Trähantverk

Svensk förädlingsmöjlighet - Treskiktslimmad gran

1 inlägg 2939 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Svensk förädlingsmöjlighet - Treskiktslimmad gran

Torbjörn Johnsen  
#759448 Det har gått bra för sågverken nu ett tag och det finns gott om pengar att investera. Det som hittills framkommit är att det mesta verkar satsas på mer och snabbare produktion av traditionella trävaror. Om än med mer av sortering, torkning och hyvling.

Något man kunde önska som "tränation" är att mer av den sågade varan vidareförädlades inom landets gränser. Några KL-träfabriker har byggts och Södras nya anläggning är under byggnation. Men det var nu länge sedan vi fick nyheter om nya planer på träförädlande industrier (som inte är sågverk).

Trä börjar bli riktigt hett som material, inte minst av klimatskäl. Trä tar marknadsandelar som stommaterial i flervåningshus (15% i Sverige idag) och det ska gärna finnas mycket synligt trä både inom- och utomhus. I denna trend finns affärsmöjligheter för driftiga entreprenörer och investerare men tyvärr så tycker i alla fall jag att det saknas handling här. Vi har t ex skrivit om byggmaterialet OSB-skiva tidigare på iskogen.se. En förädlingsmöjlighet som såg intressant ut redan innan Ukrainakriget. Nu är det nog ännu hetare då rysk OSB-export till Europa får begränsningar eller stoppas.

3-skiktslimmade träskivor - KL-trä i miniatyr
En annan möjlighet som finns till vidareförädling är att göra treskiktslimmat massivt skivmaterial. Ett slags KL-trä i tunna dimensioner (typ 16-40 mm), uppbyggda av tre skikt massivträ som limmas korsvis precis som KL-trä. Det går att göra av både gran och tall (eller andra trädslag med för den delen).

Går man upp i fem lager kan man göra skivor för konstruktions-användning, t ex till bärande väggar. De tunnare, 3-skiktslimmade skivorna används mer till beklädnad/interiör. Det har blivit vanligt att använda de här skivorna i större byggnader med limträ-stomme och KL-trä för att bygga interiörer, fönsterfoder och andra snickeridetaljer i samma still. Idag tillverkas de här skivorna inte i Sverige utan de kommer från t ex Österrike, Tyskland eller någon av Baltstaterna.

Höga timmerpriser - mer förädling
Ett varumärke jag har stött på vid flera projekt här i Sverige under senare tid är österrikiska Binderholz. De verkar vara duktiga på sådant här. Binderholz är ett sågverksföretag med långt driven förädling. De tillverkar traditionella trävaror, limträ, KL-trä, skiktlimmad massiv panel, pallar och pallklotsar av pressat spån, pellets mm. Trots att de betalar skyhöga priser för grantimret jämfört med vad som görs här i Sverige så är de ändå konkurrenskraftiga och kan leverera produkter till svenska byggprojekt!

Ett argument för att Sverige inte har den här typen av tillverkning är att det skulle vara för arbetsintensivt och dyrt att producera. Men om man startar tillverkning av massiva träprodukter i större skala finns stora möjligheter till automatisering. Sågning/uppdelning, kamerasortering, optimering, limning, bearbetning osv. Allt kan göras i en produktionslina med hög automatiseringsgrad. Dessutom kan man "dölja" trä av sämre kvalité i mittenskiktet och man kan välja om både fram och baksida ska ha samma kvalité eller ej.

Vart finns trä-entreprenörerna?
Frågan är vem eller vilka som skulle vilja investera i sådan här produktion i Sverige? Vi borde ha fantastiska möjligheter men vart finns entreprenörerna? Det verkar inte som om de svenska sågverken är beredda att ge sig in på det här förädlingsspåret bortsett från några företag som satsat på KL-trä för konstruktion.

Läs mer om Binderholz (på engelska) här.
Treskiktslimmad gran i tre olika dimensioner. Bilden kommer dock ej från Binderholz men så här ser produkten ut.
   TS
Woodmizer sågverk
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).