Virkespriset ökar snabbare än fastighetspriset
Prisutvecklingen i många län kan tyckas helt hysterisk men det finns en hel del intressanta nyanser att reflektera över. Jag har sammanställt en lista över de län som har de lägsta priserna. Tittar man på hur mycket priset har ökat per m3sk så finns det flera län här där virkespriserna under 2022 ökat betydligt mer än fastighetspriserna.
Prisvärt i prisdiket?
Tittar man på flera av länen i det s k "Prisdiket" i Svealand så har prisökningarna på skogsfastigheter där varit måttlig räknat i kronor per kubikmeter. I Uppsala och Västmanland har priset bara ökat med 20 kr/m3sk, i Värmland med 45 kr och i Örebro med 60 kr/m3sk. Vi har under 2022 och början av 2023 sett prishöjningar på virket både i prisdiket och i norra Sverige.
Rotnettot närmar sig fastighetspriset?
Tittar man i listan över skogsfastighetspriser per m3sk här ovan så kan man nog anta att det i flera län nu går att få rotnetton i samma härad som fastighetspriset. Tack vare att virkespriserna stigit snabbare än skogsfastighetspriserna så förändras kalkylen till det bättre. Det gäller inte minst i norra Sverige som har haft de lägsta skogsfastighetspriserna men där det nu verkar röra på sig in en positiv rikning vad gäller virkesprisfronten.
En ökande virkesbrist i Östersjöregionen och i stora delar av Europa, kryddat med stort vedbehov för energi, har lett till att priserna på timmer och massaved har stigit kraftigt. Sverige har tyvärr släpat efter i denna prisutveckling och Sverige har varit ett "Europeiskt prisdike". Nu ser vi tendenser till en positiv utveckling för främst ved- och masavedspriser och det finns anledning att tro att den svenska skogsindustrin kommer att få betala lika mycket för skogsråvaran som sina europeiska kollegor. Svensk skogsindustri kommer ändå att vara konkurrenskraftig givet att den har en fördelaktigare energisituation än vad som är fallet på kontinenten. Den dagen det Europeiska prisdiket fylls igen och Sverige får Europeiska virkespriser så kommer Svefas skogsfastighetspriser i många av Sveriges län framstå som mycket prisvärda!
Kanske till och med län i den här listan?
Man kanske kan utgå från att de här förmögna privatpersonerna vet vad de sysslar med när de köper skog så att mäklarkontoren glöder? Anledningen till att de blivit förmögna kan ju vara att det haft näsa för affärer.
Här kan du läsa mer om Svefas skogsmarkspriser.
Disclaimer: Det är ju givetvis inte bara virkespriset som påverkar värdet av en skogsfastighet. Markens produktionsförmåga, boniteten, skiljer sig mycket mellan Sveriges län och där ligger Skåne i topp vilket givetvis påverkar värdet.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto