Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
 Svara  8 inlägg  10160 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
#64835 Leker med tanken att köpa en 5-7 tons bandgrävare att rensa diken med i skogen.
Ser på blocket att de flesta i den storleken har band gjorda av gummi! Är inte det en stor nackdel vid arbete i skogen?

Intalar mig att de inte håller lika bra som stålband?

Ni som använder grävare lite i skogen: Hur stora är Era och vad har ni för band på dem?
Förslag på lämpliga skopor för dikesrensning?

Vesslan   TS
Avatar Fallback

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#64843 jag har en 5 tonnare som räcker till till mkt...har den mest till vanliga grävjobb men har markberett me den i skogen å grävt nått dike i skogen, å enligt mina erfarenheter så glöm gummiband!!! dom kränger man av rätt lätt när man svänger å klättrar över mindre stubbar... Sen river gummiband sönder ytan mer när man är i trägårdar å kör (svänger) men kör man mest på asfalt äre gummi som gäller.... sen tror, eller inbillar ja mej att stålband gör maskinen i sej stabilare, högre vikt på banden...

Användarvisningsbild

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
#64853 Tjena nutte o tack för ditt svar!

Det var som jag trodde! Det är stålband som gäller!
Tyvärr så säljs ju de flesta maskinerna i 5-8 tons klassen med gummiband :lol: (band av gummi ).

Vad kostar nya stålband? Finns det begagnat att köpa om man får tag i en maskin med band av gummi?

Vesslan

   TS
Användarvisningsbild

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
#64862 Vi har en 5-tonnare med stållarv, Yanmar ViO 55.Stållarv är det enda rätta i skogen. Har man inte larvstöd så går det att kränga av dessa med om man har lite otur (och det bruka ju alla hävda att de har :wink: ) En grävmaskinist i trakten påstod att om man skär en gummilarv (vassa stenar) in till corden så rostar corden och de ryker av efter något år. 5 ton anser jag vara en bra storlek för dikesrensning, den är relativt lätt att flytta och den är så lätt att det går att köra på torvmark utan extra hjälpmedel (för det mesta iaf...). Ett extra plus med våran är att den har inget överhäng bak, väldigt värdefullt att slippa "stämpla" träd med motvikten.
Nya stållarv med plattor kostade oss 9500:- +moms per styck. Maskinen väger 70kg mer med stållarv så det är ju ingen revolutionerande viktökning, men den är ju på rätt ställe.

Skopor: om detta tvistar "de lärde": Vissa hävdar att gripskopa är det enda rätta, tyngsta argumentet ska vara att de följer den gamla botten bäst. Jag anser att det tyder på dålig maskinist. Det går att följa gamla botten minst lika bra med vanlig skopa OM MAN HAR LITE KÄNSLA för vad man gör. Har kollat där de kört med gripskopa, ser inget vidare ut, stora "gödselstackar" där de tömt skopan. Jag vill gärna packa till lite så det inte rinner tillbaka, därför blir det mest vanlig släntskopa för min del. Rototilt i all ära, men ska man ut på obärig mark ska man inte ha ett kilo för mycket i redskapsfästet. En ytterligare fördel med vanlig skopa är att det är lätt att ta stöd på skopan när man kör över ojämnheter, diken och annat.

En kompis som kör grävmaskin professionellt hävdar bestämt att diken med raka kanter som blivit populärt (i torvmark) rinner igen ganska fort, han menar att det ska vara vanliga slänter så håller det längre, även om det växer bättre i diket.

Användarvisningsbild

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
#64868 Tackar o bugar för tipsen!

Är det något man måste ändra för att byta från gummi till stålband?
Eller är det bara att montera på?

Går det att eftermontera larvstöd för att förhindra krängning?

Vesslan

   TS
Användarvisningsbild

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
#64871 Det finns stållarver som är gjorda för att lägga där det suttit gummilarv, då slipper man att byta övriga delar, om de inte är slut förstås.

Ja, det går att bygga själv eller med hjälp av en bra "smed", det är ju lite förenklat bara en plåt eller plattjärn av bra kvalitet som ligger strax över larvplattorna och hindrar dem från att vicka i sidled. Det viktigaste är bara att det håller och är "lättstädat".

Detta är en typ:

Bandstöd.jpg

Användarvisningsbild

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 
#64874 Det er som alla her säjer, at i skogen e det stålband som gäller, gummiband krängas lättare av, dom e inte lika stabile och har kortare livslängd. På min 4,5t Airman (40cm bredd stålband) e det inte samma type bandspännere vid stål och gummiband, fast detta tror jag e lite forskjellig på olika maskiner.

Avatar Fallback

Re: Vilka band till grävmaskin i skogen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#65063 har gummi larv på våran 4,5 tonnare (ska byta till stål larv när gummi larven är slut) och har faktist inte kränkt larven 1 någon gång stöder du maskinen riktigt så går de rättså hyffsat o köra över stubbar och stenar. är stubbarna och stenarna inte allt för stora så kan man ju flytta dom.

håller med skogstomte om att de är hydraulisk släntskopa som gäller vid dikes rensning. tycker de räcker länge med tandskopa och släntskopa. kan även vara bra ibland med en smal skopa med, men tand skoporna är ju rätt smala i minigrävar klassen

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Grävmaskin i skogen - något man borde ha eller? av Vardon - tis 05 maj 2015, 13:53
i Grävmaskiner

1 ... 678
106 svar
43675 läst
av loppan     
tor 21 dec 2017, 20:06
Grävmaskin i skogen av magnusbygg - lör 21 okt 2017, 20:16
i Grävmaskiner
10 svar
5632 läst
av stegmaster     
tis 24 okt 2017, 09:48
Rolig annons om grävmaskin av Mr-Hemek - lör 06 nov 2010, 09:03
i Grävmaskiner
10 svar
5541 läst
av Knegarn     
lör 27 nov 2010, 10:17
Grävmaskin... av nutte - sön 13 feb 2011, 09:15
i Grävmaskiner

12
22 svar
23886 läst
av gonzzos     
sön 11 dec 2016, 18:07
Skördaraggregat till grävmaskin, vilket? av jonathanA - fre 02 nov 2012, 11:31
i Skördare

12
16 svar
15029 läst
av Valtra     
fre 29 nov 2013, 21:02
Annonser