, trots att i princip varje parti nu fått chansen, inte löst frågan med ersättning för skyddad skog på ett bättre sätt. Det är för snårigt, tar för lång tid och är på tok för byråkratiskt för den enskilda skogsägaren.

Virkesmarknaden och avverkningsnivå 2024?

Mycket lite talar för en rejäl nedgång av nuvarande avverkningsnivå i Sverige under året. Som sagt tidigare så har skogsindustrin kapprustat i industriutbyggnad. Det är också mer eller mindre öppet mål att sälja trävaror för byggnation och terminerna i USA pekar på att priset för sågade trävaror är på uppgång. Denna gång från ett nytt, högre golv, än tidigare.

Nordens starka massaindustri kan stå inför större utmaningar. Massa och papper har inte samma bananskal som ex. sågade trävaror. Men å andra sidan så är marknaden fortsatt stark inom bioenergin så rent teoretiskt kan man sälja skogen i sortimenten, timmer och biobränsle om det skulle knipa?

Avverkningsapparaten i Sverige är effektiv och enligt statistik från Skogsstyrelsen och SLU Riksskogstaxeringen så avverkar vi i Sverige ca. 40.000 m3fub per timme givet en arbetsdag på 8 timmar och 230 arbetsdagar på ett år. Det motsvarar 136 hektar slutavverkning per timme eller ca. 900 timmerbilar under samma givna timma.

Hur ska du som skogsägare tänka?

Att du som skogsägare inte längre behöver stå med mössan i hand när du möter virkesköparen är mycket positivt. Helt klart ett steg i rätt riktning. Virkesmarknaden har varit (och kanske fortfarande är) dysfunktionell i Sverige. Vi lever med ett arv av att ha haft Europas lägsta virkespriser i 50 år. Viktigt att påpeka är också att inflationen urholkat penningvärdet. Trots att vi idag har relativt höga virkespriser så är de i reella termer fortsatt låga.

Ett råd till dig som skogsägare kan därför vara att sitta still i båten. Släpp inte iväg virket bara för att. En målbild för en slutavverkning skulle kunna vara minst 1200 kr/m3fub för timmer och minst 700 kr/m3fub för massaved/energived under första delen av det nya året. Diskutera gärna de offerter du själv fått här på Skogsforum. Antingen direkt här i tråden eller genom att starta en egen tråd.

Vill du läsa tidigare års trådar om virkespriset så finns de samlade i tråden: Virkespriser 2023.

Fortsätt gärna att diskutera virkespriser 2024 här i tråden. Ju fler som deltar desto bättre!   TS
Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2024

surjämten  
#826367 Mycket bra skrivet!

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Fredrik Reuter  
#826602 Tack!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Torbjörn Johnsen  
#827326 Skogsägarföreningen VVDS höjer massavedspriserna idag till samma nivå som Södra. 535 kr/m3fub för barrmassaved och 575 kr/m3fub för björk (prima). Energiveden höjs från 350 kr/m3fub till 400 kr/m3fub.

Torbjörn Johnsen - VVDS matchar Södras massavedpris i Värmland

Vem höjer härnäst? Mellanskog eller Södra?

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Fredrik Reuter  
#827327 Sveaskog höjer idag virkespriserna. De tar massaveden som exempel där barrmassaved nu köps för 500 kr/m3fub.
Sågtimret är svårare eftersom priserna finns i matriser som är beroende av diameter och klass.

Här kan man läsa mer: https://news.cision.com/se/sveaskog/r/h ... b,c3910303

   TS
Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Torbjörn Johnsen  
#827349 Det innebär att Sveaskog nu betalar mer för barrmassaved än vad Norra Skog gör för talltimmer kl 2-3 (22 cm) i merparten av Norrland? Nu måste väl ändå Norra Skog ut och höja sina virkespriser också om det inte ska bli totalt medlemsuppror? Det här innebär också att prisskillnaden för massaved mellan norr och söder nu är nere i 6,5% vilket bör vara det minsta på länge?

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

HogbergetsVilma  
#827350 Hur gör ni andra när man har ett mindre parti som ska huggas 50-100m3sk. Har ingen annan planerad åtgärd att samköra det med, så ska det samköras blir det med grannfastigheten vilket är planen nu.

Kör ni bara prislista rakt av vid sådana volymer? Man har väl inte bästa sitsen att förhandla då man är lite låst till bolaget grannfastigheten använder. Så då blir ju alternativet att säga nej och betala en flytt.

Massaved betalas 450kr/fub.
Sågtimmer betalas enligt prislista nedan.

Gäller Dalarna.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Elis76  
#827355
Torbjörn Johnsen skrev:Det innebär att Sveaskog nu betalar mer för barrmassaved än vad Norra Skog gör för talltimmer kl 2-3 (22 cm) i merparten av Norrland? Nu måste väl ändå Norra Skog ut och höja sina virkespriser också om det inte ska bli totalt medlemsuppror? Det här innebär också att prisskillnaden för massaved mellan norr och söder nu är nere i 6,5% vilket bör vara det minsta på länge?


Jag skall träffa Norra här i Stockholm imorgon onsdag, så jag skall passa på och fråga dem.

Vidare tror jag att: Norra, SCA, Billerud, Stenvalls och Jutos kommer att höja sina priser mycket snart.
Jag har även en lunch inbokad med Handelsbankens råvaruanalytiker nästa vecka, då skall jag passa på att höra vad Christian säger.

Just be patient

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

joran  
#827371 Äntligen!! Heja Sveaskog, det kom lite ljus och värme mitt i vinterkylan! 😀 🌲

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Skogz  
#827389 Fortfarande ett skämt.
Priserna behöver stiga över 1000 kr/m3sk innan det ens börjar dra LITE i smilbanden.

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2024

surjämten  
#827442 Viktigaste tråden om nån frågar mig.
Om man som i mitt fall avverkar vart femte år vill man inte bli skambjuden.
Tänker också fundera ett par varv runt vem det är klokast att gynna
med tanke på prisutveckling/prispressande.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Skogz  
#827469
surjämten skrev:Viktigaste tråden om nån frågar mig.
Om man som i mitt fall avverkar vart femte år vill man inte bli skambjuden.
Tänker också fundera ett par varv runt vem det är klokast att gynna
med tanke på prisutveckling/prispressande.

Det man ska ta med sig är att även om priserna har stigit en del så betyder det inte att det är dags att avverka. Detta är snarare ett tillfälle att visa tålamod och strategiskt tänkande. Just nu, när marknaden tycks vara hungrig och priserna lockande, är det faktiskt läge att hålla tillbaka.

Tänk på det som ett stort, kollektivt, monopol. Genom att inte ge efter för den omedelbara frestelsen att sälja när priserna börjar stiga, kan vi som skogsägare skapa en ännu starkare position. Precis som araberna borta i Mellanöstern gör!

Till syvende och sist så är det en lektion i marknadskrafternas spel. Genom att agera tillsammans och hålla fast vid vår gemensamma plan, kan vi - ägarna av skogen - påverka marknadsvärdet på våra tillgångar. Det handlar om att förstå tillfället och använda det till vår fördel.

En balansgång är vad det är, och det gäller att inte överdriva. Har du gamla granbestånd med höga inneboende risker så varsågod, hugg. Men i detta skede, när allt pekar på att vi kan få mer betalt för vårt virke genom att bara vänta, så bör man skjuta på kontraktsskrivningarna och istället vässa pennorna för en annan dag.

Avatar Fallback

Re: Virkespriser 2024

jannee  
#827482 Det gäller att avverka när rätt tid är inne. Spara skog för länge kanske bli tvingad att avverka när priserna inte är optimala är en konst men även en förutsättning för att få god lönsamhet.
Här nere i söder har vi sedan 2018 blivit tvingade att avverka, då just p.g.a. granbarkborren.
Man ska ej heller stirra sig blind på sin fortfarande växande grovskog, tänka att den som spar han har.
Ha en förhoppning om än bättre pris kan stå en dyrt - omöjligt att sia om framtiden och vad den har i sitt sköte.
Själv tror jag på ett än bättre pris framöver, eller i alla fall hoppas. Finns snart inte längre någon större mängd avverkningsmogen skog kvar här nere i söder, inte i alla fall mot vad det har gjort.
Avverka när DU tror att du får optimalt för att i ett andra skede plantera förädlat material.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

joran  
#827483 Håller med att vi siktar på 1000kr/fub absolut!
Prishöjningen igår är därför glädjande och ett stort steg i rätt riktning. Blir intressant se hur övriga virkesköpare agerar👍
Och jag håller på virket ett tag till 🌲

Användarvisningsbild

Re: Virkespriser 2024

Per Sv  
#827555 Håller med! Men det är nettot som är viktigast ! ( Inte bara "bruttopriserna")
/ hälsar `SkogsPelle´

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).